Döngücülük

Son güncelleme: 20.07.2011 16:59
  • Döngücülük Nedir - Döngücülük Tanımı - Döngücülük Hakkında

    Döngücülük terimi, fransızca kökenli "Bouclisme" akımından çevrilmiştir. Bouclisme akımı XXI. yüzyılın başlarında yaratılmış bir varoluş teorileri bütünüdür. Bu teorilerden bazıları ve en can alıcıları:

    İnsanların doğumu ve ölümü, onların sınırlarını oluşturur. Ancak insan bu sınırlar içerisinde bir döngü halinde tekrar tekrar ölür ve tekrar tekrar doğar. Yani bu sınırın içini defalarca ve farklı şekillerde yaşar, sadece bunun farkında değildir çünkü her doğuşunda bilinci ve iradesi sıfırlanır.

    Bu akıma göre insanların gördüğü rüya ve kabuslar, "déjà vu"ler ve çeşitli bilinçaltı kaynaklı aktiviteler de yine insanın önceki yaşamlarının şimdiki yaşamlarına bir çeşit istemsiz yansımasıdır. Bu durumun istemsiz oluşu, onu bu sistemin bir bugı niteliğine sokmaktadır.

    Bu akımın kimileri tarafından "tuhaf" görülmesine sebep olan bir diğer teori ise tek varlık teorisidir. Bu teoriye göre, her insan kendi dünyasını yaşar ve bu dünyasının tek varlığıdır. O insanın dünyasındaki diğer varlıkların varoluş amacı yine "o" insandır. Yine bu nedenden olayı bu akımı benimsemiş insanlar çevrelerindeki insanlara güvenemez çünkü onların gerçekten kendisi gibi yaşayıp yaşamadığından emin olamaz. Zira kendini, kendi evreninin odağında görür ve diğer insanların kendisi kadar değerli olmadığına kanaat getirir. Ancak bunu döngücülükle açıkladığında bu düşünce bir narsizm ya da bencillik gibi bir psikolojik soruna bağlanmamalıdır.

    Bu noktada insanın aklına gelebilecek olan "peki Afrika'da sefaletten ölen insanların suçu ne?" gibi, dogmalarda cevaplanamayan, sorular döngücülükte anlamsız kalır çünkü "tek varlık teorisi"ne göre insan kendi dünyasının en önemli varlığı olmakla beraber, diğer varlıkların da varoluş amacı yine o insandır. Yani herkes kendi dünyasında yaşar, herkesin yaşadığı farklı ve özgündür.
#20.07.2011 16:59 0 0 0
  • Döngücülük Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 20.07.2011 16:59