Eğitim Felsefesi Nedir - Aöf Sosyoloji Dersleri

Son güncelleme: 04.06.2011 13:57
  • eğitim ile felsefe arasındaki ilişki - eğitim felsefesinin özellikleri - Brauner ve Burns'a göre eğitimGenel felsefede, bir yandan değişik felsefe akımları gelişirken, öte yandan da bu akımların doğurgularının eğitime yansımaları sonucu, eğitim felsefelerinin geliştiği görülmüştür. Felsefe, kişinin doğaya bakış açısını nasıl etkiledi ise, Eğitim Felsefesi de kişinin eğitim olgularına bakış açısını etkileyerek eğitimin bir "bütün" olarak kavranmasına olanak sağlamıştır.

    Eğitim Felsefesi, en yalın anlamıyla, eğitim düşüncesi ve ülküsü çevresinde ortaya çıkan tüm sorunların felsefi bir biçimde ele alınması, incelenmesi, değerlendirilmesi, eleştirilmesi ve irdelenmesidir. Bu da eğitimi her yönden daha da aydınlatma, yönlendirme ve belirginleştirme anlamına gelmektedir.

    Eğitim Felsefesi, eğitime yön veren amaçları biçimlendiren ve eğitim uygulamalarına yol gösteren bir disiplin ya da sistemli düşünce ve kavramlar bütünüdür. Bu nedenle, Eğitim Felsefesi eğitim çalışmalarını yönlendirir ve insanların hangi amaçlar için nasıl yetiştirileceği konusunda yol gösterir. Bu yönü ile eğitime büyük destek sağlamış olan felsefe, böylece,

    Eğitim Felsefesi disiplinin doğup gelişmesiyle, eğitim uygulamalarını sürekli eleştirici bir yaklaşımla değerlendirme yoluna gitmiş; uygulamaların dayandığı kuramsal temelleri de inceleyerek ülke gerçekleri ve gereksinimleri doğrultusunda toplumun, kültürün ve insanın niteliği ile tutarlı eğitim kuramları geliştirmeye çaba göstermiştir.

    Brauner ve Burns'a göre eğitim, felsefeden ayrıldığında, yanında köpeği olmadığı zaman yolunu yitiren görme engellinin durumuna düşer. Bu anlamda, felsefe ve eğitim birlikte yürür, karşılıklı olarak birbirilerini oluşturur, birbirilerinin süreç ve ürünü olurlar.

    Eğitim felsefesinin öğretmene, eğitimi bütün yönleriyle görmesi konusunda yardım ettiğine ilişkin bir görüş birliği bulunmaktadır. Bunun yanında, eğitim felsefesinden beklenen bir başka görev de, eğitimin ne olması gerektiği ülküsünü işlemektir.

    Eğitsel uğraşların dayandığı kuramları, eleştirel bir yöntemle incelemek ve uygulamalarda giderek daha iyi, daha istendik, gereksinimlere, daha uygun eğitsel yaklaşımlara olanak hazırlamak yine eğitim felsefesinin başlıca görevleri arasındadır.

    Ayrıca, felsefenin eğitim üzerindeki etkilerini iyi bilen bir öğretmenin, öğretmenlik mesleğinin gereklerini daha iyi yerine getirebileceğini de belirtmek gerekir.


    alıntı
#04.06.2011 13:57 0 0 0