Hamilelikte Babanın Rolü

Son güncelleme: 18.12.2010 22:20
  • Hamilelikte Babanın Rolü Nedir - Hamilelikte Eş Desteği - Hamilelikte Döneminde Eşin Rolü

    Annelik doğanın kadınlara verdiği bir armağan, bir kadın için en büyük mutluluk. Ancak hayatı ve bebeğinizi paylaşacağınız durumun diğer kahramanını da unutmamak lazım. Hamileliğin ilk anından itibaren annenin görüntsünde ve psikolojisinde meydana gelen değişiklikler sohbetlere konu olsa da baba adayları da en az anneler kadar bu durumdan etkilenir. Bu nedenle değişen hormonal dengenizin size getireceği anlık rüzgarlara birlikte göğüs germeli, hamileliğin zor anlarından en güzel zamanlarına birlikte yol almalısınız.

    Siz anneliğe hazırlanıyorsunuz eşiniz babalığa!

    * - Özellikle günümüzde baba adayları hamileliği en az annelere kadar derinden hissediyor ve büyük bir heyecanla takip ediyor. Eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte babalar daha bilinçli bireyler olarak karşımıza çıkıyor. Hatta çoğu durumda anne adaylarından daha titiz daha detaycı davranabiliyorlar. Ancak bunun yanında annenin ilgisini tamamiyle bebeğe yönlendirmesi babanın içten içe bir kıskançlık hissetmesine neden olabiliyor. Bu nedenle eişinizi gücendirmeden bebeğinizi birlikte hissetmeye özen gösterin. Doğum uzmanınızla görüşmelerine birlikte gidin, bebeğinizin görüntüsünü birlikte izleyin, karnınıza birlikte dokunup bebeğinizin sizi, sizing bebeğnizi hissetmenizi sağlayın.

    * - Hamilelik sırasında anne adayları gibi baba adayları da şiddetli duygusal çalkantılar yaşayabilir. Hayatın bir anda değişeceği düşüncesi, kaldırılması zor gelecek bir sorumluluğa adım atılması fikri baba adaylarının gerilmesine neden olabilir. Bu durum anne adayında da gelişebilir. Önemli olan iki tarafın zor ve altından kalkılamaz gibi görünen düşüncelerle boğuştuğu sırada birbirine destek olmasıdır. Özellikle baba adayları depresif ve stress altında hissettikleri dönemlerde alkol ve diğer bağımlılık psikolojilerinden uzak durmalı ve stress yaratan durumları çevresiyle çekinmeden paylaşarak üstesinden gelmeye çalışmalıdır.

    * - Hamilelik sırasında anne adayının iştahı doğal olarak artar ve birkaç kilo fazlası olabilir. Bu gibi durumlarda baba adayları anne adaylarının yanında olmalı ve annenin vücudunda oluşan değişiklikler konusunda gerektiğinde dengeleyici bir rol üstlenmelidir. Örneğin fazla kiloları engellemek için annenin uyguladığı diyete babanın katılması hamileliğin "artı"larını paylaşmak için tatlı bir fırsattır.

    * - Baba adaylarını hamilelik döneminde zorlayan en önemli durumlardan biri cinselliktir. Baba adayları hamile eşlerine ve bebeğe zarar verdikleri düşüncesiyle seks yapmaktan çekinebilir. Oysa seks için uygun döneme geçildiği andan itibaren eş ile seks yapmak konusunda herhangi bir sakınca yoktur. Hatta duygusal anlamda bağ kurmak için hamilelikte seksin önemi oldukça önemlidir. Doğum sonrasında vajinaya zarar verilecek düşüncesiyle veya göğüslerin başka bir amaç için kulllanılması nedeniyle baba adaylarında cinsel isteksizlik görülebilir. Bu durum bir sure sonra çözülür. Ancak soğuma döneminin uzun sürdüğü durumlarda profesyonel yardım almak işleri kolaylaştırabilir.
#18.12.2010 22:20 0 0 0