yeni türk dili edebiyatı test soruları ve cevapları - türk dili ve edebiyatı sınav soruları ve cevapları1-) Aşağıdakilerden hangisi Marksist eleştiri kuramının özelliklerinden biri değildir
A) Sanat eseri özel bir gerçekliği yansıtma biçimidir.
B) Sanat bir yansımadır, gerçeğin bir taklididir.
C) Estetiğin gerçeklikten algıladığı şey doğal ve kendiliğinden, önceden hazır bulunan gerçeklik değil; toplumsal bir varlık olarak insan tarafından değer yüklenmiş bir nesnedir.
D) Bir eser yazarın mensup olduğu ulusun özelliklerinden, çevrenin ve dönemin koşullarından etkilenir. Bütün bu koşullar eserin niteliğini belirler.
E) Sanat ile ekonomik yapı arasında sıkı bir bağ vardır.
2-) Aşağıdakilerden hangisi arketip eleştiri için söylenmez
A) Metnin değerlendirilmesinde izlenecek yol özellikle eski metinler için dönemin kendine özgü dil ve sözlük yapısının dönemini etkileyen olayların ve kişilerin, eseri etkilemiş olması olası geleneklerin belirlenmesidir.
B) Amaç edebi eserin aracılıyla insanlığın ölümsüz sembollerini ortaya çıkarmaktır.
C) Jung’un görüşlerini temel alır ve bu görüşler doğrultusunda ilkeleri düzenlenmiştir.
D) Arketipleri kullanan sanatçı kendi kişisel kültürüne eklemiş olur.
E) Edebiyatta karşılaşılan birçok tema da aslında insan ırkının yüzyıllarca kuşaktan kuşağa aktara geldiği derinlerde ortak duygu ve istekleri tensil eden bu sembollerin az çok değişikliklere uğramış biçimleridir.
3-) Aşağıdaki tanımlardan hangisi soneye aittir
A) Bent sayısı genellikle 4,6 veya 8’dir. Biri açık diğeri kapalı iki kafiye kullanılır. Mısraların hece sayısı genellikle 7 ile 10 arasındadır. İlk üçlükteki ilk ve son mısra diğer üçlüklerde nakarat gibi tekrar edilir.
B)
C)
D) 8 mısralık bir bentten oluşan nazım şeklidir. Ancak birden çok bentlerden oluşan şekilleri de vardır. Kafiye düzeni şöyledir: abababcc.
E) Kurgusu simetriktir. İki dörtlük ve iki üçlükten oluşan 4 bent ve 14 mısralık bir nazım şeklidir.Kafiyeleri bir açık bir kapalıdır.Her sonede 5 cins kafiye vardır.“heksametron” adı verilen bir vezin ile yapılır.Bu vezin 7+7, 6+6, 5+5 vb vezinlere tabidir.
4-)
A) Eşit Düzenli Serbest Şekiller
B) Karışık Düzenli Serbest Şekiller
C) Serbest Müstezat
D) Sone
E) Rime – Plat
5-) Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles’in görüşleri ile paralellik göstermez
A) Yazar hayatı, insanları, tabiatı anlatırken aslında bunları aynen yansıtma peşinde değildir.
B) Sanatın insan duygularını olumlu yönde etkilediğini, dolayısıyla yararlı olduğunu ileri sürer.
C) Yazar bir tek insanı anlatırken genel olarak insanlık durumunu anlatmaya çalışır.
D) Yazar, belli bir bakış açısı ile seçmeler yapar.
E) Şairi gerçek alem olarak düşündüğü idealar dünyasından uzaklaştırdığı için eleştirilir.
6-) Kuram – Kuramcı eşleşmelerinden hangisi yanlıştır
A) Yapısalcılık - Ferdinand de Saussure
B) Post – yapısalcılılık - Derrida
C) Yeni Eleştiri - T.S. Eliot
D) Metinlerarasılık - Julia Kristeva
E) Biçimcilik – Greimas
7-) Edebi metni temel dayanak noktası alan biçimcilik, yapısalcılık ve yeni eleştiri arasındaki benzerlik ve farklılıklar arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz
A) Biçimciler edebi metindeki önemli öğenin “biçim”, yapısalcılar metinde bulunan biçim ve içerikle ilgili bütünü oluşturan “yapı” yeni eleştiriciler ise estetik değer olduğunu düşünürler.
B) Biçimciler eserin biçiminden hareketle onu anlamaya çalışırken, yapısalcılar bir göstergeler sistemi olarak düşündükleri eserin derin yapısını ve bu yapıyı oluşturan özellikleri anlamaya çalışırlar.
C) Her üç anlayış da metinden hareket ettiği gibi metin dışı bazı öğelere yer ve değer verir.
D)
E)
8-) Düşünce yazılarının tahlilinde üzerinde durulması gereken sorulardan biri değildir
A) Zaman, mekan öğeleri ne derecede işlevsel bir yer tutuyor
B) Metnin, her paragrafı bir düşünce adımına mı uygun düşüyor
C) Kullanılan terimler, söz dizimi özellikleri yararlanılan edebi sanatlar
D) Yazıda hangi tonalite kullanılmıştır
E) Tez açıkça ortaya konularak mı yoksa dolaylı yoldan mı aktarılmaktadır
9-) Aşağıdakilerden hangisi bir metinde içeriği oluşturan başlıca öğeler arasında yer almaz
A) Bir edebi akıma bağlı estetik ve ideolojik tercihler
B) Yazarın niyeti
C) Metnin konusu
D) Temel ve yardımcı fikirler
E) Edebi sanatlar
10-)
A) Eşit Düzenli Serbest Şekiller
B) Karışık Düzenli Serbest Şekiller
C) Serbest Müstezat
D) Sone
E) Rime – Plat
11-) Aşağıdakilerden hangisi edebî değişmelere etki eden etkenlerden biri değildir
A) Edebiyatın oluşmasını ve değişmesini belirleyen etken öncelikle insanî iletişim ihtiyacıdır.
B) Yazarın ait olduğu milletin dünyaya bakışı, din ve medeniyet değişmeleri, milletin tarihindeki önemli olaylar, yeni topluluklarla karşılıklı iletişim içerisine girilmesi ve medeniyet dairesidir.
C) Rus biçimcileri edebiyattaki değişmelerin tarihî, sosyal ve ekonomik değil biçimsel bazı nedenlere dayandığını ileri sürerler.
D) Edebiyat hareketlerinin merkezinde çoğu zaman bir yayın organının bulunması yayıncılık faaliyetlerinin de edebî değişmelere etki eden etkenler arasında sayılması gerektiğini göstermez. Yayıncılık bu bağlamdan uzaktır.
E)
12-) Batı tarzı hazırlanmış ilk edebiyat teorisi kitabı kime aittir
A) Namık Kemal
B) Muallim Naci
C) Mehmet Fuat Köprülü
D) Recaizade Mahmut Ekrem
E) Refik Halid Karay
13-) Tanzimat sonrası 1859’daypılan ilk iki edebî çeviri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir
A) Muhaverat-ı Hikemiyye/Tercüme-i Manzume
B) Atala/Hikâye-i Mağdurin
C) Tercüme-i Manzume/Hikâye-i Robenson
D) Muhaverat-ı Hikemiyye/Atala
E) Tercüme-i Manzume/ Hikâye-i Robenson
14-) Aşağıdakilerden hangisi yenileşme döneminde yayınlanan dergidir
A) Servet – i Fünun
B) Mecmua – ı Fünun
C) Türk Yurdu
D) Genç Kalemler
E) Diyojen
15-) Türk edebiyatında yeni bir tür olan ottova-rimanın ilk örneği aşağıdaki eserlerden hangisinde kullanılmıştır
A) Tercüme - i Manzume
B) Telemak
C) Atala
D) Tıfl - ı Naim
E) Volter Yirmi Yaşında
Cevaplar:
1-) D
2-) A
3-) E
4-) C
5-) E
6-) E
7-) C
8-) A
9-) E
10-) A
11-) D
12-) D
13-) A
14-) B
15-) D