türkiyede elektirk kesintisi nedenleri - kaçak elektirik nasıl tespit ediliyor - kaçak elektirik
Bacaları tütmeyince yakalanıyorlar
ARAS Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ) Bölge Müdürü Adnan Taşkesenlioğlu, ''Konutlarını kaçak elektrikle ısıtanları, 'bacaları tütmüyor' diyen komşuları sayesinde yakalıyoruz '' dedi.
Taşkesenlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi için ekiplerin günün 24 saatinde çalıştıklarını, gelen her ihbarı değerlendirdiklerini söyledi.
Kış aylarında artın kaçan elektrik kullanımının önüne gelen ihbarlar sayesinde geçildiğine vurgu yapan Taşkesenlioğlu, duyarlı vatandaşların kaçağa göz yummadığını kaydederek, şöyle konuştu:
''Kayıp ve kaçağın önüne geçmek adına yürütülen çalışmalarda, ekiplerimize en büyük desteği, duyarlı vatandaşlarımız veriyor. Mesela bir vatandaşımız, Alo 186 kaçak elektrik ihbar hattını arayarak, 'Ben soba yakıyorum, zor ısınıyorum. Komşumun bacası tütmüyor, bunlar nasıl ısınıyor anlamadım. Bacası tütmediğine göre kömürle değil, elektrikli soba kullanıyor olabilir. Peki ama bunun altından nasıl kalkıyor' diyerek ihbar ettiği komşusunun, gerçekten kaçak elektrik kullandığı ortaya çıktı. Bazı köylerde kaçak elektrik kullanan kişiler, ekiplerimizin kontrol yapmasını engellemek için evlerinin önünde bulunan köpekleri, görevli arkadaşlarımızın üzerine salıyor. Zaman zaman kolluk kuvvetleriyle bile kontrol yapıldığı oluyor.''
Taşkesenlioğlu, kaçağın kullanımını belirlemek için abonenin, tükettiği elektrik oranlarının sayaç üzerinden kontrol edildiğini, farklılık halinde nedenlerinin araştırıldığını kaydetti.
-''Alışkanlık haline getirenler de var''-
Kaçak elektrik kullanmayı alışkanlık haline getirenlerin bulunduğunu belirten Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:
''Kaçak yollarla elektrik kullanmayı alışkanlık haline getirenler de var. Kaçak elektrik kullanırken yakalanan kişilerin, tekrar aynı şekilde kaçak elektrik kullanırken yakalandığı zamanlar oluyor. Kaçak elektrik kullanmakta direnen, aldığı para veya yaptırım cezalarına rağmen ısrarla kullananlar mevcut. Yüz kızartıcı suç olduğunu bile bile kullananların dışında, ilk kez kaçak elektrik kullanırken yakalananlar tekrar aynı suçu işlemiyor. Kaçak elektrik kullanan kişiler hakkında tutanak tutulduktan sonra konu Cumhuriyet Savcılığına intikal ettiriliyor ve gerekli işlemler başlatılıyor. 2011 yılının ilk 6 ayında kaçak elektrik kullanan 2 bin 625 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Kaçak elektrik kullanım oranı da şehirlere göre değişkenlik göstermekte.''
Taşkesenlioğlu, yapılan ihbarlarda, ihbarı yapan kişinin kimliğinin sorulmadığını, ad ve soyadı verme şartının da bulunmadığını belirterek, kaçak elektriğin ihbarının vatandaşlık görevi olduğunu kaydetti.
Kayıp ve kaçak elektrikte yıllar arasında değişkenlik olduğunu ifade eden Taşkesenlioğlu, şöyle konuştu:
''Bölgemizde 2008 ve 2009 yıllarında kayıp ve kaçak oranı yüzde 33'tü, 2010 yılı sonu itibariyle bu rakam yüzde 25'e indi. Yapılan çalışmalarımız ve yoğun takip sayesinde, 2012 yılında bu rakamların yüzde 17 seviyesine düşmesi bekleniyor. Kayıp elektrik ve kaçak elektrik oranlarının aşağı inmesi için yapılan çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Kayıp elektriğin asgari seviyeye inmesi için 2011 yılında ARAS EDAŞ olarak bölgemiz genelinde, 30 milyon lira yatırım yaptık. Bu yatırımlar arasında, şebeke ve sayaç yenileme, elektrik hatlarının yer altına alınması gibi çalışmalar bulunmakta.''
-Ardahan-
ARAS EDAŞ Ardahan İl Müdürü Meryem Akpınar da il genelinde son bir yılda 13 bin 236 abonenin, kullandığı elektrik oranlarının sayaç üzerinden tarandığını söyledi.
Ardahan'daki kayıp ve kaçak enerji oranlarını azaltma gayreti içinde olduklarını belirten Akpınar, şöyle konuştu:
''Kaçak elektriği bitirmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. İl genelinde 44 bin abone bulunmakta. Kayıp ve kaçak konusunda, Türkiye'de iyi bir durumdayız. Ancak daha da iyi durumda olmak için 8 kişiden oluşan, 4 kaçak kontrol ekibini kurduk. Bu ekip günlük belirlediği bölgelere ani baskınlar yapıyor. Bu iş nitelikli hırsızlıktır. Kaçak elektrik kullandığı tespit edilen, daha sonra bunu çok çok fazlasıyla ödemek zorunda kalıyor. Biz bunu da vatandaşa anlatıyoruz. Ayrıca 2-3 yıla varan hapis cezaları var. İnsanlar bu konuda vicdanlarına danışmalı. Çünkü vicdanen rahat olamazlar. Son bir yıl içinde 13 bin 236 abone tarandı.''
-Ağrı-
ARAS EDAŞ Ağrı İl Müdürü Osman Hondu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde son bir yılda 126 aboneden 40 binin kaçak elektrik konusunda tarandığını söyledi.
Bu yıl içerisinde kayıp kaçak elektrikle ilgili yaptıkları çalışmalarda, 2 bin 262 abonenin kaçak elektrik kullandığını tespit ettiklerini belirten Hondu, şunları kaydetti:
'Kaçak elektrik konusunda 40 bin abone tarandı. 2 bin 262 abonenin kaçak elektrik kullandığı tespit edildi. Bunlardan bin 336'sı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Birçoğunun davası halen devam ediyor. İl genelinde, kaçak elektrik kullanımını 2010 yılında yüzde 53,5 seviyesinden, 2011 yılında yüzde 52'ye düşürdük. Kayıp ve kaçağı tespit eden ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Personelimiz zor şartlarda özverili bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Kaçak elektrik kullanım oranı yaz aylarında yüzde 41'lere kadar gerilemekte. Kaçak elektriğin önüne geçmek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir.''