Benlik Nedir - Aöf Sosyoloji Dersleri

Son güncelleme: 01.06.2011 23:17
  • psikoloji dersi konu anlatımı - benlik gelişimi - benliğin tanımı - özsaygıEn önemli kişilik özelliğimiz nedir? Neyi az yaparız? Ne tür durumları tercih eder, hangilerinden sakınırız?

    Herkes kendini her şekilde düşünebilir. Örneğin, zenci bir kadın sosyoloji profesörü olmayı düşünebilir. Başka biri de kendini bir cerrah olarak düşünebilir. Ancak bu genç, akademik eğitime meyilli olmayabilir. Üçüncü bir kişininse gelecekteki amacının bir bölümü, orta batının en büyük arazisine sahip olmaktır. Kendimiz hakkında yerleşen bu tür inançlarımız, kendi genel düşüncelerimiz olarak adlandırılır. Ancak bunlar ideallerdir, gerçekle uyuşmayabilir. Bu sadece bizim nelerden hoşlandığımız değil, kendimizdeki özelliklere nasıl değer verdiğimizdir.

    İnsanlar kendine biçtiği genel değerin bir parçasıdır. Yüksek özsaygıya sahip bireylerin, kişisel özellikleri açıktır. İyi veya kötü bir insan olmaları, yetenekli olup olmadıkları gibi. Kendileri için iyi düşünür, uygun amaçlar belirlerler, kişisel davranışlarını arıtmak için geri bildirimleri kullanırlar ve zor durumların üstesinden başarılı bir şekilde gelirler. Düşük özsaygıya sahip insanlar, öte yandan kendilerini kavramada kendi düşüncelerini açıklamakta daha zayıftırlar. Kendilerini daha az düşünürler, sıklıkla gerçek dışı hedefler seçerler veya çekindikleri için amaçlarından tamamen uzaklaşırlar, gelecekleri için kötümser olurlar, eleştirilere karşı daha ters, duygusal ve davranışsal tepkilerde bulunurlar veya o tür negatif geribildirimlerle ve diğer insanlarla olan sosyal çatışmalarla daha fazla ilgilidirler.

    Genelde kendi kendinizin değerlendirmesini yaptığınızda özsaygınızı siz, hangi gruba sokuyorsunuz?

    Ek olarak, öz saygımız ve yeteneklerimiz için özel değerlendirmeler yaparız, özellikle bazı alanlarda; örneğin Can, kendisi için genellikle iyi şeyler düşünebilir; ama çok diplomatik ve yetenekli bir sanatçı olmadığını bilir. Funda kendisini kötü olarak düşünebilir; ama iyi bir organizatör ve iyi bir piyanist olduğunu bilir. Bizim için önemli olan ve bağlanmak istediğimiz kendimize ait özel görüntüler iç dünyamızdaki duygularımızı etkileyebilir.

    Araştırmacılar, öncelikle öz saygılarını açıkça ifade eden insanlar üzerinde çalışmalar yaptılar. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar özsaygısını gösteremeyen insanlar üzerinde daha fazla durulmasını öneriyorlar. Kendine olan özsaygının kapalı olması demek, kişiliğinde tanımlanmamış yönler olması veya kendini değerlendirememesi anlamına gelir. Kendine olan özsaygısı kapalı olan insanlar üzerinde yapılan araştırmalar, özsaygının düşük olduğu kabulünün doğru olmadığını açıkça vurguluyor.

    Örneğin, Asya'daki güçlü kültürel farklılıklarda, özellikle Japonya'da özsaygının belirgin bir şekilde ölçülmesine izin veren cevaplar vermenin çok daha düşük olasılık olduğu görülmektedir. O kültürde öğrenciler kendileri üzerinde açık bir çalışmayı kabul etmediler (Sears, Peplau, Taylor, 2000). Özsaygı ile ilgili olan kendini geliştirme yeteneği nedir? Kendini geliştirme yeteneği ile ilgili en etkili teorinin Eric Ericson'un (1963)'te ortaya konduğu bilinmektedir.

    Bu teorideki ergenlik ve erken ergenlik dönemindeki eleştiriler çok önemlidir. Bu zamanda çocukluk ve ergenlik arasındaki geçiş işaretleri birbirine benzer ve bu benzerlikler beraber gelmeye başlar. Genç yetişkinler ise kariyer planları için yakın ilişkiler kurmalılar veya iyi bir işin temelleri için sağlam, kararlı bir kimlik edinmeliler; yaşlılar ise kendilerini ölüme hazırlamalılardır. Ericson, kişilik duygusunun gelişmesi için asıl zamanın ergenlik ve erken ergenlik dönemi olduğunu vurguluyor. Ama bu kişisel gerçeklik duygusunun sadece bu zaman diliminde sürdüğünü iddia etmek yanlış olabilir. Bu ayırımın adı; Ben ve Diğerleri ayırımıdır.

    Yaşantınızda "ben" ve "diğerleri "ayrımının yapamayan bireylerin çıkardığı problem ve güçlükleri hiç düşündünüz mü?

    Sonuç olarak psikologlar, Ericson'un aslında doğru olan benliğin oluşmasında ergenlik ve erken ergenlik döneminin önemine inanmayı sürdürmelerine rağmen benlik duygusunun gelişiminin bebeklik döneminden başlayan ve gerçekten ömür boyu devam eden bir süreç olduğuna inanırlar (Morris, 2002).


    alıntı
#01.06.2011 23:17 0 0 0