Ergen ve Gencin Arkadaş Edinme Sorunları

Son güncelleme: 21.01.2012 23:56


  • Kendi gençliğinizi düşündüğünüz zaman bu dönemde hayatınızda en büyük paya sahip olan kişilerin arkadaşlarınız olduğunu görürsünüz. Hatta bu dönemde arkadaşlarla geçirilen vakit aile ile geçirilen vakitten daha fazla bile olabilir; çünkü bu dönemde ergen ailesinin anlayamayacağı kızacağı ona yardımcı olamayacağını düşündüğü konuları yaşıtları ile rahatlıkla konuşabilir. Ergenin arkadaş edinmesionlarla gezmeye gitmesi oyun oynaması vakit geçirmesi bir şeylerini paylaşması karşı cinsle flört etmesi psiko-sosyal gelişiminde pozitif anlamda rol oynar. Ergenlikte arkadaşlık bu kadar önemliyken arkadaş edinemeyenler sıkıntı içerisindedir. Arkadaş edinememenin birçok nedeni olabilir.
    Kafaları çok fazla karışık ve duyguları çok çabuk incinen ergenler bu dönemde içlerine kapanık olabilir. Başarısız olma kaygısı düşüncelerine hakim olduğunda karşılarındaki insanlara uyum sağlayamayacaklarını düşünebilirler. Yapılan ufak bir hareketi büyütebilir kafalarında kurup “Bu insanlar beni istemiyor” yargısına varıp kendilerini geri çekebilirler. İçine kapanık ve utangaç ergenler arkadaşlık için gerekli olan ilk adımın karşı taraftan gelmesini bekler. Eğer karşı taraftan gelen bir hareket varsa ardından o kişiye güvenip güvenemeyeceklerini tartarlar. Güveniki tarafın da çabası sonucu oluşacak bir şeydir. Eğer ergen karşı taraftan güven bekler kendisini çekip hiçbir şey yapmazsa arkadaş adayını kaybedebilir. Hatasının farkına varsa bile “Yine beceremedim işte !” düşüncesiyle kendini suçlar ve diğer çocuklara sokulmakta tereddüde düşer.
    Genellikle ergenler okul ortamında arkadaş edinir. Estetik görünüm arkadaş edinmede bu dönemde oldukça önemlidir. Aşırı şişman zayıfuzun kısa olan sakatlığı özrü hastalığı olan ergenler arkadaş edinmekte zorlanabilir. Farklı olanlara karşı olumsuz tavır takınan ergenler bu tip çocuklarla dalga geçebilir onları aralarına almayıp dışlayabilir. Bu durumda farklı olan ergenlerin benlik değerleri sarsılır ve bu ergenler içlerine kapanabilirler. Takılan lakaplarla derste yapılan kötü şakalarla diğer çocukların önünde aşağılanmaya maruz kalan bu ergenler okula gitmek istemeyebilir. Özgüvenleri zedelenen ergenlerkendilerini inciten kişilerden uzak durdukları gibi başka insanlarla da arkadaşlık yapmakta zorlanabilirler; çünkü arkadaş olmaya çalışacakları diğer kişilerin de kendilerine bu şekilde davranacaklarını düşünürler.
    Bazı ergenler okulundaki veya mahallesindeki akranlarından kendini oldukça farklı hissedebilir. Onların dinlediği müziği giyimlerini ve hayata bakışlarını beğenmeyebilir. Bu durum da arkadaş sorununa yol açabilir.
    Okul değiştiren ergen için de arkadaş edinmek zor olabilir. Geldiği okulun çocukları tarafından kabul görmeyebilir.
    Bazı ergenler ailelerinin yoksulluğunu sorun edip akranlarıyla arkadaşlık etmek istemeyebilir.
    Ergenin aile durumu sosyal çevredeki faaliyetlerini yakından etkilemektedir. Ailesi tarafından takdir edilmeyen sürekli eleştirilenkötü muamele gören ya da ilgisiz bırakılan çocukların benlik değerleri düşüktür. Ailesi tarafından şiddet gören çalışmaları takdir edilmeyensürekli diğer çocuklarla kıyaslanan ergenler ya içlerine kapanık veya gergin ve saldırgan olabilir. Bu iki durum da ergenlerin diğer çocuklarla uyumunu güçleştirir. Fazla geçimsiz olan ergenler içlerine girdikleri ortamda huzursuzluğa neden olacakları için arkadaşsız kalabilirler.
    Aileler çocuklarının arkadaş edinememe sorunlarına ilgisiz kalmamalıdır. Kaldı ki bu sorun sanıldığından fazla yaşanmaktadır. Merkezimize baş vuran ergenlerle yapılan eğitim ve terapi çalışmaları sonrasında sosyalleşme becerisinde artış gözlemlenmektedir. Ergenlik döneminde arkadaşlığın önemi ve yeri psiko-sosyal gelişim için olağanüstü öneme sahiptir. Ayrıca bu sorun ergenlik döneminde halledilemezse gelecekte bazı sosyal ve psikolojik sorunlara zemin oluşturabilir.



#21.01.2012 23:56 0 0 0