Meyve Sebzelerin Damar Sağlığına Etkisi

Son güncelleme: 04.02.2011 23:14
  • damar sertliği nedir - atardamar sağlığı için meyve ve sebzelerin önemi - çocuklara meyve ve sebzeleri sevdirmekÇocuklara meyve-sebze yedirmek için yeni bir gerekçe bulundu.

    Yeterince sebze-meyve yiyen çocukların atardamarları fazla sebze-meyve yemeyen çocukların atardamarlarına göre sonraki yıllarda daha sağlıklı ve daha az sert olmaktadır.

    Atardamarlardaki sertleşme kalb hastalıklarında mühim bir faktördür. Atardamarlar sert olduğunda kalb, kanı etkin şekilde pompalamakta zorlanır.

    Söz konusu araştırma, çalışmanın başlangıcında 3-18 yaşlarında olan 1.622 çocuğun 27 yıl süreyle takip edilmesiyle yapıldı.

    Atardamarların sertliği nabız dalgasının hızı ölçülerek tayin edildi. Atardamar ne kadar sertleşmişse nabız dalgasının hızı da o kadar fazladır.

    Araştırmada az sebze-meyve yiyen çocukların nabız dalgası hızının yetişkinlerdeki kadar yüksek olduğu, yani atardamarların sertleştiği bulundu.

    Araştırmanın neticeleri Circulation dergisinde yayımlandı. Bu neticeleri de dikkate alarak, çocuklara daha fazla sebze-meyve yedirmek için gayret göstermek gerektiği rahatlıkla söylenebilir.



    Prof.Dr. İ. Hakkı İHSANOĞLU


    alıntı
#04.02.2011 23:14 0 0 0