Fanatik

Son güncelleme: 01.09.2011 14:21
  • Fanatik 1996 - Fanatik Filmi - Fanatik Film Konusu - Fanatik Oyuncuları - Fanatik Film Tanıtım

    Yönetmen Tony Scott
    Yapımcı Wendy Finerman
    Senarist Peter Abrahams (kitap), Phil Sutton
    Oyuncular Robert De Niro,Wesley Snipes,John Leguizamo,Ellen Barkin,Benicio Del Toro
    Müzik Hans Zimmer
    Görüntü yönetmeni Dariusz Wolski
    Kurgu Christian Adam Wagner,Claire Simpson
    Dağıtıcı Columbia Pictures
    Türü Gerilim/Psikolojig
    Yapım yılı 1996,ABD
    Çıkış tarih(ler)i 20 Aralık ,1996 (Türkiye)
    Bütçe $55,000,000 (tahmini)

    The Fan 1996 yapımlı bir psikolojig gerilim filmi. Yönetmenliğini Tony Scott'ın üstlendiği filmin başrolünde Akademi Ödüllü oyuncu Robert De Niro ve ünlü aktör/dövüş sanatçısı Wesley Snipes rol almaktadır. Peter Abrahams'ın aynı isimli kitabından uyarlanarak yola çıkılmış ve çekilmiştir. Gil Renard (De Niro) başına gelenleri konu alan beyzbol içerikli film 1996'da iyi bir çıkış yapmıştır.

    Gil Renard (Robert De Niro) için hayat kötüye gitmektedir,sorunlu davranışları yüzünden eski karısı oğlunu ondan uzaklaştırmaya başlar. Gergin bir bıçak satıcısı olan Gil ayrıca bir fanatikdir. Ama her kesin sadece bir takımı tuttuğu için gitdiği bir maçdan daha büyük bir fanatik. Beyzbolu çok sevmekte olan Gilin açılış günü yaklaşmaktadır. Sabırsızlıkla beklemektedir bu günü,çünkü San Francisco Giants takımını tutsada kendisi büyük bir Bobby Rayburn (Wesley Snipes) hayranıdır ve Bobby Giantslara 40 milyon dolarla transfer olmuşdur.Bobby veya kısaca Bobun geldiğindeyse bir sorunla karşılaşır,hep 11 numara olan Bobbye bu sefer 33 numara verirler çünkü 11 numara artık giyinilmektedir.Bobby bu olaya çok sinirlenir,bu arada Bobbynin bir oğlu vardır:Sean. Oğlunu çok sevmekte olan Bobby yeni oyunda başarıslığa uğrayınca bunun numaradan olduğunu düşünür.Gil ise olayları anlamamışdır,ama hala Bobbyi bir kahraman olarak görmektedir.Bobby ve diğer giantsların takıldığı restorana gelir,tesadüfen olayları dinler.Bobby ve Juan Primonun (Benicio del Toro; 11 numara giyen) kavgasının neden çıktığı anlar,sebep 11 numarayı geri almak isteyen Bobbydir.Bunun bir saçmalık olduğunu düşünsede,Gil,yinede 11 numara alması için Bobbye yardım etmeye karar verir.Bobun sahilin yanındaki evinide sürekli gözetler.
    Gil artık işten atılmak üzeredir,oğlunuda görmemeye başlayan Gil gittikçe depresyon kaynaklı çılgınığa başlar.Artık odaklandığı tek şey fanatiği olduğu Bobby Bob Rayburnun beyzbolda bir numara yapmak. Artık iştende atılır. Gidip Juan ile konuşan ve kavga çıkartan Gil tesadüfen onu öldürür. Ertesi gün Bobby kendisini kötü hiss etsede bir süre sonra mükemmel oynamaya başlar.Buna çok sevinen Gil ise bir gün Seanin boğulduğunu görür ve onu kurtarır.Bobbyle kısa bir zaman geçiren Gil,ona Juan Primonun ölümünden sevinip sevinmediğini sorar.Bobby ise : "Hayatım boyunca hep birinci olmak istedim ama artık bu konuda düşüncelerimi bıraktım,bu yüzden başarılıyım ve Juanın ölümünede üzüldüm". Bu sözler Gili çılgına çevirir,ve hem köpeği Bradleyi hem de Seani kaçırır.Ve karşılık olarak Bobby'e oldukça garip bir istek söyler.

    Yaş Sınırı

    Yetişkin gözetimi altında 13 yaşından küçükler izleyebilirler. Film şiddet, aşırı küfürler ve çok kısa cinsellik içermektedir. Fakat aşırı küfürler tv versiyonunda sansürlendiğinden dolayı yetişkinlerle birlikte film izlenebilir.

    Şiddet ve öldürme içeren sahneler


    0.46.25-Robert De Niro bıçak ile sineği öldürür.
    0.59.38-Wesley Snipes ve Benicio del Toro kavga ederler.
    1.04.43-Robert De Niro ve Benicio del Toro kavga ederler.
    1.05.49-Robert De Niro Benicio del Toroyu öldürür.
    1.35.46-Gil Renard, Coop'u öldürür.
    1.46.44-De Niro, Snipes'la kavga edip onu bıçaklar.
    1.49.09-Gil Renard (De Niro) öldürülür.

    Eleştirmenler ve yorumlar

    Eleştirmenlerden bazıları filmde Tony Scott'ın kötü bir yönetmenlik yaptığını ve De Niro üzerinde yoğunlaştığı söylemiştir. Fakat USA Today'den Sean Patrick filmi "Unutulmaz" olarak değerlendirmişti. Prisma-online filmdeki müziklerin başarılı olduğunu söyledi ve WBAI Radio'dan Paul Wunder filmi "Birinci sınıf gerilim" diye tanımladı. Film Rotten Tomatoes'de 38% almıştır.

    Türkiyede Fanatik

    Fanatik filmi Türkiyede VCD formatında piyasaya sürülmüşdür. Filmin DVD versiyonu Türkiyede bulunmamaktadir, Vcd versiyonunda ise bazı ses kaymaları mevcuttur. Bunun haricinde CNBC-e kanalında film orijinal dil ve türkçe altyazı olarak yayınlanmışdır. Bunun dışında bazı tv kanallarında türkçe dublajlı olarak çıkmışdır. Sinemalarda ise film 20 Aralık, 1996 yılında Türkiyede olmuştur.

    Soundtrack

    1. Did You Mean What You Said - Sovory
    2. Letting Go - Terence Trent D'Arby
    3. Unstoppable - Mic Geronimo
    4. Hymn Of The Big Wheel - Massive Attack
    5. (Let Me Up) I've had Enough - Kenny Wayne Shepherd
    6. Little Bob - Black Grape
    7. The Border Song (Holy Moses) - Raymond Myles
    8. What's Goin' Down - Honky
    9. Deliver Me - Foreskin 500
    10. Forever Ballin' - Johnny 'J' And Big Syke
    11. I'm da Man - Jeune
    12. Sacrifice - Hans Zimmer

    Gışe

    ilm 55 milyon dolarlık bütçeye sahipdi, ABDde girdiği ilk 2,016 sinemalarda $6,271,406 kadar bir parayı ilk haftasında getirdi. ABDde toplam $18,573,791 , Japonyada ¥136,152,700, İspanyada ESP 227,186,594 kadar para getirmişdir.

    Çekim

    Tarihleri

    Film 24 Ekim 1995de çekimleri başlamışdır, filmin stüdyoya gönderilip tamamlanması 23 Şubat 1996 yılında olmuşdur.

    Yerleri

    Anaheim, Kalifornia, ABD

    Anaheim Angel Stadyumu - 2000 Gene Autry Way, Anaheim, Kalifornia, ABD

    Candlestick Park - 602 Jamestown Ave., San Francisco, Kalifornia, ABD

    Coors Field - 2001 Blake Street, Denver, Colorado, ABD

    Denver, Colorado, ABD

    Dodger Stadium - 1000 Elysian Park Avenue, Chavez Ravine, Elysian Parkı, Los Angeles, Kalifornia, ABD

    San Francisco, Kalifornia, ABD

    İlginç Bilgiler


    San Francisco Giants Numarası 11 Carl Hubbeldi.
    Cal Ripken, Jr Wesley Snipesle ilgilendi.
    San Francisco Giant Mike Sadek Robert De Nironun beyzbol düblorlüğünü yaptı.
    2004 yapımı Tony Scott filmi Man on Fire filmindede Ruyburn ismi vardı.
    Wesley Snipes Major League filminde de bir merkez oyuncuydu (beyzbolcu olarak).
    Robert De Niro Benicio Del Toronun favori aktörlerinden biridir.
    Film daha önce çekilmiş Robert De Niro filmi Dokunulmazlara gönderme yapmaktadır. 1997 yapımlı Jackie Brown filmi (Robert De Niro yine var) de bu filme gönderme yapmaktadır.
    Filmin kitabı ile filmin arasında farklar var.

    Hatalar


    Karakter Hatası:Juan Primo (Benicio del Toro) sol kanat beyzbol oyuncusudur, fakat Maria şarkısıyla olan beyzbol sahnesinde Sıradakı vuruşu 11 numaralı sağ kanat oyuncusu Juan Primo yapacak diyorlardı.
    Devam Hatası:Ilk beyzbol sahnesinde Bobby Rayburn ve Juan Primo topu yakalamak için geliyorlardır.Bobby sağda ve Juan soldaydı ancak çarpıştıklarında farklı taraflardaydılar.
    Gerçeklilik Hatası:Beyzbolda yapılan haraketi görülmesine izin verilmez.


    noimage
#01.09.2011 14:21 0 0 0