Vitaminlerin Yararları

Son güncelleme: 11.09.2006 07:28
  • Vitaminlerin Yararları...
    Vitamin denildiğinde ilaç akla gelir oysa bu yararlı ilaçların kaynağı her zaman tükettiğimiz meyve ve sebzeler... İşte 'hangi vitamin hangi yiyecekte bulunuyor' sorusunun cevapları...
    A vitamini
    Kaynakları: Hayvansal yiyeceklerden balık, karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta sarısı, yeşil sebze ve meyveler.
    Ne işe yarar?: Gözün değişik ışık durumlarında görebilmesi, büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Üreme fonksiyonları nda gereklidir. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
    E vitamini
    Kaynakları: Günlük yiyeceklerde yeterli miktarda bulunur.
    Ne işe yarar?:Kan hücre hemolizini önleyerek aneminin önlenmesi, organizmada oluşan oksijen içeren serbest radikalleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltma. Katarakt oluşumunu geciktirme.
    D vitamini
    Kaynakları: Balık karaciğeri yağında yoğun olarak bulunur.
    Ne işe yarar?: Kalsiyum metabolizması nı düzenler, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde etkilidir.
    K vitamini
    Kaynakları: Lahana, karnıbahar, ıspanak ve soya fasulyesinde bulunur.
    Ne işe yarar?: Kanı pıhtılaştırır.
    C vitamini
    Kaynakları: yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, maydanoz, kivi
    Ne işe yarar?: Kılcal kan damarlarının olmasını sağlar. Yara iyileştirmesini hızlandırır. Vücudu enfeksiyon ve bakteri toksinlerinden korur. Kan kolestrol düzeyinin düzenlemesinde yararlıdır. Kanser riskini azaltır.
    B5 vitamini
    Kaynakları: Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patetes, mısır, kuru yemişlerde de bolca bulunur.
    Ne işe yarar?: Karbonhidrat, lipid ve protein metabolizması nda rol alır. Sinir sisteminin çalışmasında önemli olan asetil kolin oluşumunda etkindir.
    B2 vitamini
    Kaynakları: Süt, et ve yumurta gibi hayvansal protein kaynağı yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil ve maya.
    Ne işe yarar?: Protein ve yağ metabolizması ndaki enzimlerin çalışmasında yardımcı.
    B6 vitamini
    Kaynakları: Hayvansal gıdalar, balık, tam buğday unu, karaciğer böbrek, yeşil yapraklı sebzeler.
    Ne işe yarar?: Sinir sisteminin çalışmasındaki tepkimelerde rol oynar. Bağışıklık sistemi için gereklidir.
    B12 vitamini
    Kaynakları: Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya.
    Ne işe yarar?: Normal büyüme gelişmede, sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
    Folik asit
    Kaynakları: Karaciğer, diğer organ etleri,kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler.
    Ne işe yarar?: Kan hücresi yapımı ve hücre çoğalmasında yardımcı olma
#10.09.2006 21:33 0 0 0
  • degerli bilgilerin için saol adile84
#11.09.2006 01:05 0 0 0
  • vitaminler hakkında verdiğin güzel bilgiler için saol adilecim
#11.09.2006 07:19 0 0 0
  • Teşekkürler Ellerine sağlık verdigin bilgiler için
#11.09.2006 07:28 0 0 0