Meksika'dan Türkiye'ye!..

Son güncelleme: 29.09.2006 23:54
  • noimage
    Son yıllarda ülkemizde bir popüler yabancı futbolcu ve teknik adam furyası başladı ki sormayın Emil Kostadinov, John Carew, Nicolas Anelka, Del Bosque, Daniel Amokachi, Halilhodzic, Kevin Campbell aklımıza ilk gelenler Ne kadar başarılı oldular, aldıkları çuvallarla paranın hakkını verdiler mi orası tartışılır ama şu bir gerçek ki gün geçtikçe Türkiye bu tip, yani dünyanın yakından tanıdığı isimleri her sene izleme şansı bulacak.

    Bu sezon da birçok ünlü yabancı futbolcu Türk futbol severlerlerinin huzuruna çıkıyor. Ama teknik direktörlerin de futbolculardan kalır yanı yok. Zico, Walter Zenga gibi yeni yüzler teknik direktörlükleriyle değil ama oynadıkları futbolla dünya futboluna damgasını vuran, Dünya Futbol Tarihi'ne adlarını altın harflerle yazdırmış isimler. Şimdi Türkiye'deler

    Meksika 86 deyince belki akla ilk 'Tanrının eli' Maradona geliyor ama bu sezon ülkemizin teknik direktör açısından görünümü bir an olsun Meksika'da düzenlenen Dünya Kupası'nı anımsattı bizlere. Neden mi? Fenerbahçe teknik direktörü Zico, Gaziantepspor teknik direktörü Walter Zenga 1986 Dünya Kupası'nda ülkelerinin formalarıyla mücadele etmişlerdi.



    Peki sadece onlar mı? Tabii ki de hayır. Galatasaray teknik direktörü Eric Gerets ve Beşiktaş teknik direktörü Jean Tigana da Meksika'daydı. Zenga İtalya'nın kalesini korurken, Tigana Fransa'nın orta sahasında bir dinamo görevi görüyor, Gerets Belçika'nın en önemli kozları arasında yer alıyor, 'Beyaz Pele' lakaplı Fenerbahçe teknik direktörü Zico da Brezilya forması altında oynadığı futbolla bu lakabı fazlasıyla hak ediyordu. Futbolculuklarıyla efsane olan bu isimler 20 yıl sonra aynı topraklarda karşılaştılar. Meksika'da Belçika'nın kalesini eski Trabzonsporlu Jean Marie Pfaff koruyordu, Almanya'nın ise eski Fenerbahçeli Tony Schumacher.

    Peki 1986 Meksika'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ne oldu ? Şapkasını şimdiki gibi başından hiç eksik etmeyen, zamanın mahalle kalecilerinin tek idolü olan Zenga İtalya kalesinde devleşti fakat İtalya gruplardan sonra çıktığı ilk maçında Tigana'lı Fransa'ya elenmekten kurtulamadı. Fransa ise çeyrek finalde Zico'lu Brezilya'yı eledi ama devamını getiremedi. Fransa yarı finalde Almanlara boyun eğmekten kurtulamadı. Eric Gerets'li Belçika ile üçüncülük mücadelesine çıkan Fransa bronz madalyayı getiren golü uzatma dakikalarında buldu.

    Jean Tigana Dünya Kupası boyunca 1 gole imzasını atarken şimdiki rakipleri Zico, Zenga ve Gerets arasından en çok göze batan futbolcu olarak akıllarda kaldı. Dünya Futbol Tarihi'nin en güzel maçlarından biri olarak gösterilen Brezilya Fransa maçında Zico bir penaltıdan yararlanamadı. Ama maçta penaltı atamayan sadece o değildi. Onu Socrates ve Platini de yalnız bırakmamıştı. Zico 1986'da son kez Brezilya formasını giymişti. Brezilya tarihinde çok önemli bir yeri olmasına karşın hiç Dünya Kupası'nı kaldıramamıştı Zico.

    Bakalım zamanında Meksika'da düzenlenen Dünya Kupası'nda karşılaşan efsanelerden Türkiye'de kim galip ayrılacak?
#05.09.2006 14:43 0 0 0
  • hayranlıkla izlediğim futbolculardı her biri de
    haber için teşekkürler arkadaşım
#05.09.2006 20:21 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#29.09.2006 23:54 0 0 0