Piknikçilere Kene Uyarısı !

Son güncelleme: 25.07.2006 08:30
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın, KKHA hastalığına neden olan kenelerin tüm doğada bulunduğunu, tamamen yok edilmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

    Kenelerde bulunan ve ısırmaları sonucu insanlara geçen virüsün KKHA hastalığına neden olduğunu ifade eden Aydın, Hastalık, kene ısırmasının yanı sıra hasta hayvan ve insanların kan, ifrazat ve dokularıyla direkt temasla bulaşmaktadır. Dünyada 1940lı yıllardan beri var olan hastalık, ülkemizde yoğun olarak 2002 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. Türkiyede bugüne kadar 25 ilde hastalığa rastlanmıştır dedi.

    Hastalığın kene ısırığından 1-3 gün, hasta dokularıyla direkt temastan 5-6 gün sonra ateş, ani baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, deri, mukoza ve iç organ kanamalarıyla kendini gösterdiğine dikkati çeken Aydın, Hastalıktan korunmada temel prensip, kenelerden uzak durmaktır. Hayvan barınakları ve kenelerin yaşayabileceği alanlardaki kişilerin vücutları belli aralıklarla kene yönünden muayene edilmelidir dedi.

    Hastalığın en çok keneyle temasın yaşanabildiği hayvancılık ve çiftçilikle uğraşanlarda görüldüğünü belirten Aydın, Hastanemize 2003 yılında 19, 2004 yılında 50, 2005 yılında 38, bu yıl ise 5 vaka başvuruda bulundu diye konuştu.

    Henüz KKHA hastalığının tedavisi ve aşısı olmadığını bildiren Doç.Dr. Aydın, Keneden kendimizi sakınmamız gerekiyor. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar pantolon paçalarını çoraplarının, gömleklerini ise pantolonlarının içine koymalılar. Kıyafetlerini açık renk ve sık dokumalı kumaştan seçmeliler dedi.

    PİKNİKÇİLERE UYARI

    Kış mevsiminde pek aktif olmayan kenelerin mayıs ayıyla yeniden canlandığını ifade eden Aydın, Bu dönemde, vatandaşlarımız pikniği sıkça tercih etmektedir. Vatandaşlarımız, kır alanlara gittiklerinde zeminle direk temas etmemeliler. Oturacakları yere en azından bir örtüsermeliler. Kenelerden insanlara geçen KKHA hastalığı, sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar için de tehlike oluşturuyor diye konuştu.

    Vatandaşların kenelerin de ölümcül bir mikrop taşıdığı bilinciyle hareket etmeleri gerektiğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti:
    Piknikte çorap, ayakkabı gibi koruyucu eşyaları çıkararak çıplakayakla çimende yürümek yanlıştır. Vatandaşlarımız bu tür bir sosyal aktiviteyle stres atma çabası içindeyken, yeni bir tehlikeyle karşılaşabilirler. Kenelerin bu tür bir hastalığa neden olduğunu bilmek ve önlem almak gerekiyor. Doğanın her yerinde keneler vardır. Dünyada keneyi yok etme çalışmaları hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Keneyi doğadan yok edemeyeceğimize göre kendimizi korumalıyız.

    TEDAVİ ALTINDAKİ KKHA HASTASI

    Gümüşhanede hayvancılıkla uğraşan ve inek memesinde bulunan keneyi çıplak elle uzaklaştırmaya çalıştığı sırada virüs kapan 37 yaşındaki Nevzat Kaanoğlu, 1 haftadır Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisinde tedavi görüyor.

    Kaanoğlu, herkesi hastalıkla ilgili duyarlı olmaya davet ederek, Hastalığı daha önce duymuştum. Ancak tam olarak ne olduğunu ve nasıl bulaştığını bilmiyordum. İneğin memesindeki keneyi kopardıktan bir kaç gün sonra hastalandım. Hastaneye başvurunca virüs kaptığımı öğrendim. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar keneye çıplak elle dokunmasınlar, mutlaka eldiven giysinler diye konuştu.

    kene,kene belirtileri,kene damlası,kene deri,kene isiriği,kene nasıl anlaşılır,kene sağlık,kene spreyi,kene tedavi,kene tedavisi,kene tehlikesi,kene vakaları,kene vakası,kene ve,kene video,kene virüsü,kene ısırmaları,kene ısırmasında,kene ısırmasının,kene ısırmasının belirtileri,kene ısırıgı,kene ısırıkları,yorganda kene,
#19.06.2006 08:04 0 0 0
  • kene son günlerde gündemi baya kaplayan bir durum çok dikkat edilmesi gerek

    bilgiler için sağol
#19.06.2006 08:12 0 0 0
  • kene istanbula bile ulaşmış,

    umarım önlemi bir an önce alınır
#19.06.2006 08:32 0 0 0
  • yaz ve bahar aylarında havaların ısınmasiyle ortaya çıkıyor.halkımızın bu konuda daha çok bilinçlendirilmesi gerekir
#19.06.2006 12:14 0 0 0
  • aman dikkat edelim
#24.06.2006 02:20 0 0 0
  • ne ürkütücü bir hayvan
#25.07.2006 08:30 0 0 0