8 MaRt Dünya Kadınlar Günü

Son güncelleme: 08.03.2011 10:34
  • noimage


    8 Mart niçin kutlanıyor? Kadınların erkeklere lanet okuması için mi? Kendilerini örnek kadın ilan eden birkaç burjuvanın burnu havada, onların yaşadıklarının binde birini yaşamadan 'suç biraz da sizde şöyle yapın böyle yapın bakın bana beni örnek alın' diyerek ezilen kadınlar adına konuştukları, onları yargıladıkları onları koruma adına onlara zarar verecek yasaların temelini oluşturan görüşler öne sürdükleri bir gün mü? Kürt sorunlarının tartışıldığı bir gün mü? Yoksa semavi dinleri kadınları ezdiğinden(?) dolayı eleştirmek için mi?

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde nasıl PKK bayrakları dalgalanır! Nasıl bir partinin kadınlar kolu il başkanı "''Tüm toplumsal mücadelelerde ağır bedel ödeyen kadın, Kürt sorununun demokratik, barışçıl yollarla çözülmemesinden kaynaklı olarak yaşanan savaş, şiddet, yoksulluk, göç gibi siyasal, sosyal, psikolojik ve ekonomik bedelleri ağır olan bu sorunlardan da en fazla etkilenen olmuştur. Kürt sorununun çözümü için cesur adımlar atılmalıdır. Sorunun çözümünü dış güçlerde aramak yerine, bu ülkede yaşayan tüm insanların talepleri dikkate alınarak çözülmelidir'' şeklinde bir açıklama yapabilir.

    Kadın sorunu ne bir ırk sorunu ne bir cins sorunu ne de bir dinsel mesele gibi lanse edilebilir Kadın sorunu toplumsal bir sorundur. Kadının erkek gibi bir birey olarak görülememe sorunudur Evet kadın bir cinstir kadın olmasından kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır ancak bu başlı başına bir cins sorunu değildir. Toplumsal değerlerde inançların büyük bir önemi vardır doğrudur ama bazı uygunsuz davranışların temelinde 'din mi yoksa gelenekler mi yatmaktadır' bu konu iyi analiz edilmelidir. Geleneklerin, gelenekler etrafında şekillendirilmiş dini inançların (gelenekler çerçevesinde şekillendirilmiş din tabirini kullandım çünkü yüzyıllardır gelenekler dini inançların bir gereği lanse ediliyor.) kadının fiziksel zayıflığının ve bunun birileri tarafından sömürülmesinin kadın sorunların oluşmasında etkisi vardır ama 8 Martı ideolojik çıkarlar gereği birini öne çıkaracak söylemlerle anmak doğru ve samimi değildir Özellikle de hiç alakası olmayan bir ırk meselesine dayandırmak

    Kadın sorunu vardır Ama bunun çözümü birilerine ideolojiler doğrultusunda lanet okumakla çözülemez Ya da bir kesimin ideolojisi, gelenekleri veya töresi gereği kadın sorunların varlığı inkâr edilemez Kadın sorunları birilerini duyarsızlığından empati yoksunluğundan ve içselleştirilmiş bağnaz inançlardan ileri gelmektedir Bu sorunun çözümü için öncelikle insan olmayı, kendi gururumuz onuruz kadar başkalarınınkini de düşünmeyi kısacası empati yapabilmeyi öğrenmekle çözülür. Töre, gelenek kurbanı olmaktan kurtulmak ve özgür iradeye sahip insani değerlerle donanmış bir birey olmakla çözülür Kadın sorunu temelde insani bir sorundur. Güçlünün zayıfı ezdiği sömürdüğü kapitalist ve emperyalist düzenin bir sonucudur aslında Bu düzen altında ezilen sadece kadınlar mı?

    Kadınları ezen sadece erkekler mi? Törelerin tutkulu savaşçısı kadınlar yok mu? İş yerlerinde birbirinin ayağını kaydırmaya tek olmaya çalışan kadınlar yok mu? Gelinlerini hizmetçi gibi gören kayın validelerin, oğluna başka kızına başka davranan, kızlarını oğullarına hizmetçi atayan annelerin hiç mi payı yok?

    Aslında bu sorunların temelinde yatan en büyük etken eğitimsizlik, aklını bir kenara bırakmak ve aşılanan her şeyi sorgusuz sualsiz kabul etmektir Bu şekilde bağnazlığın kurbanı olmak ve aynı zamanda bu bağnazlığın savaşçısı olmaktır

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ün tarihi emekçi kadınların ezici çalışma şartlarının daha insani hale getirilmesi için başlattığı bir grev eylemine dayanmaktadır. Günümüzde bir takım ideolojik çıkar guruplarının dejenere çalışmalarına alet olarak şekli değiştirilmeye çalışılsa da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü esasında 'kadının' bir 'birey' bir 'insan' olarak sahip olması gereken haklarını arayışıdır sesini dünyaya duyuruşudur Bu açıdan bakıyor, sınıf, ırk ve inanç ayrımı yapmadan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.

    Tüm insanlık sorunlarının çözümlenmesi dileğimle

    Aslıhan Yıldırım
#08.03.2011 09:44 0 0 0
  • Onlardan olduğumuz ve yaşamımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakar kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum
#08.03.2011 10:34 0 0 0