Türkiye Adım Adım Çölleşiyor

Son güncelleme: 23.10.2006 15:12
  • Türkiye Adım Adım Çölleşiyor

    noimage

    Türkiye'de, Ağrı, Cilo, Süphan ve Kaşgar dağlarının bir kısmında kalan çok az miktardaki buzulun son 1.5 yılda yüzde 1 daha eridiği tahmin ediliyor. Buzullardaki erimeyle Türkiye'nin çölleşmeye adım adım yaklaştığı belirtiliyor.

    "Küresel Isınma Açısından Süphan ve Cilo Dağlarında Buzul Morfolojisi Araştırmaları Projesi" ile Türkiye'nin çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyan Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ökkeş Kesici, Türkiye'deki tüm buzul noktalarındaki son durumu ortaya çıkarabilmek için projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesini bekliyor.

    Kesici, bulunduğumuz coğrafyanın 120 bin yıla kadar uzanan "Buzul Dönemi" yaşadığını, bu süreçte ısınma dönemleri yaşandığını ve kalıcı kar sınırının düştüğünü belirterek, bunun sonucunda Türkiye'de dağların zirvelerinde, büyük kar yığını veya kütle halinde, örtü, vadi ve çukurlara yerleşmiş şekilde buzullara rastlandığını kaydetti.

    Kesici, bu durumun tespiti için 2002 yılında gerçekleştirdikleri buzulların gelişimiyle ilgili ön araştırma niteliğindeki "Küresel Isınma Açısından Süphan ve Cilo Dağlarında Buzul Morfolojisi Araştırmaları Projesi"nin Türkiye genelindeki buzulların yok olma sürecine girdiğini ortaya çıkardığını vurguladı.

    Proje sunulduğunda, Süphan ve Cilo dağlarındaki buzulların yüzde 97'sinin erimiş olduğunu kaydeden Kesici, buzulların son 1.5 yılda da yüzde 1 oranında eridiğinin tahmin edildiğini belirterek, "Bu Türkiye'de çölleşmeye adım adım yaklaşıldığını gösterir. Buzullardaki erime şiddetle ısındığımızın delilidir" diye konuştu.
#15.05.2006 22:14 0 0 0
  • buna bir çare bulmak gerekio. küresel ısınma gittikçe şiddetini arttırıo. sonumuz ne olacak bilmiyorum artık

    bilgi içins ağol MiRaGe
#16.05.2006 12:09 0 0 0
  • çölleşmeye hayır
#23.10.2006 15:12 0 0 0