Baklava

Son güncelleme: 22.02.2006 01:17
  • MALZEME;
    1 kg. sert bugday unu
    3 yumurta
    10 gr. tuz
    50 gr. nisasta
    1 kg. sade yag
    500 gr. antepfistigi içi
    500 gr. süt
    50 gr. irmik
    750 gr. seker
    350 gr. su

    Hazirlanisi
    Un tezgah üzerine daire seklinde dökülerek ortasi bos biraklir.Üç yumurta tuz ile çirpilarak az miktarda su ilave edilir ve unla yogrulur.Yogurma sirasinda hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumusakligina gelinceye kadar yogrulur.Hamur fitil seklinde uzatilarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklasik 75-100 gr) el ile yassilastirilir.Tekrar hafif nisasta serpilerek üst üste konur.(6-12 adet arasi).Ve bu hamurlar açilir.Hamurlar oklavayla kenarindan ortasina dogru inceltilir.Hamurun yari çapi 25-30 cm. olunca elle nisasta serpilerek hamur üst üste getirilir.Bastaki islem 3 defa tekrarlanir.Hamur eni 60 boyu 120-140 cm. kadar açilir.Açilan hamur baklava yapilacak tepsinin büyüklügünde kesilir.Bunlar küçük oklavaya sarilir.içinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük alti olarak seçilir.Tepsiye ince bir kat yag sürülür.Tepsi büyüklügünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir.Bu islem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder.Daha önceden hazirlanmis krema halindeki kaymak tepsiye dökülüp biçak ile iyice yayilir.Üzerine çekilmis fistik serpilir ve üstü açilan yufka ile dösenir.Üstüne yüzlük diye ayrilan hamurdan 10-12 kat serilir.Aralarina ya atilir.Kenarlari düzeltilir.Keskin dilim biçagi ile mekik,muska ve parmak kare seklinde kesilir,eritilmis sicak yag üzerinde gezdirilir ve firina verilir.Firin 230-260 derecede olmalidir.Firinda baklavalar sürekli yer de istirerek sürekli çevrilir.Baklava 4-5 dk. sonra hazir olur.Daha sonra dilim halinde kesilen yerlerin arasi biçak ile açilir.Ates üzerinde 2-3 dk. tutulur ve seker verme islemine baslanir.1 kg. seker 350 gr. su ile iyice kaynatilip kivam yapilir.Kepçeyle üzerine sicak olarak yavasça yedirilir.Oynatilmayarak so uyuncaya kadar bekletilir ve servise hazir hale gelir.
    Kaymagin hazirlanmasi;500 gr. süt ates üzerinde kaynatilir.Sonra irmik yavas yavas bosaltilir ve devamli karistirilip sogumaya birakilir.
#16.03.2004 12:26 0 0 0
  • Sefa iste bunu hazirlamak marifet ister :D
#17.03.2004 02:33 0 0 0
  • yahu usta masrafi bir yana birakda sefa ustambize kilo aldiracak böyle giderse



#17.03.2004 04:57 0 0 0
  • cok severim eline saglik tesekkurler
#08.06.2005 02:45 0 0 0
  • Yemek arşivime kaydettim ellerine sağlık.
#11.06.2005 14:45 0 0 0
  • ellerine sağlık sefa abi
#03.09.2005 15:50 0 0 0
  • Offf ... ya baklava olsada yesek..
#06.09.2005 01:07 0 0 0
  • Ellerine saglik tesekkürler
#11.09.2005 19:46 0 0 0
  • Uatam çok güzel bi tarifde hangi yetenek yapacak bunu
#21.09.2005 09:26 0 0 0
  • Ellerine saglik
#26.09.2005 15:36 0 0 0
  • noimage
#01.10.2005 06:09 0 0 0
  • ElleRINE SAglik....!
#12.10.2005 13:04 0 0 0
  • ençok sevdiğim tatlı
#18.10.2005 08:46 0 0 0
  • eline saglık
#15.11.2005 17:04 0 0 0
  • tatlıları okudukça iştahım kabardı ellerine saglık allah allah
#15.11.2005 17:42 0 0 0
  • Ellerinize salıkta azda bana verin bæ burda aç ama gurulu kardeşiniz var
#17.11.2005 09:54 0 0 0
  • olsada yesek ne güzel olur
#19.11.2005 22:49 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER
#23.12.2005 00:46 0 0 0
  • emeklerine sağlık ağam.tarifi vermiş geri çekilmişsin.Birgün de verdiğin tariften yapda bizi davet et.Böyle ağalık olurmu sefa ağa?
#25.12.2005 15:50 0 0 0
Sürüklemek İçin Tıkla