Kocaeli Üniversitesi (KOÜ)Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emre Üstündağ, sürekli bağırarak konuşmanın, ses teli içinde kanamalara ve ses teli şişliklerine neden olabildiğini, tedavisi için cerrahi müdahale gerektiğini bildirdi.
Üstündağ, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra aşırı bağırmanın da ses kısıklığına neden olduğunu söyledi.
İnce, üzeri mukozayla kaplı hassas kas dokusu olan ses telinde aşırı yüklenmeye bağlı "nodül" adı verilen ve ses kısıklığına neden olan küçük şişliklerin ortaya çıkabildiğini belirten Üstündağ, nodüllerin başta öğretmenler olmak üzere seyyar satıcılar, mübaşirler, imamlar ve sesini kullanarak iş yapan diğer kesimlerde sıklıkla görüldüğünü ifade etti.
Tüm nodüllere cerrahi müdahale gerekmediğini ifade eden Üstündağ, "Bu tür hastalara öncelikle ses istirahati ve doğru ses kullanma alışkanlığı kazanmasını öneriyoruz. Gerekirse ses terapistlerine yönlendiriyoruz" dedi.
Nodüllerin yanı sıra aşırı bağırmaya bağlı olarak ses teli içinde kanamalar ve "polip" adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerinin oluşabileceğine değinen Üstündağ, "Bu durumda tedavi için cerrahi müdahale gerekiyor" dedi.
Üstündağ, sigara kullanımının ses kısıklığının nedenleri arasında olduğunu, gırtlak ve boğaz kanserlerinin gelişmesinde önemli bir risk faktörü oluşturduğunu, sigara içip de düzelmeyen ses kısıklığı olan kişilerin vakit kaybetmeden kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olması gerektiğini vurguladı.