Değişen Toplum ve Aile Kavramı - Aile Sosyolojisi

Son güncelleme: 29.05.2011 22:11
  • toplumsal değişmelerin aile yapısına etkileri - sanayi devrimi ve aile - demokratik aile - toğlumsal değişmelerin aileye zararlarıSanayi Devrimi, Uzay Çağı, sanayi ötesi toplum, bilgi çağı, iletişim çağı vb. kavramlarla nitelenen toplumsal değişimlerin aile yapısı üzerinde de önemli etkileri olmuştur.

    Giderek hızlanan değişim ve gelişimler yaşam tarzları kadar, yaşamdan beklentiler ve bireylerin birbirleri ile etkileşimlerini de farklılaştırmaktadır.

    Eskinin geleneksel aile yapısı, yerini yalnızca anne, baba ve çocuklardan oluşan çekirdek ailelere bırakmıştır. Aile içi ilişkiler değişmiş, geniş ailedekinin tersine bireysellik öne çıkmıştır.

    Eskiden ailelerde otoriter yapı daha yaygındı ve ebeveynler çocuklarına olan sevgilerini, onlar şımarmasın diye göstermek istemezlerdi.

    Bugün, demokratik ve özgür aile ortamlarının çocuğun gelişimine daha olumlu etkisi olduğunu biliyor; çocuğa koşulsuz ve açık bir sevginin gösterilmesi gerekliliğine inanıyoruz.

    Özcesi bugün, aile kurumunun işlevlerini daha sağlıklı olarak yerine getirebilmesi için rollerin nasıl yapılması gerektiği konusundaki bilgilerimiz geçmişle kıyaslanmayacak kadar genişlemiştir.

    Toplumsal değişmelerin aileye yapabileceği olumsuz etkiler, yeni yaşam biçimlerine uyum, psikoloji alanındaki yeni bilgi ve bulgulardan gençleri haberdar etmek aile eğitiminin kapsamına giren konulardır.




    alıntı
#29.05.2011 22:11 0 0 0