Baklava Şerbeti Nasıl Dökülür

Son güncelleme: 30.08.2011 18:43
  • baklavanın şerbeti ne zaman dökülür - baklava şerbeti nasıl yapılır - baklava şerbeti yapımı - baklava şerbetinin şekerlenmesi nasıl önlenir - baklava şerbetinin yapılışıHer tatlının şerbet ayarı sıcaklığı farklıdır.Şekerparekalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti çabuk çeksin.Lokma tatlısı gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanızçok cıvık bir şerbet olmaması gerekir.

    Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine göre şerbet ayarı değişiklik gösterir.Örneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılıktatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın.

    Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka görmüşsünüzdür.Şerbet verilirken hem tatlıhem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içinde kaynar.Eğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanızbaklava hamur gibi olur. Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme yöntemleri evdekilerden çok farklıdır.

    O halde evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli? Acizane anlatmaya çalışayım.

    Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?

    40 cm.lik yuvarlak bir tepsi baklava için;

    3 su bardağı şeker
    3 su bardağı su
    1 iri dilim limon
    Bir çay kaşığının üçte biri tuz

    Şerbetin yapılışı

    Şekersu tuz ve limonu tencereye koyupocağın altını açın.Şeker eriyene kadar karıştırın.Bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.

    İçine limonu kabuklu atmıyacaksanızçeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyin.Ocaktan almadan hemen önce eklersenizşerbet şekerlenir.

    Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonraaltını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin.Kıvamına gelmiş bir şerbetinkaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır.Baştakine göre baloncuklarda irileşmiştir.
    Şerbetin kıvamı oldukça koyu olmalıdır kitatlı şerbeti hemen içine çekiphamurlaşmasın.

    Eğer kat kat açılmışgevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dökün.Yok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın.

    Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir.

    Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikaylasıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.

    Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.

    Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek.

    alıntı
#30.08.2011 18:43 0 0 0