Türkiye’de Madencilik

Son güncelleme: 16.05.2012 08:13
  • Temel sanayi girdilerine ham madde sağlayan bir sektör olan madencilik, Türkiye'nin temel sektörleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Nitekim Türkiye, hem çeşitlilik, hem de önemli maden yataklarına sahip olması bakımından zengin bir ülke. Aynı zamanda çeşitli maden kaynakları ile kendine yetebilecek nadir ülkeler arasında yer alıyor.

    Osmanlılar döneminde yabancı egemenliğinin altında olan madencilik sektöründe, Cumhuriyetin ilanından sonra yeni düzenlemeler yapıldı. Cumhuriyet ile birlikte, devletçilik politikası kapsamında Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü ve Etibank kurularak madencilik sektörünün kurumsallaşması sağlandı.

    Madencilik faaliyetlerinin başlangıcı ise 1810'lu yıllarda olmuştur. Bakır üretimine 1812, kömür üretimine 1849 yılında başlandı. Krom yatakları ise 1848'de bulunmuş bu madenin ileri teknoloji ile değerlendirilmesine 1930'da başlandı.

    Madenciliğin büyük yatırımlar gerektirmesi ve özel sermayenin sınırlı olması nedeniyle, 1933'de dönemin Ekonomi Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan "Petrol Arama ve İşletme İdaresi" ve "Altın Arama ve İşletme İdaresi" adıyla iki kuruluş meydana getirildi. 1935'de ise devletin madencilik sektöründe öncülük yapması amacıyla, madenlerin daha rasyonel bir şekilde aranması, bulunanların rezerv ve kalitelerinin tespiti, ekonomiye kazandırılması için "Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü" kuruldu. Bu bakımdan MTA, madencilik sektörünün gelişmesi için gerekli her türlü bilgiyi üreten ve altyapı hizmetlerini de sunan araştırmacı bir kuruluştur.

    Türkiye'de üretilen en önemli madenler arasında krom, mermer, trona ve manyezit gibi rezervlerin yanında, dünya bor rezervlerinin üçte ikisi de bulunuyor.

#16.05.2012 08:13 0 0 0