Çarkıfelek

Son güncelleme: 27.11.2011 00:39
  • Çarkıfelek Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çarkıfelek Hakkında - Çarkıfelek Faydaları - Çarkıfelek Yetiştiriciliği

    (Pasiflora caerulea ve p. İncarnata)

    Çarkıfelekgiller failyasındandır.Fırıldak çiçeği olarakda bilinir.7-8 metre boylanabilen , tırmanıcı, otsu yada odunsu bir sarmaşık türüdür.5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşıktır.Yaz boyunca açan iri yuvarlak çiçekleri pembe , kırmızı yada erguvani renkleriyle pek gösterişlidir.

    Amerika'nın tropikal bölgelerinde bolca bulunan ve Brezilya, Peru gibi ülkelerden yayılan bir bitkidir.Türkiye'de de süs bitkisi olarak yetiştirilir.Gölge ve nemli yerleri sever.

    Çarkıfelek aslında 400 kadar tırmanıcı otsu bitkinin genel adıdır.Batıda Çarkıfelek çiçeği Hz.İsa'nın hayatının son demlerinin ve o sırada çektiği acıların simgesi olarak kabul edilir.
    Bileşiminde zamk , pasiflorin, sterinler bulunur.

    Çarkıfelek çiçeği iyi bir yatıştırıcıdır.Gerginlik ve uykusuzluk şikayetlerini parkison ve histeri nöbetlerini giderici zonayı yatıştırıcı etkileri vardır.

    İlkbahar sonunda açmamış dal uçları yada sonbaharda meyveye duran dal uçları toplanıp gölgede kurutulur, bir tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine bir bardak kaynar su dökülür ve 15 dk demlenmeye bırakılır.Günde en çok iki bardak içilir.

    Mavi çarkıfelek yada Fırıldak otu denen çarkıfelek türünün tansiyon düşürücü , spazm çözücü ve menepoz şikayetlerini giderici etkileri de vardır.

    Dikkat hamileler kullanmamalıdır!Uyku getireceği için araba yada dikkat gereken bir makineyi kullananlarda
#27.11.2011 00:39 0 0 0