Windows 8 hakkında merak edilenler

Son güncelleme: 15.09.2012 11:29
  • Microsoft'un önde gelen ismi ile yaptığımız röportajda bakın Windows 8 hakkında neler öğrendik!



    Geçtiğimiz günlerde sona eren Microsoft'un Imagine Cup yarışması için bulunduğumuz Sydney'de Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı Dan'l Lewin ile keyifli bir röportaj yaptık.




    Bir Imagine Cup daha geride kaldı. Bu yarışmanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

    Bizler teknolojiyi ve problemin çerçevesini sunuyoruz, öğrenciler ise kendi enerjilerini. Problemleri çözerken mobil cihazlara, dağıtık sistemlere, bulut sistemlerine yönelen öğrenci sayısı giderek artıyor. Yarışmanın özü olan zorlu teknolojik sorunlara çözüm bulma aynı kalacak, ancak uygulama kısmının büyüyeceğini düşünüyoruz. Projelerin bazıları halk sağlığına ve eğitime yönelik. İşe yönelik bir ilgi var ve bu yönde bir artış olacak. Windows 8 geliyor ve bu bizim için önemli. Daha kuvvetli cep telefonları ve algılayıcılar yapılıyor. Mesela öğrenci projelerinden biri, sanırım Japonya'nınki enerji tasarrufu ve algılama üzerineydi. Fikirler hangi yönde gelişirse biz de programı o yönde genişleteceğiz. Amacımız bu.



    Peki yarışmadaki projeler, hayata geçiyor mu? Örneğin Silikon Vadisi bu fikirlere nasıl bakıyor?

    İkincisi, öğrencilerin fikirlerinin ve projelerinin Silikon Vadisi'ne hazır olup olmadığı. Yanıt ise evet. Bunu söyleyen ben olmak istemiyorum. Muhabirlerden biri şöyle diyordu: "Silikon Vadisi'ndeki firmaları sürekli takip ediyorum. Bu öğrencilerin bir kısmı Silikon Vadisi'ndeki finansman desteği almış girişimciler kadar, hatta daha bile başarılı." Yani bunu söyleyen bile çıktı. Ben 35 yıldır Silikon Vadisi'nde oturuyorum. Bu yarışma öğrencilerin üstüne çıkıp seslerini uluslararası camiaya duyurabilecekleri bir platform. Üstelik nerede olurlarsa olsunlar. O yüzden gerçekten de bu fikirlerin bazısının Silikon Vadisi'ne hazır olduğunu düşünüyorum. Öğrenciler bunu bir işe dönüştürmek isterlerse onlara yardım için elimizden geleni yapacağız. Benim sorumlusu olduğum BizSpark projesi yerel topluluklar oluşturma ve bunların genç girişimcilere akıl hocalığı yapıp maddi destek sağlaması üzerine kurulu. Bu konuda çok coşkuluyum. Her yıl daha da iyiye gidiyor.



    Windows 8, PC kullanımımızı nasıl değiştirecek?

    Windows 8 bunun için temel itici güç. O yüzden onunla başlasam daha iyi olabilir. Piyasada milyonlarca telefon var. Akıllı telefonların oranı gün geçtikçe artıyor ve bir sürü de tablet var. Bugün piyasadaki akıllı telefon ve tabletlerin büyük kısmı, PC'lerin özelliklerine sahip değil. Bu aygıtların çoğu hem kurumsal hem kişisel amaçlarla kullanıldıkları halde gerekli güvenlik özelliklerine sahip değiller. Yönetim özelliklerinde de bu böyle. Örneğin çoğu telefondan yazdırma işlemi yapamıyorsunuz. Bunun için hizmetler var ama doğrudan telefondan yapamıyorsunuz. Web içeriğinin tamamı da görüntülenemiyor. Mesela Flash. O yüzden, bu cihazların PC'ler kadar işlevsel olmadığını söyleyebiliriz.



    Windows 8: Sil baştan

    Windows 8'de yaptığımız şey, Windows'u çekirdek seviyesinden başlayarak yeniden tasarlamak oldu. Windows'un telefon sürümü güvenlikten yazdırmaya tüm bu işlevleri içerek. Windows 8'in bir de tabletler için RT sürümü olacak ki, bunda normal Windows'la yaptığınız her şeyi yapabiliyorsunuz. Intel mimarisi üzerinde çalışan Windows 8 ise sizin için önemli olan tüm eski uygulamaları Metro arabirimiyle çalıştırabilecek. Bir de Server sürümü var. Kurumsal dünyada sunucular giderek sanallaşıyor. Giderek daha fazla sanal veri merkezi kuruluyor. Bunların hepsi de aynı çekirdeği kullanacak. O yüzden de bunun insanların web'i kullanış tarzını değiştireceğini düşünüyorum. Bu üç sürüm de sözü geçen tüm özelliklere ve yeni kullanıcı arabirimlerine sahip olacak.
#15.09.2012 11:29 0 0 0