Uyku Döngüsü

Son güncelleme: 31.05.2011 14:49
  • Uyku döngüsü hakkında - uykunun evreleri



    Her döngü dört (4) evreden oluşmakta ve yaklaşık olarak 90-120 dakika sürmektedir. Bazı kaynaklar uykunun beş (5) evresi olduğunu belirtmektedir. Bu kaynaklar uykuya dalındıktan sonraki ilk 5-10 dakikayı ayrı bir evre olarak kabul etmektedirler fakat burada bu süreç uyanıklık ile uyku arasında bir geçiş süreci olarak kabul edilmiş ve evre olarak değerlendirilmemiştir. Bu süreci bir uyku evresi olarak kabul etmememizin sebeplerinden birisi de; diğer tüm evrelerin gece boyunca döngüsel olarak tekrarlanmasına rağmen bu süreç her uyku için sadece bir kez yaşanmaktadır. Rüya görme rüyanın herhangi bir evresinde meydana gelebilir ancak daha hatırlanabilir ve daha canlı olarak görülen rüyalar genellikle son evrede meydana gelmektedir. (Bu evre REM uykusu olarak da bilinir) Uyku döngüsü genelde gecede dört veya beş kez tekrarlanır, ancak bu döngü yedi kereye kadar da tekrarlanabilir. Bu sebeple insanlar bir gecelik uykularında birden daha fazla rüya görebilirler ancak bir çok insan sadece sabah vakitlerinde, uyanmalarına az bir zaman kala görmüş oldukları rüyaları hatırlarlar. Fakat insanların bu rüyaları hatırlamaması rüya görmedikleri anlamına gelmez. Bazı insanlar, aslında sadece gördükleri rüyaları hatırlamadıkları için rüya görmediklerini sanarlar ve bazen rüya görmüyor oldukları hakkında yemin bile ederler.

    Uykunun evreleri

    Uyku döngüsü içerisindeki evreler beyin aktivitelerindeki belirli değişiklikler dikkate alınarak belirlenmiştir.

    Uyku süresince görülen tepe noktaları REM uykusunda olduğumuz 4. evreyi göstermektedir.

    1. Evre: Bu evrede uykuya dalarız. Bu evrede ani ve hızlı olmayan göz hareketleri gözlenir (NREM). Kaslar gevşer, vücut ısısı düşer ve kalp ritmi yavaşlar. Vücut derin uykuya dalmak için hazırlık yapmaktadır.

    2. Evre: Bu evrede de NREM (ani ve hızlı olmayan göz hareketleri) meydana gelir. Kaslar daha da gevşer ve vücut ısısındaki düşüş bu evrede de sürer. Vücudun bağışıklık sistemi gün içerisinde meydana gelen hasar ve yorgunluğu onarmaya yönelik aktivitelere başlar. Endokrin bezleri büyüme hormonu salgılar ve kaslara yeniden kan pompalanmaya başlar. Bu aşamada tamamen uykudasınızdır.

    Evre 3: Bu evrede de NREM aşaması devam eder. Bu evre derin uyku evresidir. Metabolizma fonksiyonları aşırı derecede yavaşlar.

    Evre 4: Uykunun bu evresinde, gözler göz kapakları altında ileri geri doğru dengesiz biçinde hareket eder. Bu evreye REM (Rapid Eye Movement - Aniz göz hareketleri) uykusu ya da DELTA uykusu denir. Bu evre uykuya daldıktan yaklaşık olarak 90-100 dakika sonra başlar. Bu evrede kan basıncı yükselir ve kalp ritmi hızlanır, nefes alıp verme dengesizleşir ve beyin aktiviteleri artar. Ayrıca bu evrede istemsiz kas hareketleri felce uğrar. Bu evre uykunun en dinlendirici ve vucüda sağlık ve dinçlik kazandıran bölümüdür. Bu evrede zihin canlandırılır ve hisler incelik kazanır, duyarlı hale gelir. Görülen rüyaların çok büyük bir kısmı bu evrede meydana gelir.

    Yukarıdaki bu dört evre uyku boyunca tekrarlanarak devam eder, ve genelde son REM uykusundan sonra uyanılır.
#31.05.2011 14:49 0 0 0