Hamilelikte Uyku Düzeni

Son güncelleme: 18.12.2010 22:25
  • Hamilelikte Uyku Düzeni Nasıl Olmalı - Uyku Problemleri - Hamilelikte Uyku Sorunu

    Hamilelik döneminde vücudunuzun geçirdiğin hormonal ve psikolojik değişiklikler doğal olarak hayatınızın büyük bir zamanını kapsayan uyku üzerinde de değişikliklere neden olur. Özellikle hamileliğin ilk aylarında kadınlarda üreme sistemini düzenleyen ve sakinleştirici etkiye sahip progestoren hormonunun yükselmesiyle aniden bastıran uyku hali gün içinde kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Gün içerisindeki bu uyku hali gece uykunuzu alamamanıza da neden olabilir. Bu nedenle bu dönemde fırsat bulduğunuz her dakika dinlenmek, minik uyku kaçamakları kendinizi daha dinç hissetmenize yardımcı olabilir.

    Progestoren hormonunun yükselişinin yanına bir de hassaslaşan göğüsleriniz eklendiğinde, özellikle yüz üstü yatmayı seven biriyseniz hayat biraz daha zorlaşabilir. En iyisi siz hamileliğinizin ilk aylarından itibaren size ileride büyük yarar sağlayacak sol tarafa yatma egzersizlerine başlayın. Hamilelik döneminin ilerleyen zamanlarında bebeğinize iyi bir kan dolaşımı sağlayacak ve beslenmesini geliştirecek, sizin böbreklerinizin sıvı atımına yararı olacak doğru yatış şekli sol tarafa doğru dönülerek yapılan tatlı bir uykudur. Hamilelik sırasında tatlı uykunuzu bölecek en büyük faktörlerden bir diğeri ise büyüyen rahminizin idrar torbasına yaptığı baskı sonucunda kendinizi tuvalete atma ihtiyacıdır. Bu nedenle bu baskıyı henüz çok fazla yaşamayacağınız ilk üç ayda uykunuzun keyfini çıkarın. Gün içerisinde bol sıvı tüketip akşam daha az sıvı alarak gece tuvalete çıkma sayısını azaltmayı deneyebilirsiniz. Hamileliğiniz ilerledikçe uyku düzeninizde daha sık düzensizlikler yaşamanız mümkündür. İlk aylarda hissettiğiniz uykuya düşkünlük hali vücudun hormonal dengesine alışmasıyla ortadan kalkar. Ancak bu defa sırt ve bel ağrıları, sık idrara çıkma, sıkışık ve karmaşık rüyalar uykunuzun bölünmesine neden olabilir. Yaşadığınız uyku problemlerine odaklanmak yerine vücuduna geçirdiği değişikliği hazetmesi için yardımcı olduğunuz takdirde daha rahat edeceksiniz. Bu nedenle uykusuzlukla mücadele etmek yerine fırsat bulduğunuz her anda dinlenmeyi tercih etmelisiniz.

    Hamilelikte iyi bir uyku için neler yapabilirsiniz?

    * İlk aylarınızdan başlayarak hamileliğinizin ileriki dönemlerinde büyük yarar sağlayacak sol tarafa yatma egzersizlerine başlayın. Sağ tarafınıza da yatıp iki tarafı dinlendirecek şekilde uyuyabilirsiniz.
    * atarken bacaklarınızın arasına, sırtınızın ve karnınızın altına destek olarak yastık koyabilirsiniz. Vücudunuzun üst bölümünü yükseltirseniz mide yanması ve nefes darlığını engellemiş olursunuz.
    * Yatmadan önde çay, kahve gibi içecekler içmemeye özen gösterin ve gün içerisinde düzenli egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Düzenli egzersiz kendinizi zinde hissetmenize neden olacaktır. Ancak egzersizleri uyumadan en az 4 saat önce yapmış olmalısınız.
    * Hamileliğiniz boyunca sağlıklı yiyecekler tüketin. Sık sık ve az az yiyin, hazmedemeyeceğiniz büyük lokmalar yemeyin. Kafein, çikolata, asitli meyve ve meyve suları, domates, hardal, ve sirke, naneli ürünler, baharatlı etler, kızarmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
    * Rahat edebileceğiniz kıyafetler seçin. Özellikle belinizi sıkmayacak şekilde giyinin.
#18.12.2010 22:25 0 0 0