Kedilerde Tuvalet Adabı

Son güncelleme: 06.04.2010 11:06
  • noimage

    Efendim, nankörlüğe yatkın mizacıyla, ciğere olan tutkusuyla, hep dört ayağının üstüne düşmeyi bilmesi ve 7 canıyla meşhur bir hayvandır kedi hayvanı. Kedilerde Tuvalet adabı konusuna geçmeden önce kısa bir fleşbek yapıp çocukluğuma dönmek istiyorum.

    Mizacım gereği insanları hayvanları ve dahi bitkileri seven bir insanım. Küçükken anneme pazardan aldırdığım civcivler, güvercin, tavşan ve yer işgali etmesin diye ismini vermek istemediğim bir çok hayvanı besledim. O zamanlar en çekindiğim hayvan doğal olarak kedi hayvanıydı.

    Gözüm gibi baktığım tavşanlarım ve canımdan çok sevdiğim civcivlerim adını bile bilmediğim cani bir sokak kedisi tarafından hunharca katledilip, afiyetle yenildi. Çocukluğumun en acılı günlerini yaşatıp bana yaslar tutturmuş olması kedi hayvanını nefretime mazhar etmişti. O yıllarda (7 yaşındayken) eğer benden daha hızlı koşamıyor olsalar ve bu kadar dikkatli bir yaradılışa sahip olmasalar belkide mahallemizdeki kedi ırkının sonunu getirecektim. İntikam hırsıyla sokağa çıkmış olsamda başarılı olamadım (şükürler olsun) Tabi kedi popülasyonuna etki edememin bir nedenide yaş itibariyle tecürbesiz olmamdan kaynaklanan taktik içermeyen ve kaba güce dayalı saldırılar düzenlememdi.

    Buraya kadar yazdıklarımdan belkide bunun objektif bir yazı olmayacağı endişesine kapılabilirsiniz. Hayır hayır ... Endişe etmeyin buradan kedi sever dostlara selam ederim. Yazı başında bahsettiğim cani kedi grubu sokak kedisi diye tabir ettiğimiz serseri kedilerdir. Sizin çok sevdiğiniz evinizin ve ailenizin bir parçası olan kedileri tenzih ederim.

    Gelelim tuvalet adabı konusuna. Yazımı daha önce evde kedi beslememem ve sıklıkla gittiğim dostlarımın hepsinin kedi yerine köpek beslemesi yüzünden evcil kediler yerine aşina olduğum sokak kedilerini baz alarak yazacağım.

    Kediler aslında hayvanlar aleminin en edepli şahsiyetlerinden biridir. Evet yanlış okumadınız yukarılarda okuduğunuz yergi dolu kelamlar da bana aitti...

    Bir kediyi ihtiyaç giderirken görmeniz zordur ya da imkansızdır. Çok sevdiğimiz sevgili köpek dostlarımız gibi alenen ihtiyaç giderip sokakları batırmazlar. Peki sevgili kedi hayvanı ihtiyaçlarını nasıl giderir. Efendim kalabalıktan haz etmedikleri gibi, ihtiyaç giderirken görünmekten de haya ederler. İsterseniz aşama aşama inceleyelim.

    1 Mekan Arama
    Bu aşamada kedi yumuşak zemine sahip olan gözlerdan uzak sote bir yer arayışı içerisindedir. Kedi besleyenlerin kum kabı bulundurması ile sokak kedilerinin yumuşak zemin aramasındaki ayrıntı gözünüzden kaçmamıştır umarım. Neden yumuşaklık istediklerini ileriki aşamalarda göreceğiz.

    2 Bulunan mekanın gözlenmesi
    Kedilerin düşmanlarının(özellikle çocuklar) fazla oluşu onları tedbirli olmaya zorlar. Kahramanımız bu aşamada olayın gerçekleşeceği alanı bir süre gizlice gözetleyip son kez durumu değerlendirir.

    3 Sahaya inip ortamı hazırlama
    Kedi sürekli gezip avlandığı ve yiyecek şeyler aradığı için bölgesini ve acil durumdaki kaçış yollarını patisinin içi gibi bilir. Gözlemlediği mekanda kazı için en uygun yeri anında tespit edip uygun büyüklükte bir çukur kazar. Artık ortam hazır!

    4 İhtiyaç giderip ortamdan uzaklaşma
    Tek amacı kendi imkanlarıyla hazırladığı tuvalette ihtiyacını en kısa sürede giderebilmektir. Olayın rehavetine kapılmayıp dikkatini dağıtmadan her an kaçabilecek çevikliğini muhafa ederek işini görür.

    Nihayet o kadar uzun çalışmaların sonucunda tüm amacına ulaşmış olan kedi hayvanı bir hayvandan beklenmeyecek medeniyeti işte o an gösterir. Rahatlamış koşup gitmek varken arkasında rahatsız edici bir görüntü bırakmamak için kazdığı çukuru geri kapatır. Zoologlar bu olaya muhteşem final adını vermişlerdir.

    S.W.A.T. timlerinin bir olaya müdahale ediş planı gibi anlatılan bu olay aslında sadece basit bir ihtiyaç giderme işinden ibarettir. Bu durum diğer hayvanların kedilerle dalga geçmesine bile neden olabilir ama kediler prensiplerine sadık olduklarından dolayı bu tür eleştirileri önemsemezler.

    Umarım olayı tarafsız biçimde anlatmayı başarabilmişimdir. Bu yazı zavallı civciv ve tavşanları yemeyip onlarla dost olan vejeteryan kedilere adanmıştır.
#07.02.2007 20:46 0 0 0
  • çok ilginç bir yazı

    bende kedileri sevmem daha 2 yıl önce kardeşimin gözü gibi baktığı civcivlerden ikisini kafesinden kaçırıp yemişti

    teşekkürler milkboy
#07.02.2007 23:54 0 0 0
  • noimage


    yazıyı okurken seyahat esnasında ugradığımız tuvaletler geldi aklıma
    çoğumuz umumi tuvaletlerin halini biliyoruz
    bence insanlarda kediler gibi
    Tuvalet Adabı nı öğrenmiş olsalardı bu görüntüler olmazdı
    insanların evrende yaşayan her canlıdan
    alacağı bir ders var

    teşekkürler milkboy

#08.02.2007 09:22 0 0 0
  • ilginç bir yazı

    kedileri bende sevmiyorum
    hepimizin küçüklüğünde yaşadığı anılardan dolayı sanırım bu sevgisizlik
    benimde ağabeyimin güvercinini yemişti

    teşekkürler milkboy paylaşımın için
#08.02.2007 10:41 0 0 0
  • ya ben kedi severim üstelik kediye nankör derler ya halbuki insandaki nankörlük daha kötü kedi besleyenelr bilirler kediler bir şahsiyettir kendini kabul ettirir ve esasında o sizin efendiniz olur.üstelik insandaki kötü elektriği alma gibi bir duyumlarıda vardır...ne bielyim ben kedi köpek hastasıyım çoçukluğumda kucağım dolu otururdum belkide sevgimi çok vermeye bundan alıştım bide ilgi görmeyi onlar kadar bende severim kim sevmezkiii..
    eline sağlık milkboy tşkrler...
#08.02.2007 11:04 0 0 0
  • bende hıc sevmem hatda acayıp derecede resmınden dahı korkarım
#08.02.2007 16:51 0 0 0
  • milkboy gercekten tuhaf bir bakis acin var

    yani herkesten farkli

    sectigin konu ve siirlerden cok acik belli oluyor

    yüregine saglik arkadasim
#08.02.2007 19:24 0 0 0
#19.04.2007 14:01 0 0 0
  • birihtimaldahavar hassasiyetiniz ve ince düşünceleriniz için tşk ederim

    lakin burada bir yanlış anlaşılma sözkonusu

    öyleki konuya yazılan cevaplar ve yazanlar burada sözkonusu yazının şahsıma aidiyetinden dolayı değil paylaşım ve mainboard ailesi içerisindeki iletişim sorumluluğunun bizlere kattığı nezaketin olağan dışavurumudur.

    zaman zaman board içerisinde hepimiz paylaşımlar sunuyoruz bu sebeble özellikle isim ve kaynak belirtilmediği takdirde sözkonusu içeriğin konuya açana ait olmadığı bariz bir şekilde bilinmektedir.

    not : sözkonusu içerik tarafıma bir newsgroup vasıtasıyla geçmiştir.

    link ile birlikte verirseniz ben bu yazımı kaldıracağım.


    asil kaynak belirtirseniz link'i içeriğe büyük bir memnuniyetle eklerim ayrıca yazınızı kaldırmanızında hiç bir gereği yok fazlasıyla zengin bir görüntü

    saygılarımla
#20.04.2007 22:53 0 0 0
  • Öncelikle milkboy'dan biraz geç düzeltme yaptığım için özür dilerim. Bazı nedenlerden dolayı daha erken birşeyler yazabilmek kısmet olmadı.

    öncelikle anlayışın ve benim kaba yazıma karşı verdiğin nazik cevap için teşekkürler milkboy. Sanal alemde böyle gerçek insanlarla karşılaşmayı pek sık yaşayamıyorum.

    Tekrar teşekkürler
    iyi günler...
#29.04.2007 10:31 0 0 0
  • özür dileyecek bir durum yok

    daha önce ifade ettiğim gibi daha zengin oldu

    saygılarımla
#29.04.2007 14:23 0 0 0
  • Kedilerin birçok ilginç yönleri var. (Zaten bu özelliklerinden dolayı tarih boyunca birçok milletçe "TANRI" olarak görülmüşlerdir.)

    Bu güzel yazın için teşekkürler MILKBOY
#29.04.2007 19:50 0 0 0
#29.04.2007 22:35 0 0 0
  • bu yazan sanki bir kedi...ÖYLeiçten ki :D :))
#06.04.2010 11:06 0 0 0