Ortadoğu'nun yükselen yıldızı

Son güncelleme: 04.02.2011 20:42
  • Türkiye'ye sempati her geçen gün artıyor
    Ortadoğu'nun yükselen yıldızı

    Türkiye Ekonomik ve Soysal Etüdler Vakfı (TESEV) Dış Politika Programı çerçevesinde hazırlanan ''Ortadoğu'da Türkiye Algısı 2010'' araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

    SERKAN AKKOÇ / AHT

    Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına değinen TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, Türkiye'ye duyulan sempatinin geçen yıla göre 5 puan artarak bu yıl yüzde 80'e çıktığını, Türkiye'nin arabulucu rolüne olan desteğin devam ettiğini, 8 ülkede Türkiye'ye yüksek seviyede ilgi duyulduğunu ve Türkiye'nin ekonomik olarak bölgenin önemli güçleri arasında görüldüğünü kaydetti.

    Paker, araştırmanın 25 Ağustos-27 Eylül 2010 tarihleri arasında Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve İran'da toplam 2 bin 267 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildiğini aktararak, "Sözü edilen bölgede son günlerde Tunus, Lübnan, Mısır, Cezayir ve Ürdün'de yaşananların gösterdiği gibi dengelerin heran değişebileceği gözönünde bulundurulmalı" dedi.

    TÜRKİYE'YE SEMPATİ ARTIYOR

    Araştırmada bölgedeki ve bölge dışındaki aktörlerle karşılıklı algılamaların ölçülebilmesi için katılımcılara aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin, Rusya, Brezilya ve Venezüela gibi bölge dışından isimlerin de yer aldığı 17 ülke hakkında ne düşündükleri de soruldu. Verilen cevaplardan çıkan en çarpıcı sonuç; bölgede diğer ülkelerin zemin kaybettiği görülürken Türkiye'ye olan sempatinin artması. Bölge ülkelerinin Türkiye'ye sempatisi 2009 yılına göre yüzde 75'ten yüzde 80'e yükselirken; cevaplara İran dahil edildiğinde bu oran yüzde 85'e kadar çıkıyor.

    MISIR İMAJ YİTİRDİ

    Sonuçlara detaylı olarak bakıldığında özellikle Mısır ve Irak hakkında "çok olumlu ve oldukça olumlu düşünüyorum" diyenlerin oranları 2009'a göre yüzde 10 ve yüzde 16 oranlarında azaldığı görülüyor. Iraklıların dahi kendi ülkeleri hakkında 2009'da yüzde 84 oranında vedikleri "olumlu düşünüyorum" yanıtları 2010 araştırmasında yüzde 68'lere geriledi. 2009 yılında en olumlu imaja sahip ülke Mısır iken 2010 yılında Suudi Arabistan oldu. Uzmanlar, bu sonuçların Mısır'ın bölgesel gücünü giderek kaybettiği görüşünü desteklediğini belirtiyor.

    TÜRKİYE'NİN POPÜLARİTESİ IRAK DIŞINDA TÜM ORTADOĞU'DA ARTTI

    Türkiye ise araştırma yapılan Irak dışında tüm ülkeler arasında popülaritesini artırdı. Özellikle daha az nüfuslu ülkeler olan Ürdün, Lübnan ve Filistin'de Türkiye sempatisinin kendi ülkelerinden bile önde geldiği görüldü. İran da, Türkiye'ye en olumlu bakan ülkeler arasında yer alırken; Suudi Arabistan ve Mısır'da yine olumlu bakıldığı ancak diğerlerine oranla düşük olduğu göze çarptı.

    ABD'NİN RAKİBİ ÇİN'E DESTEK

    Bölge kamuoyu Türkiye'yi, AB'nin önde gelen ülkelerinden çok daha olumlu karşılarken, hakkında en olumsuz düşünülen ülkelerin başında yüzde 39 ile ABD ve yüzde 37 ile İngiltere geldi. Son yıllarda ABD'nin uluslararası arenada en güçlü rakibi olarak görülen Çin ise bölgede olumlu bir imaja sahip. Özellikle Mısır ve Suriye'de bu oranın yüzde 70'leri aştığı görülüyor.

    TÜRKİYE VE ORTADOĞU

    TÜRKİYE İSLAM VE DEMOKRASİNİN BAŞARILI BİR BİRLEŞİMİDİR
    Araştırmanın Türkiye ve Ortadoğu algılamalarının araştırıldığı sorulara verilen cevaplardan ise çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Bu sorular ve verilen cevapların oranları sırasıyla şöyle:
    * "Türkiye'nin Ortadoğu'da barışın sağlanmasına nasıl bir etkisi vardır?" sorusuna yüzde 75 oranında "Büyük/Orta", yüzde 16 oranında "Küçük/Hiç yok" cevabı verildi.
    * "Türkiye son yıllarda Ortadoğu siyasetinde her geçen gün daha da etkili oluyor" sorusuna ise yüzde 73 oranında "Katılıyorum" yanıtı verilirken; "Katılmıyorum" diyenlerin oranı yüzde 12'de kaldı.
    * "Türkiye, Ortadoğu ülkeleri için bir model olabilir" ve "Türkiye, İslam ve demokrasinin başarılı bir birleşimidir" diyenlerin oranı ise 2009 sonuçlarına göre yüzde 61'den yüzde 66'ya kadar yükseldi.

    MÜSLÜMAN KİMLİĞİ NEDENİYLE MODEL OLABİLİR

    Katılımcılara sorulan "Türkiye neden model olabilir?" sorusuna ise "Müslüman kimliği", "Ekonomisi", "Demokratik bir rejime sahip olması" ve "Filistinlilerin ve Müslümanların Hakkını Koruması" başlıkları öne çıkan faktörler oldu.

    TÜRKİYE YETERİNCE MÜSLÜMAN DEĞİL

    Araştırmada, Türkiye'nin neden model olamayacağı sorusuna verilen yanıtlar da model olarak görenler gibi "Müslüman" olmayı referans vererek Türkiye'nin Müslüman kimliği üzerinde soru işaretlerini dile getirdi. Buna göre Türkiye'nin seküler bir siyasi yapıya sahip olması yüzde 12 oranla birinci sırada yer alırken, araştırmaya katılanların yüzde 11'i Türkiye'nin model olamayacağına gerekçe olarak "Yeterince Müslüman Olmaması"nı neden gösterdi.

    TÜRK DİZİLERİ GÖRÜNÜR KILIYOR

    Araştırma, Türkiye yapımı dizilerin, Türkiye'nin Ortadoğu'da daha görünür olmasına katkı sağlayan faktörlerden biri olduğunu ortaya koydu. Bölge halkının %78'inin hayatında en az bir kere Türkiye yapımı bir dizi izlediğini gösterdi. Ülke bazında bakıldığında ise Türk dizilerini izlemiş olanların özellikle Irak'ta yüzde 89, Suriye'de yüzde 85'lere vardığı görüldü. Türkiye'den oyuncu ve sanatçıların da Ortadoğu'da tanındıkları belirlendi.

    BÖLGESEL GÜVENLİK

    EN BÜYÜK TEHDİT İSRAİL

    "Bölgesel Güvenlik" başlığı altında "Sizce Ortadoğu'ya En Büyük Tehdit Hangi Ülkeden Geliyor?" sorusunun yanıtı arandı. İsrail 2009 çalışmasında olduğu gibi bu araştırmada da %48 ile ilk sırada yer alırken, ABD %17 ile yine ikinci sırada yer alıyor. Bu ortalamaya İran dâhil edildiğinde bölge genelinde %26'lık bir kesim Amerika'yı en büyük tehdit olarak görüyor.

    TÜRKİYE'DEN TEHDİT ALGILAMIYOR

    Sonuçlar okunduğunda Türkiye'nin bölge halkının tehdit algılamasında yer almadığı söylenebilir. Türkiye adına belki en dikkat çekici sonuç Irak'ta araştırmaya katılanların %6'sının Türkiye'yi bir tehdit olarak görmesi. Yine de bu oran tehdit olarak görülen diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalıyor.

    EKONOMİ

    TÜRKİYE EKONOMİSİ 10 YIL SONRA LİDER

    Araştırmaya katılanların yüzde 14'ü bugün Türkiye'yi bölgenin en güçlü ekonomisi olarak değerlendirdi. Türkiye, tüm katılımcıların dörtte biri tarafından bölgenin 10 yıl içinde ekonomik lideri olarak görüldüğü ortaya çıktı.

    Kaynak
#03.02.2011 14:54 0 0 0
ChE ChE foto
  • türkiyeye sempati nerde artıyormuş???
    arap ülkelerinden başka nerde artıyor bize sempati ....
    geçin yaaa..
#03.02.2011 16:43 0 0 0
  • Herkes senin gözünden görüyor tabi....
#03.02.2011 17:06 0 0 0
ChE ChE foto
  • orda burda yükselen yıldız olmayı bıraksında,şu milleti nasıl refaha ulaştırırız onun gayreti içinde olsunlar... ve milleti uyutmaktan vazgeçsinler bence.

    düşük enflasyon,sanal rakamlar vs.vs gibi masallarla milleti ayakta uyutuyorlar... enflasyon düşük düşük diye millete hava basıyorlar ama millet kör,millet şöyle bir enflasyon hesaplanmasında kullanılan,ENFLASYON SEPETİNE neler konulmuş bir baksın...

    enflasyon düşmüşmüş kimi kandırıyorlar yaa...

    enflasyon sepetinde,3 senede bile zamlanmayan, MÜZİK FÜLÜTÜ,KAĞIT DOSYA,KALEMLİK,KALEMTRAŞ,ÖRGÜ YÜN,ELEKTİRİK PİRİZİ vs,vs şeyleri koyuyorlar,ama devamlı zamlanan,halkın yediği temel gıda çok az bulunduruluyor,sonrada hayat pahalanmıyor,zamlanmıyor,enflasyon düşüyor diye halkı uyutuyorlar...

    olduuu

    geçsinler dış ülkelerin bizi artık sevdiklerini filan,,türk halkı AÇ KARDEŞİM AÇ,onu halletsinler ...

    iktidara geldiklerinde,petrol,ekmek,elektirik,doğalgaz vs vs,,,ne kadardı,şimdi ne kadar ondan bahsetsinler
#03.02.2011 17:22 0 0 0
  • orda burda yükselen yıldız olmayı bıraksında,şu milleti nasıl refaha ulaştırırız onun gayreti içinde olsunlar... ve milleti uyutmaktan vazgeçsinler bence.

    Millet uyumaktan vazgeçemiyor mu 8 senedir iktidar yapıyor.. Muhalefet bir düşünsün acaba neden böyle...Gören görüyor istikrarı oda yetiyor zaten...


    düşük enflasyon,sanal rakamlar vs.vs gibi masallarla milleti ayakta uyutuyorlar... enflasyon düşük düşük diye millete hava basıyorlar ama millet kör,millet şöyle bir enflasyon hesaplanmasında kullanılan,ENFLASYON SEPETİNE neler konulmuş bir baksın...

    enflasyon sepetinde,3 senede bile zamlanmayan, MÜZİK FÜLÜTÜ,KAĞIT DOSYA,KALEMLİK,KALEMTRAŞ,ÖRGÜ YÜN,ELEKTİRİK PİRİZİ vs,vs şeyleri koyuyorlar,ama devamlı zamlanan,halkın yediği temel gıda çok az bulunduruluyor,sonrada hayat pahalanmıyor,zamlanmıyor,enflasyon düşüyor diye halkı uyutuyorlar...



    Enflasyon sepetinde önceleri ne varsa bu hükümet zamanında da aynı şeyler var... O zamanlar % 100 lerde gezen enflasyon dediğin gibi ölçülseydi 1000 leri geçerdi herhalde..


    geçsinler dış ülkelerin bizi artık sevdiklerini filan,,türk halkı AÇ KARDEŞİM AÇ,onu halletsinler ...

    iktidara geldiklerinde,petrol,ekmek,elektirik,doğalgaz vs vs,,,ne kadardı,şimdi ne kadar ondan bahsetsinler

    Aç mı.. Bu hükümet zamanında verilen sosyal yardımlar Cumhuriyet tarihinde tavan yapmış..Bunları görüyor bu halk... Sosyal devletin nimetlerini görüyor bu hükümet sayesinde.. Boş vaatlere karnı tok...
#03.02.2011 17:40 0 0 0
ChE ChE foto
  • 1 ncisi;
    " enflasyon sepetinde eskiden ne varsa onlar var "
    koca bir yalan,,,gazetelerde bu sepete boy boy neler eklendiği yazıldı çizildi...

    2 ncisi;
    benim son yazdıgımı alıntı yapmışsın ama orda saydıklarım,AKP gelmeden önce ne kadardı,şimdi ne kadar neden CEVAP YOK ;)

    3 ncüsü;
    devletin görevi milleti sosyal yardımlara boğmak vede bu yardımlara bağımlı hale getirmek değildir,İSTİHDAM YARATMAK VE KENDİ GEÇİMİNİ KENDİSİ SAĞLAYACAK HALE GETİRMEKTİR ;)

    kısacası AKP, türk halkını tembelliğe alıştırmıştır...
#03.02.2011 17:48 0 0 0
  • Gören görüyor.. Faizden geçinen kesim ve dolardan nemalananların özlediği günleri çok aradın herhalde.... Ah ah.. nerde o günler gelmez artıkkk...

    O zamanki doğalgaz fiyatına bak demişin.. o zamanki alım gücüyle şimdiki alım gücünü kıyasla aradaki farkı bulursun...

    Ama yorulma ya sen boşver .. Ağzında kuş tutsa yaranamaz bu hükümet sana..sen aynen devam ;)
#03.02.2011 18:00 0 0 0
ChE ChE foto
  • şu an paranın alım gücü dahamı yüksek diyorsun yani peeeesss
#03.02.2011 18:08 0 0 0
  • ya bu memlekete kılıdaroğlu gibi bi başbakan lazım ki,memleketin parasal bütün sorunları bir anda hallolsun..
    bu nasılmı olacak?!!!
    hayret bişey.
    adamın adı kemal.o bulur beah:D
    yani o öle diyo enazından..
    hem bu söze inanalarda oldukça fazla.
    ateş olmayan yerden duman çıkmazmış..vardır bir bildikleri
#03.02.2011 21:24 0 0 0
ChE ChE foto
  • öyle memleketin paralarıyla oğullarına GEMİCİK almıyor,,,kızlarını devletin paralarını ödeyerek ÖYLESİNE KENDİSİNE DANIŞMAN olarak göstermiyor hiç olmassa kılıçdaroğlu öyle değilmi

    geçin kardeşim yaaa
#03.02.2011 21:27 0 0 0
  • ya bizde onu diyoz işte ..O nun adı kemal ..o bulur parayı.

    ya arkadaş
    Dünyada "_ benim adım kemal; ben bulurum" diye meydana çıkıp ekonomik(!) pardon.

    "eko' komik" programını(!) açıklayan bir parti lideri daha varmıdır
#03.02.2011 21:34 0 0 0
ChE ChE foto
  • o lafı dilinize doladınız ama adamlar seçim yaklaştıkça KAYNAK larını açıklayacaklar kademeli olarak,bunda komik birşey yokki,kaynak üzerindeki çalışmalarının sonlara yaklaştıgını açıkladılar,yakında kamuoyuna açıklayacaklar... açıklamazlarsa o zaman dalga geçersiniz ...

    bu arada yukarda başka şeylerde hatırlatmıştım ben :)
    gemicik filan 5-6 yıllık vekil maaşıyla nasıl alınır bu GEMİCİKLER kemal kılıçdaroğlu hep soruyor tayyip yanıtlamıyor neden :)

    isviçre bankalarındaki 8 ayrı gizli hesap nerden nasıl açılıyor ???

    bu işlerin sırrı nedir acaba ???

    nedense erdoğan hakkında ne söylenirse HEP İFTİRA olup çıkarılıyor,,nasıl oluyor bu iş
#03.02.2011 21:44 0 0 0
  • seçimler yaklaştıkçamı açıklayacak.
    tabi tabi..
    o bahsettiği rakamları nereden ,kimden alıpta verecek..Ve bunu yaparken kimseciklerede yük olmayacak öylemi..
    Dağıtmaya; Chp nin"işbankası "hisselerinden başlasın o halde

    GAZİ ERÇEL_HT EKONOMİ YAZARI VE MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKANI
    "Gördüğümüz kadarıyla CHP'nin henüz ekonomik bir programı yok"
    HT Ekonomi Yazarı ve Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede altını çizdi.
    Hedeflenen bu reformlarının maliyetlerinin ne olduğbir siyasi parti liderinin bunları söylerken kaynakların da nasıl yaratılacağını ortaya koyması gerektiğininunun iyi hesaplanması ve açıklanması gerektiğine işaret eden Erçel, makroekonomik istikrarın korunması gerektiğini ifade etti.
    "Diğer harcamalardan kısılıp, bütçe dengesini bozmadan, hedeflenen amaçlar için harcama yapılacaksa söylenenler gerçekleştirilebilir" diyen Erçel, mali dengelerin mutlaka korunması gerektiğini söyledi.
    "Gördüğümüz kadarıyla CHP'nin henüz ekonomik bir programı yok" diyen Gazi Erçel, piyasa ekonomisi yerine devlet ağırlıklı bir ekonominin güdülmesi ve bunun ölçüsünün kaçması durumunda kamu dengelerinin bozulabileceğini belirtti.
    "Böylece 30-40 yıldır yaşanan sorunlar gündeme gelir. Bu denge bozulursa CHP hata yapar" diyen Erçel, şöyle devam etti: "Finansal dengeler bozulmamalı. Eğer bozulursa Avrupa Birliği'nin şu anda başını ağrıtan borç krizi gibi durumlar yaşayabiliriz. İrlanda ve Yunanistan örneklerinde olduğu gibi..."
#03.02.2011 21:55 0 0 0
ChE ChE foto
  • gemicikler nooldu gemicikler,,,isviçre bankalarındaki 8 ayrı gizli hesap
#03.02.2011 22:00 0 0 0
  • yine üzücü bir durumla karşı karşıyayız galiba..

    ya arkadaş "benim adım kemal; ben bulurum" diyen adamın illaki elinde bir program vardır.
    Olmalıdır..
    Bu lafı söyleyen birisiin ekonomiden ne kadar anladığı ayrı bir konu;
    Ama O, bu sözleri söylerken danışmanları ne işle meşguldüler acep?

    Bu memlekette bu sözü duyupta " VAAAAYYY BEEE..Adamın adı Kemal! O bulur abi"

    deyipte oy verecek kaç kişi vardır ya?
#03.02.2011 22:06 0 0 0
ChE ChE foto
  • yaaaw sen gemiciklerden neden haber vermiyorsun nooldu gemicikler,,,banka hesapları
    duymuyormusun duymazdanmı geliyorsun
#03.02.2011 22:07 0 0 0
  • Ya ne kadar basit bir siyaset ile karşı karşı olduğumuzu görmek acı tabi..
    Sen eskiden daha bi etkili olurdun forvette yha...

    Yani bu performans sana yakışmıyor haberin olsun...

    Ama suç sende değil tabii

    "malzemesizliğin gösü kör olsun" demi yaa:D
#03.02.2011 22:23 0 0 0
ChE ChE foto
  • yaw ben hepinize yeterim,,yine etkiliyim,,hala etkiliyim ....
    kaçtır yazıyorum bir tanesine cevap ver,,ne olur ver yaaa değiştirip durma lafı

    8 yıllık vekil maaşıyla nasıl gemi alınır?

    isviçre bankalarında olan,başbakanın 8 ayrı gizli hesabı neden türkiyede değil vede neden bu kadar gizli???

    AKP iktidara geldiğinde ekmek,doğalgaz,benzin,temel gıda ürünleri ne kadardı şimdi ne kadar???


    malzemesizliğin ne gözü kör olsunmuş,,buraya yazacağım malzemelerle mainboard kilitlenir beee
    şimdilik bu 3 tanesine cevap verebilseniz bana yetecek
#03.02.2011 22:29 0 0 0
  • yaw ben hepinize yeterim,,yine etkiliyim,,hala etkiliyim .
    yaw yok ! ciddiyimki .Sana öle geliyo..
    Git bide dışardan izle kendini; ne demek istediğimi anlıycan yaw
#03.02.2011 22:31 0 0 0