Yalan Söyleme Hastalığı - Mitomani

Son güncelleme: 14.01.2011 13:53
  • Mitomani Nedir - Yalan Söyleme Hastalığının Sebebleri Nelerdir - Yalan Söyleme Hastalığının Tedavisi Var mıdır
    MİTOMANİ(Yalan Söyleme Hastalığı)

    Hayattahepimiz başımıza gelen doğal olaylardandolayı zaman zaman yalan söylemek zorunda kalabiliyoruz. Peki yalan söylemek nezaman patolojik boyuta ulaşır? Eğer kişi yalan üzerine yalanlar söylüyorsa,buna kendini ve etrafını da inandırıyorsa, kurduğu fantastik yalan dünyasındayaşamaya başladıysa kişi yalanda patolojik boyuta ulaşmış demektir. Yapılanaraştırmalar günlük yaşantısında bir amacı olmayan gerçek dışı fikirlere ilgiduyan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskinin çok daha fazla olduğunusöylüyor.

    Beynin İşlevi ve Yalan

    Kanada'da yapılan bir araştırma, küçük yaşta yalan söylemenin zeka belirtisi olduğunuortaya koydu. İşte detaylar.

    Toronto üniversitesinin yaptığı araştırmada, yalan üretirken kullanılan karmaşık beyinişlevlerinin kullanılmasını gerektirir.

    Araştırmaya,2 ile 17 yaşlarında 1200 çocuk ve genç katıldı. Bilim adamları katılımcılardan,kendileri odadan ayrıldığında arkalarında bulunan oyuncaklara bakmamalarınıistedi. Kamera aracılığıyla odadakileri görebilen bilim adamları, geridöndüklerinde çocuklara arkalarına bakıp bakmadıklarını sordu ve cevaplarınıgörüntülerle karşılaştırdı.

    2yaşındaki çocukların sadece beşte birinin yalan söyleye bildiğini tespit eden bilim adamları, 4 yaşında ise bu oranın yüzde 90' a ulaştığını gözlemledi.

    Toronto üniversitesi Çocuk Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Doktor Kang Lee, anne vebabalarının çocukları yalan söylediğinde korkuya kapılmaması gerektiğini, bununonların patolojik birer yalancıya dönüşeceği anlamına gelmediğini belirterek,''Bu, onların gelişme süreçlerinde yeni bir aşamaya ulaştıklarının birişareti'' dedi.

    Kang,beyin gelişimi daha üst düzeydeki çocukların yalan söylediğini, çünküyalanlarını örtbas edebildiğini söyledi.



    Yalan Söyleyenlerin Beyin Yapısı Farklı

    Yalancıların,kötü duyguların hissedilmesinden sorumlu beyin yapıları, normal insanlarınbeyin yapısından farklı. Belli başlı sinir liflerinin daha fazla bulunması,hastalık derecesinde yalan söyleyenlerin bu ''sanatlarını'' kolayca icraetmelerine izin veriyor.

    Aslındadaha önceki araştırmalarda da yalan söyleyen insanların prefrontalkortekslerinde (alın loblarının ön bölgeleri) daha etkinlik kaydedilmişti. Kötüduyguların hissedilmesinden sorunlu prefrontal korteksin diğer görevi de ahlakidurumların öğrenilmesini sağlamak.

    Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Yaling Yang ve Adrian Raine, aralarında 12hastalık derecesinde yalancının bulunduğu 49 gönüllünün beyin yapısını manyetikresonans tomografisiyle inceleyince, yalancılarda ak maddenin yaklaşık olarak %25 oranda daha fazla bulunduğunu görmüşler. Oysa gri madde yalancılarda % 14daha azdı. Gri madde daha çok sinir hücrelerinden oluşmasına karşın ak maddesinir liflerinden gelişmekte. Bu sonuçlardan anlaşıldığı üzere yoğun ak maddeyesahip insanlar daha iyi yalan söyleme yetisine sahip. Sonuçta yalan söylemek okadar kolay değildir. Yalan söyleyen kişi, yalanının ortaya çıkmaması içinkendi duygularını bastırmak zorunda. Ve sinirler arasındaki bağlantılar nekadar çok ise yalan söylemek o denli kolaylaşır diyor bilim adamları.

    Hastalık derecesinde yalancı olmayanlarda gri madde veya birbirlerine ak maddeyle bağlıbeyin hücreleri yalan söylemeyi kontrol altına almakta. Örneğin otistikçocukların prefrontal korteksinde gri madde oranı ak maddeye kıyasla daha fazlaolduğu için bu çocuklar yalan söylemekte zorlanırlar.

    Bilimadamları bununla birlikte her yalandan beyindeki farklılıkların sorumluolmayacağını da söylüyorlar. Bundan sonraki araştırmalarda, yalan söylemedediğer beyin bölgelerinin de etkili olup olmadığı öğrenilmeye çalışılacak.

    Mitomaniler Hayatı Nasıl Yaşar

    Mitomani hastalarının kendilerine ait bir hayat felsefeleri vardır. Yani bir anlamdakendi dünyalarında kendi belirledikleri kurallar çerçevesinde mutludurlar. Bukişiler gerçek yaşantılarında kendilerini mutlu hissedemedikleri için hayallerüzerine kurulu bir dünyada yaşarlar. Hayaller üzerine kurulu bu dünyanıntemelinde ise mutluluk ve sevgi dolu bir yaşam vardır. Evlilik hayatları iseyalanlar üzerine kuruludur. Çoğu zaman gitgide eşlerinin de yalan söylemeyebaşladığı görülür. Zaten o uyum süreci olmadan bu hastalarla birliktelik imkansızolduğundan yalan söylemeyi öğrenmeyen eş boşanma aşamasına gelir.

    Mitomanili hasta yalan söylemenin boyutunu ne kadar arttırabilir?

    İştetam bu noktada sağlıklı bireyin mantığı cidden duruyor. Basit yalanlardanfantastik dünyaya kadar uzanabiliyor. Otururken birden bire size dün bayıldım.Yere düştüm çenem kırıldı diyebilir. Oysa dün tüm gün sizin yanınızdadır. 9aylık gebelik sürecini bitirmiş mitomani hasta kendisine doğum yaptığınainandırmaya çalışabilir. Başarılı olmayıp inanılmadığını görünce kendisineinanmayan kişilerle ilişkisini keser.



    Mitomani'nin görüldüğü kişilerde kişilik bozuklukları

    Histerik Kişilik Bozukluğu: Kişiler kendilerini olduğundan daha grandiyöztavırlarla sergilerler. Dikkat çekmek, kendilerini olduğundan daha fazlagöstermek vb. gibi davranış özelliklerinden dolayı daha fazla yalansöyleyebilirler.



    Antisosyal Kişilik Bozukluğu: Bu kişiler sürekli başkalarının haklarını yoksayarlar, başkalarının haklarına saldıran, sorumsuzluk, yetersizlik, suç,bencil, huzursuz , öfkeli, umursamaz, tutuklamaya yönelik davranışlara veduygulara sahip oldukları için yalan söyleme davranışına girişebilirler.

    Narsistik Kişilik Bozukluğu: Bu kişilerin üstünlük duygusu, grandiyözite, empatikuramama, kendini diğer insanlardan daha üstün görme, başarı üstünlüğü ve benmerkezci özellikleri çok yoğun olduğu içinyalan söyleme davranışına girişebilirler.

    Öneri

    Mitomanihastalarına aşağılık gözüyle bakmamak ve onları dışlamamak gerekir. Çoğu insanbu hastalığa yakalandığını bile bilmeyebilir. Böyle durumlarda yapılacak endoğru davranış bu davranış ve hastalık hakkında hastaya bilgi vermek ve tedaviolması amacıyla uzman bir psikoloğa görünmesini sağlamaktır.

    Psikolog Didem Uçak
#14.01.2011 13:53 0 0 0