Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır

Son güncelleme: 19.07.2011 16:37
  • CV nasıl hazırlanır - iş başvurusu için özgeçmiş hazırlama - özgeçmişte bulunması gereken bilgiler - özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalarGünlerce, haftalarca, hatta belki de aylarca başınızı iş ilanları üzerinden kaldırmamış olabilirsiniz. Size uygun olduğunu düşündüğünüz pozisyonlar için başvurularınızı da yaptınız. Ama bir türlü istediğiniz işe kabul edilmediniz. Hatta özgeçmişinizi gönderdiğiniz yerlerden bir görüşme talebi bile almadınız. Öyleyse bir yerlerde yanlış yapıyor olabilirsiniz.

    Sorunun önemli bir bölümü, nasıl bir özgeçmiş hazırladığınızla ilgili olabilir. İşverenlere etkili bir özgeçmiş sunmak, istediğiniz pozisyonda iş sahibi olabilmek için özgeçmiş çok önemli İnsan Kaynakları Danışmanı Günnur Aktoros'un verdiği bilgilere zaman kaybetmeden göz atalım!

    İlk bakışta dikkat çeken bir özgeçmiş nasıl olmalı?

    İyi bir özgeçmiş için ön yazı çok önemlidir. O pozisyonla ilgili uygun olabilecek özelliklerinizi vurguladığınız ve kariyerle ilgili hedeflerinizden kısaca bahsettiğiniz bir ön yazı, karşı tarafın dikkatini çekecektir. Bu yazıda becerilerinizden, özellikle başvurduğunuz pozisyonla ilgili olanlarından bahsediyor olmanız, varsa projelerinizden söz etmeniz etkileyici olacaktır.

    Özgeçmişte hangi bilgiler mutlaka yer almalı?

    Özgeçmişte; iletişim bilgileriyle başlamak üzere eğitim bilgileri, deneyim bilgileri, varsa sertifikalar, ödüller, hobi ve aktiviteler, referanslar, beceriler, başvurulan pozisyonla ilgili olan beceriler, kişisel bilgiler (askerlik, medeni hal gibi), iletişim bilgileri olmalıdır. Ön yazı da önemlidir. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyona hangi açılardan uygun olduğunuzu gösteren çok da uzun olmayan bir ön yazı yazmalısınız.

    Özgeçmiş hazırlarken sık yapılan hatalar nelerdir?

    Çok kısa özgeçmişler sık karşılaşılan hatalardandır. Genelde yeni mezunlarda bu durumla karşılaşılabiliyor. Çok uzun yazılan özgeçmişlere de rastlanabiliyor, hatta bazen altı sayfaya kadar çıkan özgeçmişler olabiliyor. Bunlar çok deneyime sahip kişilerin özgeçmişleri oluyor. Ancak bu durumda karşı tarafın istediği bilgiyi bulması çok zorlaşıyor.

    Özgeçmişi Word dokümanı şeklinde hazırlamak en doğrusu olacaktır. Ayrıca, istenilen bilgileri doğru sırada sunmak da önemlidir.

    İyi bir özgeçmiş ne uzunlukta olmalı?

    İki sayfa, iyi bir uzunluktur. Özgeçmiş, ne çok uzun ne çok kısa olmalıdır. Her zaman, özgeçmişi okuyacak olan kişinin çok yoğun tempoda çalıştığını düşünmek gerekir. Özgeçmişin çok uzun olması, bu kişinin birçok detayı kaçırmasına sebep olabilir. Çok kısa olması da sizin kendinizi iyi ifade edememenize yol açabilir.

    Genelde çok uzun deneyim geçirmiş kişilerin CV'leri çok uzun olabiliyor, çünkü bütün deneyimlerini yazıyorlar. Bu durumda her bir deneyimi daha kısa tutarak, özellikle başvurduğunuz işe uygun olan deneyimleri ön palana çıkarmalısınız.

    Yeni mezunların CV'leri çok kısa olabiliyor, çünkü deneyimleri yok. Sadece eğitim bilgilerine yer veriyorlar. Eğitim sırasında yapılmış olan stajlara, projelere, varsa ödüllere, dernek, organizasyon çalışmalarına yer vererek kendileriyle ilgili tanıtımı daha fazla yapmış olurlar.

    Özgeçmiş hazırlarken nasıl bir sayfa düzeni tercih edilmeli?

    Sayfada 2,5-3 cm soldan, 2,5-3 cm sağdan yer bırakarak, çok sıkıştırmadan, rahat okunabilir puntolarla yazmak gerekir. Fotoğrafı sağ üst köşeye koymak uygun olur. Sol tarafta iletişim bilgileriyle başlamak gerekir. Devamında askerlik, medeni hal gibi genel bilgilerin yer aldığı bölüm, daha sonra eğitim bilgileri olmalı. Eğitim bilgilerini yazarken en son mezun olduğunuz okuldan başlayarak geriye doğru gitmelisiniz. Gerekirse ilkokula kadar gidebilirsiniz; ama asıl görülmek istenen lise, üniversite ve varsa mastır, doktora bilgileridir.

    Eğitimden sonra deneyim bilgilerini en son çalıştığınız yerden başlayıp geriye giderek yazmalısınız. Ne çok uzun ne çok kısa, orada yaptığınız görevlerden, projelerden kısaca bahsetmelisiniz. Sertifikasyon bilgileri, beceriler, varsa özel projeler, hobi ve aktiviteler ve en son da referans bilgilerini vermelisiniz.

    Özgeçmiş hazırlarken hangi yazı karakterleri kullanılabilir?

    Rahat okunabilir fontlar en uygunudur. Özgeçmişi okuyan kişiler çok yoğun olduklarından, baktıkları zaman aradıkları bilgileri çok rahat bulabilmelidirler. Çok eğlenceli fontları tercih etmemek gerekir. Vermek istediğiniz bilgileri, özellikle başvurduğunuz pozisyonla ilgili bilgileri en rahat okunur fontla yazmalısınız.

    Özgeçmiş hazırlarken tercihe dilebilecek fontlar: Arial, Times New Roman, Tahoma fontlarıdır.

    Özgeçmişimiz mutlaka fotoğraflı mı olmalı?

    Özgeçmişin fotoğraflı olmasında fayda vardır. Tabii fotoğrafın görüntüsünün nasıl olduğu da çok önemlidir. İyi enerjinizi yansıttığınız, düzgün bir kıyafetle çekildiğiniz bir fotoğraf sayesinde karşı tarafla iletişim yakalama ihtimaliniz yüksektir. Bunun bir portre fotoğrafı olması önemlidir. Uzaktan, yandan ya da farklı ortamlarda çekilmiş fotoğraflar olmamalıdır. Erkeklerde kıravatlı ya da casual olacak şekilde iş ortamına uygun bir kıyafetle, kadınlarda da gömlekle ve iş ortamına uygun kıyafetle çekilmiş bir fotoğraf olmalıdır.

    Özgeçmiş fotoğrafının vesikalık olarak çekilmesi ve bilgisayar ortamında saklanabilecek netlikte olması önemlidir.

    Farklı sektördeki iş başvuruları için farklı özgeçmişler mi hazırlanmalı?

    Bazen buna ihtiyaç olur. Pozisyonun beklediği bazı özellikler vardır ve sizde o özelliklerin yanı sıra başka bir sürü özellik ve deneyim de varsa, asıl pozisyonla ilgili olan özelliğiniz arada kaynayabilir. Dolayısıyla o pozisyona uygun deneyim ve özelliklerinizi ön plana çıkaracak şekilde özgeçmişte değişiklikler yapmalısınız. Çok farklı özgeçmişler önermiyoruz. Bir tane baz özgeçmişiniz olmalı ve pozisyon için ona uygun yetkinliklerinizi ön plana çıkaracak şekilde küçük değişiklikler yapmalısınız.

    Özgeçmişimize mutlaka referans eklemeli miyiz?

    Referanslar eleman seçimlerinde çok önemli bir faktör olduğu için referansların özgeçmişlerde yer almasını öneririz. Ayrıca "İstenildiği takdirde daha fazla referans verilecektir" gibi bir ibareye de yer verebilirsiniz.

    Referanslarınız, daha önce çalıştığınız yerlerdeki yöneticileriniz, paralel çalıştığınız kişiler, proje yaptığınız müşterileriniz olabilir. Deneyiminiz yoksa ve yeni mezunsanız, okuldaki hocalarınızın ya da sizi bir çalışma ortamında gözlemleyebilmiş kişilerin referansları olması önemli.

    Özgeçmişinizde verdiğiniz referans olarak yazdığınız kişileri bu konuda bilgilendirmek gerekir. Böylece, sizinle ilgili bilgi almak için arandıklarında kolayca hakkınızda bilgi verebilirler.

    Özgeçmişimizi Türkçe mi hazırlamalıyız?

    Özgeçmişlerin hem Türkçe hem de İngilizce olmasında fayda var. Bazı şirketler özellikle İngilizce bilenleri tercih ettiklerinden İngilizce CV istiyorlar. Dolayısıyla bu tarz şirketlere İngilizce özgeçmiş ile başvurmak gerekiyor. Türkçe ya da İngilizce özgeçmiş vermek, ilanın biçimiyle de anlaşılabilir. Bazı ilanlar İngilizce veriliyor, dolayısıyla bu durumda İngilizce CV göndermek gerekiyor.

    Özgeçmiş gönderdiğiniz iş ilanı İngilizce ise İngilizce, Türkçe ise Türkçe CV göndermeye dikkat edin.
#19.07.2011 16:37 0 0 0