Unutkanlıkla Nasıl Başa Çıkarız

Son güncelleme: 12.02.2012 01:15
  • unutkanlıkla başa çıkmanın yolları - unutkanlığa karşı neler yapılır - unutkanlığı gidermenin ilkeleriUnutkanlıkla başa çıkmak için yaşam tarzınıza mutlaka dikkat etmelisiniz. Harward Tıp Okulu'ndan Dr. Aoron P. Nelson unutkanlıkla başa çıkmanın temel ilkelerini şöyle özetliyor:

    Egzersiz: Her gün egzersiz yapmak beyin sağlığına ve yeniden yapılanmaya olumlu etki yapmaktadır. Günde 30 ila 45 dakika yürümeye, iş saatlerinde daha aktif olmaya ve kısa mesafelerde taşıt kullanmamaya çalışın.

    İlaç Kullanımı: Reçetesiz satılan ilaçların bilinçsiz kullanımı unutkanlığı tetikler. Doğal veya zararsız diye kullandığınız bitkisel ürünler veya ilaçlar zihinsel fonksiyonlarınızı bozabilir. Özellikle antihistaminik ve antialerjik ilaçları kullanırken doktorunuza danışın. Uyku ilacı veya depresyon giderici ilaçları kullanmak için eş-dost tavsiyesine değil doktorunuza başvurun.

    Vitamin Kullanımı: E ve C vitaminleri vücudunuzu koruyacağı gibi, beyin hücrelerinizi korumakta da yardımcı olacaktır. Ancak hafıza açısından en önemlisi B12 vitaminidir. Yeteri kadar B12 aldığınızdan emin olun. Dengeli beslenmeye dikkat ederek ileride oluşabilecek vitamin eksikliklerine karşı şimdiden önlem alın.

    Hayata Bağlı Kalma: Huzurunuzu korumak ve güçlendirmek için hayatınıza anlam katan bağları daha sıkı hâle getirin. Aileniz, dostlarınız, hemşerilerinizle bağlarınızı güçlendirin. İnançlarınıza daha sıkı sıkıya sarılın. Sosyal aktivitelerinizi arttırmaya çalışın. Sosyal ilişkiler hem zihinsel egzersizleri yoğunlaştırır hem de ruhsal travmaları hafifletir. Sosyal ilişkileri gelişkin insanlarda yaşlanıldığında bellek fonksiyonları bozulmaz.

    Hipertansiyon ve Kolesterole Dikkat: Vücudunuza zarar verecek her tür şey, beyninize de zarar verecektir. Özellikle hipertansiyonu ve kolesterolü kontrol altında tutmaya çalışın.

    Kötü Alışkanlıklar: Zihni en çok etkileyen kötü alışkanlıkların başında alkol gelmektedir. Alkol kullanımı beyin hücrelerini tahrip eder ve sağlıklı yaşamaya engel olur. Sigara da kısa süreli konsantrasyon sağlıyormuş gibi bir etki gösterse de bellek fonksiyonlarını zayıflatır, unutkanlığı arttırır.

    Uyku: Hafızayı güçlü tutmanın olmazsa olmaz koşullarından bir tanesi de uykudur. Kaliteli uyku, beynin yeni öğrenilenleri pekiştirmesini sağlar. Yetişkinler için iyi bir uyku günde ortalama 6 - 8 saat aralığında değişir.

    Stres: Yukarıda da belirtildiği gibi stres unutkanlık sebeplerinden bir tanesidir. Aslında stres ölçülü ve kontrollü olduğunda dikkati yoğunlaştırmaya ve odaklanmayı arttırmaya yardımcı olur. Ancak kontrolsüz, uzun süreli ve aşırı stres dikkati sürdürme kapasitesini yok ederek, unutkanlığı tetikler. Kontrolsüz stres, beynin bellek için en önemli bölgelerinde ciddi hasarlar meydana getirir. Unutkanlıktan korunmak için stresinizi iyi yönetebilir bir hâlde olmanız gerekir.

    Yeni Şeyler Öğrenmek: Her yeni bilgi ve beceri, belleğinizi daha kuvvetli hâle getirir. Sürekli yeni şeyler öğrenmeye çalışın; yeni sporlar, hobiler araştırma alanları edinin, yeni diller öğrenmeye gayret edin, şiir ezberleyin. Bunların hepsi aynı zamanda birer bellek egzersizidir.
    Aktif Bir Yaşam: Tembellik, zihinsel faaliyetleri yavaşlatır. Zihinsel faaliyetlerin daha aktif hâle gelmesi için daha aktif bir yaşam gerekmektedir. Özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetler zihninize zarar verir.

    Aylin Aslan

    alıntı


    Unutkanlığın Nedenleri
#12.02.2012 01:15 0 0 0