Proteinlerin Kaynakları

Son güncelleme: 24.11.2010 00:42
  • hayvansal proteinler - bitkisel ptoteinler - proteinlerin sağlık açısından önemiHayvansal ve bitkisel besinler, içerdikleri proteinin miktarı ve kalitesi bakımından farklılık gösterir. Vücudumuzun bu proteinlerden yararlanması da farklıdır.

    Et, süt gibi besinlerdeki proteinin %80-85 i, kuru baklagil ve tahıllardaki proteinin %50-70`i, anne sütü ve yumurtadaki proteinin %100`ü kullanılabilmektedir.

    Et, süt ve yumurta gibi besinlerden aldığımız hayvansal proteinler, büyüme ve hücrelerin onarımı için gerekli tüm amino asitleri içerir.

    Bu nedenle hayvansal proteinlere yüksek kaliteli proteinler denir. Sebze, meyve ve tahıllar gibi besinlerden aldığımız bitkisel proteinler ise düşük kaliteli protein kaynaklarıdır. Bitkisel protein kaynakları vücudumuzda yapılamayan elzem amino asitleri daha az miktarda bulundurur.

    Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve buğday, pirinç, mısır gibi tahıllar da protein içerir.

    Değişik amino asitleri içeren bu besinlerin proteininden daha iyi yararlanmak için bu besinleri birleştirerek yemek gerekir. Örneğin; mercimekli pilav, kuru fasulye-pilav, yoğurtlu mantı, yumurtalı ıspanak, nohutlu bulgur pilavı gibi


    alıntı
#24.11.2010 00:42 0 0 0