Ahlat

Son güncelleme: 03.09.2011 00:56
  • Ahlat Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ahlat Hakkında - Ahlatın Faydaları - Ahlat Yetiştiriciliği

    (Pyrus amygdaliformis ve p elaeagnifolia)

    Gülgiller familyasındandır.Diğer adları ahlat armudu ,yaban armudu,çakal armudu,aklap,alfat,ahlat,argun,banda,banta,çördük,çövür,dığdığı,dızdığı,haliç,kerte,kertme,kialmas,kokoz,panta,üngülüz,zingit.

    5-6 m boylarında yuvarlak tepeli ,dikenli,beyaz çiçekli,yabani bir ağaçtır.Taşlık yamaçlarda ,orman açıklıklarında yol kenarlarında kendiliğinden yetişir.Meyvesi 3-4 cm çapında ve uzun saplı ,tatlımsı ,buruktur.Güzel kokulu meyvesi bazen dalında olgunlaşıp yere düşer,ama genellikle toplandıktan bir süre sonra olgunlaşır.Ancak meyvesi yenemeyecek derecede kuru ve çekirdekli olanları da vardır.Ahlat asıl kendisine çeşitli türlerde armutlar aşılanarak değer kazanır.Ahlatın meyvesinde şeker ,pektin,asitler C ve B1 vitamini ve karoten yapraklarında C vitamini ,çeşitli asitler,flavonoitler,glikozitler ve alkolitler düzenleyici ,sinirleri yatıştırıcı ,idrar söktürücü etkileri vardır.Yaprakları kaynatılıp içildiğinde idrar yollarını temizler buralardaki taşları eritir.Olgunlaşmayan meyveler sıcak suda haşlanarak yenir;bunun ishali durduran etkisi vardır;hatta çok fazla yenirse kabızlığa yol açar.Ağacın taze filizleri de zehirli hayvan sokmaarına karşı dövülüp cilde sarılır.
#03.09.2011 00:56 0 0 0