Balqabaqlı püre-şorba terifi ve terkibi - Balqabaqlı püre-şorbanın hazırlanması
1 litr su
1 kq balqabaq (ləti)
1 soğan
1-2 diş sarımsaq
30-50 q kərə yağı
100 ml qaymaq
2 x.q. bitki yağı
100 q qoyun əti
1/3 ç.q. şəkər tozu
Duz, istiot
Balqabağı qabığından təmizləyib kub formasında doğrayın. Soğanı da xırda doğrayın, sarımsağı isə sarımsaqəzəndən keçirin. Qazanda əvvəlcə kərə və bitki yağını əridin, soğanı əlavə edib duz, istiot vurun və bir az qovurun. İstəyə görə soğana kəklikotu da əlavə edə bilərsiniz bu, şorbaya xüsusi dad qatacaq. Sonradan qazana sarımsağı da əlavə edib qovurun.
Balqabaq kublarını əlavə edib üzərinə bir qədər şəkər toxu səpin. 5-6 dəqiqə arabir qarışdıraraq qovurun. Sonra 1-1,2 litr su əlavə edib qaynamağa qoyun. Aşağı odda 20 dəqiqə ərzində, balqabaq yumşalana qədər bişirin. Şorbanı blenderdən keçirin, qaymaq da əlavə edib duz, istiot vurun. Süfrəyə verərkən şorbanın üzərini bişirilmiş ətlə də bəzəyə bilərsiniz. Bundan ötrü can ətini qızılı rəng alana qədər tavada yağsız qazardın.