Mart 2012 İsrail Gazze Çatışmaları

Son güncelleme: 25.09.2012 12:01
  • İsrail Gazze Çatışmaları - İsrail Gazze Çatışmaları Tarihi - Mart 2012 İsrail Gazze Çatışmaları Hakkında



    [TH="bgcolor: #B0C4DE, colspan: 2, align: center"]Mart 2012 İsrail-Gazze çatışmaları


    Arap-İsrail savaşları


    noimage
    Gazze Şeridi haritası.




    [TH]Tarih
    9 Mart 2012 - 14 Mart 2012 (5 gün)[1]


    [TH]Bölge
    Gazze Şeridi, Filistin ve Güney Bölgesi, İsrail


    [TH]Sonuç
    Kesin İsrail zaferi. Ateşkes sağlandı.





    [TH="bgcolor: #B0C4DE, colspan: 2, align: center"]Taraflar


    noimage İsrail
    noimage Filistin Direniş Komitesi
    noimage Filistin İslami Cihat Örgütü
    Destekleyen
    noimage Hamas[kaynak belirtilmeli]


    [TH="bgcolor: #B0C4DE, colspan: 2, align: center"]Güçler


    İsrail Savunma Kuvvetleri
    Bilinmiyor


    [TH="bgcolor: #B0C4DE, colspan: 2, align: center"]Kayıplar


    23 İsrailli sivil yaralandı.
    20 Filistinli militan ve 5 Filistinli sivil öldü.
    Çoğu sivil 74 kişi yaralandı.



    Mart 2012 İsrail-Gazze çatışmaları (İbranice : (העימות בין ישראל לרצועת עזה (מרץ 2012) Dokuz Mart 2012'de İsrail savunma kuvvetleri bakanı Ehud Barak, direniş kuvvetlerinin elinde bulunan füzelerin imhası için emir verir. Bir grup IDF askeri füzeleri imha etmek için Gazze'den içeri sızar. Ancak nöbet tutan direniş güçleri arasında uzak mesafeden çatışma çıkar. Ölen ya da yaralanan olmaz ve İsrail güçleri geri püskürtülür. Bunun üzerine hava kuvvetlerine talimat verilerek daha önce heronlar ile tespit edilmiş yerlere saldırı başlatılır. İsrail'in, kendi topraklarına yönelik büyük bir saldırı planı hazırlığını öne sürdüğü Filistin Halk Direniş Komiteleri adlı milis örgütün genel Sekreteri Züheir El Kaysi ve iki yardımcısının bulunduğu bir arabayı Gazze'de havaya uçurmasının üzerine Filistin milis örgütleri kısa süre sonra saldırıya Beerşeba, Aşdod ve Gan Yavne kentlerini roketler atarak yanıt verdi. İsrail Demir Kubbe adı verilen füze savar sistemiyle roketlerin bir kısmını durdurdu.

    İsrail güçleri, Ramallah'ta Filistinli sivilleri taşıyan bir otobüsü taraması sonucu altı sivil yaralanır. Kızılay, saldırıyı doğrular ve yaralıların hastahanelere kaldırıldığını açıklar. Ertesi günler, çatışmalar dahada şiddetlenir. Başbakan Benyamin Netanyahu, Filistinli militanlar olduğunu iddia ettiği kişileri "terörist" olarak adlandırarak, saldırıların devam edeceğini açıklar. İsrail, kendi topraklarına 100'den fazla roket atıldığını bildirdi.

    Mısır hükümeti acil ateşkes talep eder. Halk ayaklanır ve öfkeli kalabalık, Tahrir Meydanı'nda İsrail aleyhinde sloganlar atar. 13 Mart 2012 günü Mısır'ın aracılığı ile ateşkes sağlanır.[4] Mısırlı bir millet vekili, Arap parlamentesona İsrail büyükelçiliğinin sınırdışı edilmesini talep eder. Talep Mısır meclisi tarafından oy birliği ile kabul edilir.


#25.09.2012 12:01 0 0 0