tefekkür - günümüzde insanın iç dünyası - damla dergisi - müzeyyen varol - müzeyyen varol yazıları
YALANCI AYNALAR
Sokakta, evde ya da iş yerinde birçok gerilimlerle iç içeyiz. Buna birde bitmeyen hayat meşgalelerini de ekleyince gönüllerimiz kararıyor. Kararmış gönüllerden yansıyanlar ise stres, depresyon vs. türünden huzursuzluklar oluyor. Zaman zaman zihnimizi dinlendirip, muhasebe yapmaya nasıl da ihtiyacımız var! Çünkü tefekkür hayata anlamını bulduran en hassas eylemdir. İnsan tefekkür ettiği oranda kemale erer. Hikmetli arayışlar içine girer.
İşte tefekkür mukabilinden siz değerli okuyucularımla, içinde bulunduğumuz Mevlana Haftası münasebetiyle Hz. Mevlana'dan güzel bir söz paylaşmak istiyorum!
"Teni besleyip geliştirmeye bakma, çünkü o sonunda toprağa verilecek bir kurbandır. Sen gönlünü beslemeye bak! Yücelere gidecek, odur." Hz. Mevlana
Çokça konuşup da sadede gelemediğimiz, sözü evirip çevirip de bir türlü istediğimizi söyleyemediğimiz şu zamanda bu cümle hayatın özetini aktarıyor bize!
Hikmetli sözlere, örnek ve önder şahsiyetlere nasıl da ihtiyacımız var, sözün laf söylemekten ibaret olduğu günümüzde! İç geçirip, sözün vicdanlarda tesirine değinelim.
Hangimiz güzel olmayı, güzel görünmeyi istemez ki. İçimizde durduramadığımız en kuvvetli dürtüdür bu. Yüzümüzde ki boyalar, cilalar, parlatıcılar, allı güllü tüm renkler ve desenler bu hislerin sonucu değil mi?
Ve bakımlı olmak, hele hele de kadınsan boynunun borcu şu zamanda!
Tabi anı yansıtan aynaları da unutmamak gerekir. Yalancı aynaları
Baktıkça tenimizin eksiklerini görüp, bedeni beslemeye şevk veren aynalar
O gün yaşın kaçsa onu gösterir. O an olduğun hali gösterir, seni olduğun gibi aynen yansıtır. Bu yönüyle mesaj vermekten uzaktır belki gönül gözüyle göremeyenlere
Hangimiz aynaya bakınca o güzel endamımızın, kaşımızın, gözümüzün; belki fönlü saçlarımızın gün gelip çürüyeceğini düşünür ki! Hangimiz bir gün toprak olacak, bir kurban olduğunu hatırlar ki!
Gönül gözüyle hayatı irdeleyenler ise ahlaki erdem ve faziletlerin gönül aynasından yansıması için çaba sarfederler. Muhakkak imanın nazar ettiği gönülden yansıyanlarda Hakk katında o oranda değerli olacaktır.
Gönül gözüyle bakıp, gönül aynasından yansıyanlara ehemmiyet verenlere gönülleri fetheden Mevlana'dan bir söz daha nakletmek istiyorum:
"İnsana aradığı şeye bakarak değer biçilir." Hz Mevlana
Hepimizin aradığımız, istediğimiz şeyi düşünüp neleri arayanlarla birlikte olduğumuzu tefekkür etmemiz duasıyla