Panik Bozukluk

Son güncelleme: 20.07.2011 10:57
  • panik nedir - panik ataklar - panik bozuklukları - panik bozukluk belirtileri - bunaltı bozuklukTemel özelliği çevresel koşullar ve durumlarla sınırlı olmayan yineleyici bunaltı (panik) nöbetleridir.

    Bu nöbetlerin ne zaman geleceği önceden kestirilemez. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Fakat sıklıkla bulunan belirtiler şunlardır:

    1-Ani başlayan çarpıntı.

    2-İç sıkıntısı, huzursuzluk, endişe, çaresizlik.

    3-Nefes darlığı, boğulma hissi.

    4-Göğüs ağrısı.

    5-Karın ve göğüste basınç hissi, tuvalete gitme ihtiyacı.

    6-Sersemlik hissi.

    7- Gerçeklik duygusunun kaybı (kendisini ve çevresini farklı algılama).

    8- Ölüm korkusu ya da kontrolünü kaybetme ve çıldırma korkusu.

    Nöbetler genellikle birkaç dakika sürer, bazen daha uzun olabilir. Nöbetlerin sıklığı ve hastalığın gidişi oldukça değişkendir. Panik nöbeti belirli durumlarda, örneğin otobüste ya da kalabalıkta olursa hasta daha sonra bu ortamlardan kaçınmaya başlar.

    Sık gelen ve önceden kestirilemeyen panik nöbetleri yalnız kalmaktan ve genel yerlere gitmekten korkmaya neden olur. Hasta bir kez panik nöbeti geçirdikten sonra yeni bir panik nöbeti geçireceğine ilişkin sürekli bir korku duyar.

    Tedavi

    Bilişsel-davranışcı terapilerin yanı sıra ilaç tedavileri ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Panik tedavisinde kullanılan ilaçlar zihinsel işlevlerde bozulma veya bağımlılık yapmazlar.



    alıntı
#20.07.2011 10:57 0 0 0