Panik Atağa Neler Sebep Olabilir

Son güncelleme: 26.11.2011 19:39
  • panik atak nedenleri - panik ataklı kişilerin özellikleri - panik atak kimlerde görülür - panik atak şikayetleri1 - Panik ataklı hastaların ortak yönü, mükemmeliyetçi olmaları ve her şeyin hemen ve en kısa sürede olmasını istemeleridir. Bu stres panik atak üzerinde büyük etki oluşturur. Ayrıca acelecilerde de panik atak riski yüksektir.

    2 - Hipoglisemi gibi hormon bozuklukları ve bazı fiziksel hastalıklar da panik atağa neden olabilirler. Bunlar panik atağı tetikleyen sebeplerdir ve tedaviyle ortadan kaldırılmaları mümkündür. Bu durum tedavi edilmediği sürece panik atağın bir tetikçisi olarak kalacaktır. Bu hastalığın tedavisiyle panik atak büyük ölçüde ortadan kaybolacaktır. Ama hipoglisemisi olan ve bu nedenle panik atak yaşayan bir hasta bu durum ortadan kalktıktan sonra da dikkati bedenine çok fazla yönlendirmiş olduğu için ufak tefek değişiklikleri tehlike işareti olarak algılamaya devam eder ve yine panik atak ortaya çıkabilir. Tekrarlama korkusu olur, her insanda olan çarpıntıları yine panik atak geliyor diye algılayabilir ve sonucunda da panik atağı gelişir ve yine kısırdöngüye girer.

    Panik atak kimlerde görülür?
    Panik atak kadınlarda daha çok görülüyor. Şehir hayatı içinde yaşayanlarda, stresin yoğun yaşandığı meslek gruplarında olanlarda çok sık rastlanır. Köyde yaşayanlarda da panik atak olur ama daha seyrektir.

    Kadınlarda niye daha fazla olur?
    Bence kadınlarda daha fazla görülmesinin birkaç nedeni var. Bunlardan biri kadınların daha fazla stres altında olması. Çalışan erkekler günde 8-10 saat başlarında bir patronla yaşıyorlar ama kadınların güne yayılmış sorumlulukları çok daha fazla. Çocukların sorumlulukları, evin sorumluluğu veya evde yine patron gibi davranan kocanın olumsuz etkisi var. Ayrıca erkekler günlük streslerini atmak için farklı yollar bulabiliyor. Erkek sıkıldığı zaman arkadaşlarıyla bir yere gidiyor, içiyor, bağırıp çağırıyor, maça gidiyor. Kadınlarda bu imkân biraz daha kısıtlı. Kadının stresle baş etmek için yapabileceği alanlar yok denecek kadar az. Ayrıca kadınlarda panik atağın daha çok görülmesinin bir nedeni de kadınların yaşadıkları sıkıntıyı yapıları gereği daha rahat anlatabilmeleri ve yardım isteyebilmeleri. Belki birçok erkek de aynı sorunları yaşıyor ama bunu açıklamaya çekiniyor.

    Panik atağın görüldüğü psikiyatrik bozukluklar var mı?
    Panik atak anksiyete bozukluğu grubu altında ama aslında başlı başına bir durum. Panik atak sıklıkla başka rahatsızlıklarla birlikte görülür. Panik atak yaşayan kişide yaşadığı streslerden dolayı uyku sorunları ortaya çıkar. Kişi işine gidip gelememeye başlar, arkadaşlıkları bozulur, aile ilişkileri bozulur. Aile tüm düzenini panik ataklı kişiye göre ayarlamaya başlar. Yalnız kalmaması, strese girmemesi gerekir.

    Hatta hastanenin yakınına taşınan panik atak hastaları bile vardır. Tüm bu durumlar panik ataklı hastayı bir süre sonra depresyona da sokabilir. Aynı şekilde diğer psikiyatrik bozukluğu olan kişilerde de buna paralel olarak panik atak ortaya çıkabilir. Ama panik atak bir hastalığın devamı değildir. Depresyondaki kişi panik atak yaşayabilir. Eğer tedavi edilmezse buna eşlik eden birtakım bozukluklar oluşur. Bunların başında da madde bağımlılıkları gelir. Kişi çok sıkıntı yaşadığı için alkol alarak kendisini rahatlatmaya çalışabilir. Uyuşturucu maddelerin kullanımı da panik atağa neden olabilir.

    Panik atak çağımızın hastalığı mı?
    Eskiden de panik atak diye bir hastalık vardı. Çok eski çağlardan beri tarif edilmiş, dile getirilmiş bir hastalık ama adı konulmamış ya da başka psikiyatrik hastalıklarla birlikte anlatılmış. Fakat şehirleşmeyle beraber arttığı görülüyor. Bu nedenle aslında panik atağa çağımızın hastalığı da denebilir.

    Panik atak yaşa bağlı olarak değişir mi?
    Panik atak ağırlıklı olarak genç erişkinlik ve erişkinlik döneminde ortaya çıkar. En çok 40′lı yaşlarda görülüyor. Çocuklarda ve ergenlerde de görülebilir. Bir kişinin panik atak geçirebilmesi için bu durumu bir hastalığın belirtisi olarak düşünüp korkması gerekir. Bu nedenle bu korkunun algılanabileceği yaş başlangıç yaşı olarak düşünülüyor. 11-12 yaşlarında olabilir.
    Ama bazen özel durumların görüldüğü daha küçük yaştaki panik ataklı hastalara da rastlanmaktadır. Çocuk çok yakınında bir kişiyi önemli bir hastalık sonucu kaybetmiştir ve onda 'Ben de bu hastalıktan ölebilir miyim?' düşüncesi ve korkusu gelişir. Yalnız yaşayan kişilerde de panik atak görülme oranı yükseliyor. alıntı
#26.11.2011 19:39 0 0 0