Allah'a Tövbe Etmenin Fazileti

Son güncelleme: 26.08.2011 03:58

  • Tövbe etmenin önemi - Allaha tövbe etmek - tövbe etmenin fazileti


    Hadisler



    Eğere İbni Yaser el-Müzenni'den; Resulullah ( a.s. Şöyle buyurdu: Ey insanlar! Allah'u Teala'ya tövbe edin ondan bağışlanmanızı isteyin. Muhakkak ki ben bir günde 100 kez tövbe ediyorum.

    Not. Peygamber efendimiz ( s.a.v )'in istiğfar ve tövbe etmesi onun günah işlemesi sebebiyle değildir. Haşa Peygamberler günah işlemezler. Burada Peygamberimizin tövbe etmesinde 3 tane hikmet vardır. Ya:
    1 - Ümmeti de O'nu takip etsinler diye ( onlara örnek olmak için ). Yada:
    2 - Peygamber Efendimizin tövbe etmesi ümmeti içindi. Yahut ta:
    3 - Peygamber Efendimiz sürekli derece atladığı için bir önce makamına istiğfar ediyordu.

    Ebu Hureyre ( r.a.)'den . Resulullah ( a.s.) şöyle derken işittim. "Vallahi ben bir günde yetmiş kezden daha fazla Allah'u Teala'ya tövbe ve istiğfar ediyorum." (Buhari)

    Ebu Hamza Enes b. Malik el-Ensari ( Peygamber Efendimizin Hizmetçisi)'den rivayet edildiğine göre Peygamber ( a.s. ) şöyle buyurmuştur: " Sizden biriniz çöl arazide devenizden düşüp sonrada o deveyi kaybettikten sonra onu bulunca nasıl seviniyorsa siz tevbe edince Allah (c.c.) ondan daha çok sevinir. ( Buhari, Müslim )

    Müslimin diğer bir rivayetide şöyledir: " Sizden biriniz erzak yüklü devesiyle beraber çöl bir arazide olsa üzerinde yiyeceği ve içeceği olan devesi ondan süratle kaçsa, adamda onu bulmaktan ümidini kesse bir ağacın gölgesine yaslansa ( kervanından ümidini kesmiş halde ) ve bu durumdayken birde baksaki bineği yanı başında dikiliyor. Hemen onun yularına yapışsa, sevincinin şiddetinden dolayı hata etmiş olduğu halde şöyle dese " Ya Rabbi ( HAŞA ) sen benim kulumsun bende senin Rabbinim" dese ne kadar çok sevinmişse, kulu tövbe ettiği zaman Allah'u Teala kulunun bu tövbesinden dolayı bu kervanını bulan adamın sevincinden daha çok sevinir."

    Ebu Musa Abdullah b. Kays El-Eş'ari ( r.a. ) Peygamber Efendimiz ( s.a.v )'den şöyle rivayet etmiştir. " Muhakkak ki Allah'u Teala gündüz günah işleyen kullarının tövbe etmesi için geceleyin rahmetini indirir. Geceleyin günah işleyenler içinde gündüz rahmetini indirir. Ta ki Güneş battığı yerden doğuncaya ( kıyamete ) kadar." ( Müslim.)
#26.08.2011 03:58 0 0 0