Adil Olmak mı İyi Olarak Anılmak mı

Son güncelleme: 28.11.2010 09:24
  • Adil Olmak mı? "İyi" Olarak Anılmak mı?

    İyi niyet uğruna verdiğimiz tavizlerden acıyan yanımıza ışık tutarcasına

    "İyi olmak kolaydır. Zor olan adil olmaktır." demiş Victor Hugo

    Kırmamak için kırılmayı göze alanlara, kuralları alabildiğine esnetebilmenin birilerinin gözünde "iyi" olmanın birinci kuralı olduğuna, hayatta kişi merkezli yerine ilke merkezli hareket ediyor olmanın beşerin sosyal çevresinde uyumsuz ve katı olarak damgalanmasına yol açabildiğine de işaret etmiş bu cümlesiyle..

    Toplumun nazarında "iyi" birisi olarak anılmak mı arzu ediyorsunuz? Herkese peki deyin. İplerinizi birilerinin kölesi olduğunuzu düşünmeden, sahiplerinize teslim ediverin. Ama zincirlerinizden sizi nereye sürüyüp götüreceklerini bilmeden, menfaatleri tükendiğinde de güle güle diyecekleri gerçeğini, bir defa daha düşünün isterseniz..

    İyi olmak, adil olmaktan bağımsız algılanabiliyorsa, terazinin ayarının baştan bozuk olduğunu söylemek yerinde bir tespit olur herhalde. Bir yönden baktığınızda düzgün, farklı cihetlerden nazar ettiğinizde eğri olan herhangi bir şey, sadece göreceli olarak düzgün olabilir. İyi olmanın kıstaslarını durumlar karşısındaki hissiyatımıza göre belirliyor olmak ne derece sağlıklı ve güvenilir olabilir ki? Kurallar belirlidir. Kuralları bir nesneye benzetirsek nesnenin esneme payı da bellidir. Fazlasını beklemek eşyanın tabiatına aykırıdır. Adil olmak için, kaskatı ve eğilmez bir balyoz misali iş görmek elbette gerekmez. Bununla beraber esneklikle, istismar ve kayırmacılığın birbirlerine karıştığı bir zeminden adalet çoktan terki diyar etmiştir. Bu nedenle adaletin olmadığı zeminlerde hukuktan bahsetmek "iyi insan olamamak" la suçlanmayla karşılık bulur ki, zaten alçakta durduğu fiiliyatından belli olanların, süratli bir asansörle ahlaki boyutta esfel-i safiline hızlı bir iniş gerçekleştirdiğine sizi de şahit etmeye kalkarlar. Böylece sureta insan görünen sözde Müslüman kimlikleri taşıyanların, siretleri de meydana çıkmış olsun.

    Dışarıda bol keseden mavallar okuyarak çizdikleri kimlik çerçevesinin ne derece suni olduğunu ancak ikili münasebetlerde ve bilhassa alışverişlerde görebildiğiniz tiplerdir bunlar. Her sahada söz sahibi olabilmek adına gerekli bukalemun özelliklerine haiz bu şahsiyetler çevrenizi sarmış, rakibi olarak görüldüğünüzde de attığınız adımları takip edip çetele tutacak kadar boş zaman katilleridir. Yükselmek için üretmek yerine, üretenlerin enerjilerini tüketmenin daha ekonomik bir tercih olduğuna inanan bu zavallılar, her yerdedir. Çekememezlik, hasetlik, karakterlerinin başat öğesi olduğundan naşi, kâinatta gözükmeyecek oranda ufalmanızı sağlamak adına her yolu denerler. Gerekli dedikodu ve iftiraları netice vermezse, hakaretin en adisiyle saldırarak can yakmaya çalışmaktan fayda umarlar. Düştükleri derekenin farkına varmadan

    Bedelinin ne kadar da ağır ve yıpratıcı olabileceğini bile bile, insan müsveddelerinin nazarında "iyi" olmaktansa ebediyete kadar "kötü" ve "uyumsuz" anılmayı tercih ederim.. Hadi var mısınız? Hep beraber birilerinin gözünde "kötü" ve "uyumsuz" olmaya? Haksızlık başkasına uğrasa bile hakkı savunmaya? Çok zor ve ürkütücü değil mi? O zaman siz "iyi" olmaya devam edin. Bırakın adalet sizin ihtiyacınız olduğunda talep edeceğiniz bir kavram olarak rafa kalksın. Mazlumlar ağlasın. Siz kahkahalarınıza devam edin. Menfaat bağınız olduğu yahut sizi hak etmediğiniz halde yüceltenleri haklı mı? Haksız mı? Olduğunu düşünmeden kayırmaya devam edin. Nasılsa önemli olan sizsiniz.

    Dünyanın merkezine kendini konumlandırarak eflakin kendi etrafında döndüğünü vehmeden insan müsveddeleri; gerçek iyilerle, kötülerin ayrılacağı O büyük günde yüzünüzün alacağı rengi, biraz mahcup, bir o kadar üzgün ama her şeyden önemlisi kendiniz gibi beşerlerden merhamet dilenen o zavallı halinizi göreceğimiz büyük günü heyecanla bekliyoruz.

    Üzerine batan her güneş, gerçek iyileri mahkemelerin büyüğüne, hüküm sahibinin şaşmaz terazisine, en adil olanın yargısına biraz daha yaklaştırdığı, inananlar için hakikat. Gerçeklerle yüzleşmek için her gün dünden daha hazır olanlar karşısında, peki ya gemisinin dümenini menfaatine göre kıran, ahlak ve maneviyat şirazesi kaymış, yoldan çıkmış, iki değil 200 çehreli yüzsüzler; geçmiş ve gelecekte var olmuş ve olacak herkesin buluşmasına siz de hazır mısınız?

    Mahşerde buluşuruz.


    Zahide Başak
#28.11.2010 09:24 0 0 0