Mide için faydalı ve zararlı besinler

Son güncelleme: 17.05.2006 19:36
  • Son günlerde midenizle ilgili şikayetleriniz artmaya mı başladı? Hazımsızlık, ekşime ya da yanma gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Eğer şikayetleriniz bu yöndeyse doğru beslenmiyorsunuz demektir. Çünkü özellikle mide hastalıkları yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Çok fazla, aşırı yağlı ve çok hızlı yemek, yemekten sonra hareketsiz kalmak, besinleri yeterince çiğnemeden yutmak mide sorunlarının en önemli sebepleridir. Bu yüzden öncelikle zor sindirilebilecek besinlerden uzak durmalısınız. Salata, kepek ekmeği, az yağlı


    süt ve yağsız et gibi hafif besinler yiyerek hem midenizi yormamış hem de sindirimi kolaylaştırmış olursunuz. Bu arada midenizin aşırı asit üretmesine neden olabilecek acı baharatlar, alkol, nikotin, lahana, baklagiller, koyun eti, mayonez, tüm kızartmalar, ağır yağlar gibi tüm yiyeceklerden ve içeceklerden de kaçınmalısınız.



    Besin Cinsi Tercih Edilmesi Gerekenler Kaçınılması Gerekenler
    Hamur İşleri Kepek ekmeği, galeta, gevrek Beyaz ekmek, tost ekmeği, poğaça, simit
    Süt ve süt ürünleri, Yumurta Rafadan yumurta, az yağlı süt, yoğurt, az yağlı peynirler Krema, kaymak, mayonez, katı yumurta, yağlı sert peynirler
    Yağlar Bitkisel margarin ve yağlar, zeytinyağ, ayçiçek yağı, mısırözü yağı Fazla tereyağ, kuyrukyağı
    Et, Kümes Hayvanları Yağsız et, dana ve sığır eti, haşlama tavuk, yağsız salamlar Yağlı et, sakatat, pastırma, kızartma etler, baharatlı et yemekleri, salamura ve füme etler, sucuk
    Meyve, Sebze Elma, armut, muz, çilek, şeftali, ıspanak, patates püresi, pirinç Lahana, salatalık, patates cipsi, turunçgiller, ham meyveler, kuruyemiş, pestil
    İçecekler Maden suyu, su, sebze suları, şekersiz meyve suları (ekşi olmayanlar), papatya çayı Kahve, çay, meyve çayları ve nane çayı, alkol, kolalı içecekler ve limonata, ekşi meyve suları

    Bu arada mide sorunlarını giderirken ne yediğiniz kadar onları nasıl yediğiniz de büyük önem taşır. Mide yakınmalarını azaltmak için ayrıca;

    İyi çiğneyin, yemekleri yavaş yiyin.
    Üç büyük öğün yerine beş ya da altı küçük öğün yiyin.
    Yemekle yatma arasında en az dört saat geçmesi gerekir. Yemekten hemen sonra uzanmayın, midenizin boşalması için zaman tanıyın. Yatmadan en son dört saat önce yemek yiyin. Mideniz yatarken dolu olursa mide asidi yemek borusuna sızabilir.
#12.05.2006 08:16 0 0 0
  • Mide ağrısı çekilmez bir ızdıraptır,
    bütün önerilerin çok güzel cadıkızcım
#12.05.2006 09:13 0 0 0
  • güzel bilgilerin için teşekkürler cadıkız,
    mide çok önemli,dikkat etmeliyiz
#12.05.2006 15:48 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler
#17.05.2006 19:36 0 0 0