Mısır Filistin'i Birleştirdi

Son güncelleme: 29.04.2011 15:28
  • bagımsız filistin - filistinde kardeş kavgasına son - filistin artık bölünmüş deyil

    Mısır Filistin'i birleştirdi

    Gazze'yi yöneten Hamas ile Batı Şeria'da hakim El Fetih örgütü, yeni Mısır yönetiminin çabalarıyla uzlaşıya vararak Filistin'de bölünmüşlüğe son verme yolunda ilk adımı attı. Gazze, haberi sevinçle karşılarken İsrail tepki vermekte gecikmedi


    noimage
    GAZZE / TEL AVİV
    Filistinli yetkililer, El Fetih ve Hamas hareketlerinin Filistin topraklarında dört yıldır devam eden bölünmüşlüğü gidermek için anlaşmaya vardığını belirtti. Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki baskın güç olan El Fetih ile İslami kanattan Hamas hareketi arasındaki rekabet 2005 yılında silahlı çatışmaya dönüşmüştü. İlerleyen yıllarda, iki partinin koalisyon hükümeti ile bölgeyi yönetme girişimleri de başarısızlıkla sonuçlandı ve Gazze Şeridi ile Batı Şeria yönetimleri 2007 yılında birbirinden fiilen koptu. Bu durum hem bölgedeki istikrarı sarstı, hem de Filistin devleti kurulması beklentilerini zora soktu.
    DAVUTOĞLU ARADI, MISIR ÇÖZDÜ
    Yetkililer, önümüzdeki günlerde bir 'emanetçi hükümet' oluşturulacağını ve bir yıl içinde seçime gidileceğini söyledi. Anlaşmanın yeni Mısır yönetiminin arabuluculuğunda sağlandığı açıklandı. Kahire yönetiminin Hamas ve El Fetih yöneticilerini anlaşmayı imzalamak üzere davet edeceği belirtiliyor. Filistin yönetimindeki siyasi kriz, seçim takvimlerini sekteye uğratmıştı. Filistin topraklarında 2006'dan bu yana seçim düzenlenmedi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı arayarak anlaşmaya ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye bir çok kez iki tarafla da temas kurmuş ve uzlaşma telkininde bulunmuştu. ABD, iki gruba "İsrail'i tanıyın" mesajı gönderirken İsrail, anlaşmayı büyük bir hata olarak değerlendirip Batı Şeria'nın da Hamas denetimine geçeceği korkusuyla Mahmud Abbas'a "Ya bizim tarafımızdasın ya Hamas'ın" mesajı verdi.

    Gazze sevinçle karşıladı
    Gazzeliler, El Fetih ile Hamas arasında anlaşmayı sevinçle karşıladı. Gelişme, iki grup arasında görüşme yapıldığından bile habersiz olan sokaktaki Filistinliler için sürpriz oldu. Filistinli vatandaşlar, bu uzlaşmanın herhangi bir engel çıkarılmadan bir sonuca bağlanması umudunu dile getiriyor. Gazzeliler, sevinçlerini gizleyemezken, Filistinliler arasında birliğe vurgu yaptılar.
#29.04.2011 07:42 0 0 0
  • allah'a şükür sonunda...

    ama her ne kadar birleşme sağlansa da Abbasa dikkat etmek lazım .
#29.04.2011 08:33 0 0 0
  • israil oyunununa kanmamak lazım
    tek yumruk olmuş bir filistin
    çok şey ifade eder
#29.04.2011 15:21 0 0 0
  • tek yumruk olmuş bir filistine israilinde gücü yetmez
#29.04.2011 15:28 0 0 0