Eskive Yeni Zaman Ölçüleri

Son güncelleme: 10.01.2012 19:02
  • zaman lçüleri nelerdir - kum saati - alaturka saatler - eski ağırlık ölçüleriEskiden kum saati, alaturka saat hicri takvim vs. gibi şeyler kullanılırdır.

    Alaturka Saat: Cumhuriyetten önce, ülkemizde kullanılan ölçüler uygar uygarlasmıs ülkelerin kullandığı ölçülerden farklıydı.

    Diğer milletler metre kullanırken biz uzunluk aleti diye arşın kullanıyorduk.Ayrıca saat ölçmede alaturka saat kullanılmaktaydı. Bu saatte saat 6′da öğlen, saat 12′de ise akşam oluyordu.

    Dünyadaki ülkelerin çoğu miladi takvim kullandığı sırada bizler hicri takvim kullanmaktaydık. Bu sebeple takvim birliği sağlanamamaktaydo. Eskiden ağırlık ölçüsü olarak okka, batman, dirgem gibi ölçü birimleri kullanıyorduk.

    Bunlar dünyaya ayak uydurulmasını engelliyordu. Meclisin hazırladığı kanunla bunların hepsi değişti ve metre, kilogram, takvim, saat gibi ölçü aletleri kabul edildi.

    Yeni ölçü aletleri ise teknoloji ilerledikçe değişti. kol ve duvar saatleri, elektronik takvimler vs günümüzde yeni ölçü aletleri olarak kullanıyor.

    alıntı
#10.01.2012 19:02 0 0 0