5 Soruda Panik Bozukluğu

Son güncelleme: 11.02.2011 14:09
  • Panik Bozukluğu - Panik Bozukluğu Nedir - Panik Bozukluğu Hakkında - Panik Bozukluğu Nedenleri

    DİKKAT

    Hiç beklemediğiniz bir anda birdenbire korku hisseder misiniz?

    Korku ataklarınıza çarpıntı, terleme, titreme, boğulma hissi, göğüs ağrıları gibi belirtiler eşlik eder mi?

    Sürekli yeni bir atak beklentisi içinde olduğunuzdan yalnız kalmaktan ya da bazı yerlere gitmekten kaçınır mısınız?

    O halde aşağıdaki satırları mutlaka okuyunuz

    Panik Bozukluk

    Aşağıda anlatılanlar yaşadıklarınıza benziyor mu?

    Nedensiz korku patlamaları mı yaşıyorsunuz? Lütfen bu ani korku patlamaları esnasında yaşadıklarınızı aşağıda işaretleyiniz:

    Göğsümde ağrı oluyor ve kalbim pır pır ediyor

    Nefes almakta zorlanıyor veya boğulacakmış gibi hissediyorum

    Başım dönüyor veya çok terliyorum

    Midemle ilgili sıkıntı yaşıyorum veya kusacak gibi hissediyorum

    Sallanıyor, titriyor veya karıncalanma hissediyorum

    Kontrolümü kaybettiğimi hissediyorum

    Gerçek dışı hissediyorum

    Ölmekten veya delirmekten korkuyorum

    Yukarıdakilerden bazılarını işaretlediyseniz panik bozukluk hastası olma ihtimaliniz var demektir.

    Panik bozukluk, tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

    Bu hastalığa yakalanmış olmanız sizin hatanız değil, ıstırap çekmeyin. Nasıl yardım alabileceğinizi öğrenmek için buradaki yazıları okuyun. Unutmayın normal hayatınıza geri dönebilirsiniz.

    1. Panik bozukluk nedir?

    Gerçek bir hastalık olan panik bozukluk, ilaç ve terapi ile tedavi edilebilmektedir.

    Panik bozukluk hastaları birdenbire ve hiç neden yokken korku hisseder. Bu korku patlamalarına "panik atak" denir ve kalbin hızlı atmasına, nefes almakta zorlanmalara veya baş dönmelerine neden olur.

    Her ne kadar panik ataklar herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda beklenmedik şekilde görülebiliyorsa da, genellikle yolculuk esnasında, büyük marketlerde, alış-veriş merkezlerinde veya kalabalık içinde ortaya çıkar.

    Hasta sürekli yeni bir atak beklentisi içinde olduğundan bu tip yerlere gitmekten kaçınır. Hastalık bazı kişilerin tüm hayatlarına yayılarak, sonunda kendi evlerinde bile yaşayamaz hale getirebilir.

    Panik ataklar genellikle çok uzun sürmez, fakat öyle korkutucudurlar ki hiç bitmeyecekmiş hissi verirler.

    1. Panik bozukluk ne zaman başlar ve ne kadar sürer?

    Genellikle, yetişkinliğe geçiş dönemleri olan 18-24 yaş arası dönemde başlayan panik bozukluk, bazen de, ölüm veya doğum gibi stresli olaylardan sonra kendini gösterir.

    Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmekle birlikte, her insan bu hastalığa yakalanabilir. Ailesel geçişli de olabilen panik bozukluk bir kaç ay veya bir kaç yıl sürebilmektedir.

    1. Bu hastalığa yakalanan tek kişi ben miyim?

    Hayır, yalnız değilsiniz. Her yıl milyonlarca insan bu hastalığa yakalanmaktadır.

    1. Ne yapabilirim?

    Korku ve panik ataklarınızı doktorla konuşun ve bunların günlük hayatınızı nasıl etkilediğini anlatın. Başka bir hastalığınız olup olmadığını belirlemesi için genel bir muayeneden geçin.

    Bu hastalığın tedavisi için özel eğitimli doktorlar vardır. Doktorunuza panik bozukluk tedavisi ile ilgili deneyimi olup olmadığını sorun, değilse sizi uzman bir doktora yönlendirmesini isteyin.

    1. Doktor (psikiyatrist) veya danışman (psikolog) bana nasıl yardım edebilir?

    Böyle bir yakınmanız olduğunda mutlaka bir psikiyatri doktoruna başvurmanız gerekir. Doktorunuz yakınmalarınızın başka bir tıbbi durumdan mı, yokda ruhsal sıkıntılardan mı kaynaklandığını ayırt edebilmek için gerekli muayene ve tetkikleri yapacaktır. Doktorunuz yönlendirmeden ilk olarak hekim dışı kişilere başvurmak (psikolog vs) bazı ciddi tıbbi hataların yapılmasına ve tanı konmada gecikmelere yol açabilir.

    Psikiyatrist size uygun bir ilaç yazabilir. Yazdığı ilaçları kullanarak bir kaç hafta içerisinde daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.

    Psikiyatristiniz gerekli görürse kendisi ile ya da önereceği özel eğitim almış bir danışmanla konuşma tedavisi çoğu panik bozukluk hastasına yardımcı olmaktadır. Kaygılarla başa çıkmanıza yardım eden ve kaçındığınız durumlarla başa çıkabilmenizi kolaylaştıran konuşmalara terapi adı verilir.

    Aşağıda bir hastanın yaşadıkları anlatılmaktadır:

    Bir gün ortada herhangi bir neden veya uyarı olmaksızın dehşete kapıldım. Çok korkuyordum. Öleceğimi düşündüm. Kalbim deli gibi çarpıyor ve başım dönüyordu. Her bir kaç haftada bir bunları yaşıyordum. Aklımı kaçırıyor olduğumu düşündüm.

    Atakların sayısı artıkça korkum da artıyordu. Sürekli korku içerisindeydim. Bir sonraki atağın ne zaman olacağını bilemiyordum. O kadar korkuyordum ki evimden ve emniyetli olduğunu düşündüğüm diğer yerlerden çıkmayı hiç istemiyordum.

    Buna tanıklık eden bir arkadaşımın ısrarıyla gittiğim doktor panik bozukluk hastalığına yakalandığımı söyledi ve korkularımı azaltacak ilaçlar verdi. Ayrıca korkularımla nasıl başa çıkabileceğimi öğrenmek için de bir psikologa gidiyorum. Çok çabalamam gerekti ama sonunda kendimi iyi hissetmeye başladım.


    Prof. Dr. Aytül ÇORAPÇIOĞLU ÖZDEMİR Psikiyatri
#11.02.2011 14:09 0 0 0