Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır

Son güncelleme: 04.06.2021 12:54
  • bebeklerde gaz sorunu - bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri - bebek gazı



    Bebekler beslenirken bir miktar hava yutarlar. Beslenirken alınan bu hava sindirimde sıkışma ve buna bağlı olarakta huzursuzluk yaratır. Ağlamayla kendini gösterir ve gaz çıkışı olmadan rahatlama olmaz. Uygulanan yöntemler kafi olmadıysa ebeveynlerin uygulamasını önerdiğimiz bir yöntem daha vardır. Bebeğin bezi ve giysileri çıkartıldıktan sonra elde yüzük, saat vb. takılar çıkartılarak elleri birbirine sürtmek kaydıyla ısıtıp ek olarak elektriklenmesini sağlayarak bebeğin karın bölgesine dairesel hareketlerle masaj tatbik edilerek gaz çıkartması sağlanır.

    - Bu hareket ellerin sıcaklığını bebeğe aktarır ve sıkışmış olan gazın genleşmesini sağlayarak dışarıya atılmasına yardımcı olur.
    - Elektriklenmenin verdiği etki ile bağırsak peristaltizmini artırarak gazın dışarıya atılmasına yardımcı olur.
    - Bebeğin henüz gelişmemiş olan sindirim sistemini yukarıdaki sebeplerden dolayı kolaylaştırır.
#25.12.2010 12:07 0 0 0
  • bebeğinizi beberon ile besliyorsanız beberon seçimi de önemli bebek mamayı emerken gaz yutar gaz yutturmayan özel beberonlar var onları tercih edin rahat edin
#29.12.2010 23:26 0 0 0
  • bebeklerde gaz şikayeti - bebeklerin gazının çıkarılması - bebeklerde kolit sancısı - gaz sancısı olan bebeğe neler yapılırEbeveynlerin ve tabii bebeklerin en önemli sorunlarından biri gaz sancılarıdır.

    Bebeğin gazı nasıl çıkarılabilir?

    Kolik ağlamalarında bebek ağladığı zaman yuttuğu hava karın şişliği yapar. Gerek karındaki şişlik ya da bağırsaklarındaki gaz, kolik ağlamasında etken olarak çok düşük yer tutar.

    Bebeğin rahatlaması için ya da bu gaz probleminin ve dolayısıyla kolik ağlamalarının daha az olabilmesi için emzirme süremize dikkat etmemiz gerekir.

    Anne iki göğsü ile toplam 15 dakika ya da 10-12 dakika boyunca bebeğini emzirdiği zaman bebek oradaki sütün % 90'ını alır.
    15 dakikadan fazla emzirmeyin.

    Bebek bir göğüste çok uzun süre (örneğin yarım saat, 45 dk.) geçirip emmeye devam ederse süt alımından ziyade hava yutar ve bu da gaz problemini arttırır.

    Bir diğer önlem ise bebek beslendikten sonra mutlaka yarım saat dik tutmak. Bunun nedeni tam anlamı ile gazı çıkarmak değil, gastroözofageal reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçak yapmasını ve bebeğin yemek borusunu tahriş etmesini önlemek.

    Aksi durumlarda, bebeğin yemek borusu tahriş olduğu için bebeğin ağlama nöbetleri artar.

    Anne, bebeğini beslenme sonrası yarım saat boyunca dik tuttuğu zaman bebek daha konforlu bir uyku çeker, kusma eğilimi daha az olur ve ağlama nöbetleri daha az gelir.

    Bebeğin yatış pozisyonu önemli

    Burada bebeğin yatış pozisyonu da çok önemlidir. Bebeğinizi yüzükoyun yatırırsanız bebeğin karnı ısınır ve daha rahat uyur. Ancak yüzükoyun yatan bebeklerde ani bebek ölümü riski daha yüksek olduğu için bunu pek tavsiye etmiyoruz.

    Genelde bebeği sağ yanına ve yatağını 45 derece eğimli yaptığımız zaman ani bebek ölümü riski azalır. Bu durumda kustuğu zaman bile akciğerine kaçırma ihtimali daha az olur.

    Sonuç olarak bebeklerin gaz problemi ya da kolik ağlaması açısından daha rahat edebilmesi için öncelikle emzirme süresi ve emzirme sonrasında yapılacaklar önemli.

    Bebeğinizi emzirdikten sonra kucakta dik tutarken sırtına yapılacak masaj ve ovma hareketleri de bebeği rahatlatır. Bu ovma hareketleri esnasında kucakta olan bebeğin karnı da ısınacağından bebeğin gaz problemi daha az olur.


    alıntı
#10.02.2011 11:42 0 0 0
  • Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

    Bebeğinizi besledikten sonra bebeğinizin gazını uygun yöntemlerle çıkarmalısınız

    Dik bir şekilde oturun ve bebeğinizi arkadan bir elinizle destekleyerek çenesini omzunuza yerleştirin.
    Diğer elinizle sırtını sıvazlayın.
    Bu yaparken aynı zamanda sallanan bir sandalyeye oturup hafifçe sallanmanız gazını çıkarmasına yardımcı olur.

    Ya da

    Bebeğinizi kucağınızda göbeği üzerinde uzandırın, bebeğin başı göğüs seviyesinden yukarda olmalıdır.
    Bu pozisyonda bebeğin sırtını sıvazlayın.

    Bebek sağlığı
#04.06.2021 12:54 0 0 0