Arabada Çocukların Ön Koltukta Güvenini Nasıl Sağlarız

Son güncelleme: 26.05.2021 17:59
  • çocuklarda ön oltuk yaşı - arabda çocukların güvenliği - arabada çoçukların ön koltukta oturmaları hakkında

    Çocuk güvenliği uzmanları, araçta seyahat eden çocukların yüzde 80'inin korunmadığını, kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46'sının doğru şekilde yolculuk etmediği için hayatını kaybettiğini bildirdiler.

    Uzmanlar, airbag bulunan otomobillerin bebekler ve çocuklar için çok tehlikeli olduğunu ifade ederken, "Çocuklarınızı seyahat sırasında kucakta taşımayın, araba puseti bulundurun, kesinlikle ön koltukta yolculuk yaptırmayın" diyorlar.
    sitesinden derlenen bilgilere göre, kaza anında en büyük risk, aracın dışına fırlamak veya aracın içinde kontrolsüz savrulmak. Türkiye'de emniyet kemeri alışkanlığı artışı sayesinde, kazaya bağlı ölümlerde yüzde 45'lik azalma tespit edildiğini belirten uzmanlar, "Ancak ülkemizde araç içinde bulunan çocukların yüzde 80'i korunmuyor ve doğru şekilde yolculuk etmiyor.

    Trafik yılı ilan edilen 2004 yılında, kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46'sı bu sebeple hayatını kaybetti. 10 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturması gerektiği dışında, Türkiye'de bu konu ile ilgili kanuni bir yaptırım bulunmuyor. Avrupa ülkelerinde doğumdan itibaren çocuk oto koltuğu kullanımı mecburi olduğu halde Türkiye'de bu konuda gerekli düzenlemeler hala yapılmadı" dediler.

    ÇOCUĞUNUZ İÇİN BUNLARI YAPIN

    Uzmanlar, 0-6 aylık bebekler için otomobillerde alınması gereken tavsiyeleri şöyle sıralıyor: "Bebeğinizi daima araba pusetinde bulundurun. Asla kucağınızda tutmayın. Bebeğinizi asla ön koltukta bulundurmayın. Şayet arabada airbag (hava yastığı) varsa çok tehlikeli olabilir. Araba pusetinin kullanım kılavuzunu kesinlikle okuyunuz. Doğru kullanımı size bu talimat gösterecektir.

    6-12 aylık bebekler için alınacak tedbirler: Bebeğinizin araba pusetinde otururken 9-10 kilograma kadar yüzü daima arka tarafa bakmalıdır. Ancak 1 yaşından sonra yüzü öne bakacak şekilde oturtulmalıdır. Bebeğinizin oturduğu araba pusetinin kullanma talimatını mutlaka okuyun. Asla bebeğinizi hava yastığı olan arabada ön koltuğa almayın.

    1-3 yaş çocuklar için alınacak tedbirler: Okul öncesi çocukların arabada güvenli seyahatleri için araba pusetine veya destek koltuğuna ihtiyaç vardır. Çocuk 18 kilograma gelene kadar çocuk puseti gerekir. ocuk 18 kilograma ulaşınca destek koltuğuna geçirmeniz gerekir. Destek koltuğu emniyet kemerinin çocuğunuzun vücuduna uyumlu olmasını sağlar.

    3-5 yaş çocuklar için alınacak tedbirler: Bazı çocuklar 18 kilograma gelmeden araba pusetine sığmayacak kadar uzun boylu olurlar. Eğer çocuğunuzun kulağının orta noktası araba pusetinin arkalık seviyesinden daha yüksekse çocuk puset için uzun boylu demektir. Bu durumda çocuğunuzda araba puseti / destek koltuğu kombinasyonunu kullanın. Çocuğunuzu arabanın arka koltuğunda seyahat ettirin. Orası arabanın en güvenli yeridir. Arabayı terk edecekseniz, mutlaka çocuğunuzu da yanınıza alın".
#12.08.2004 09:10 0 0 0
#12.08.2004 12:54 0 0 0