Baharatların Kullanımı

Son güncelleme: 21.06.2013 18:36
  • baharatların tarihçesi - baharatlar nasıl kullanılır - baharatlar hakkında genel bilgiBaharatlar, baharatlar iştah açıcı veya sindirimi kolaylaştırıcı özellikleriyle tıpta, özellikle gastronomide (Mutfak-yemek yapma biliminde) kullanılan, koku verici bitkilerdir.

    En çok kullanılan baharatlar, karabiber, zencefil, tarçın, kimyon, vanilya, kırmızıbiber, küçük hindistancevizi, karanfildir.

    Baharatın beslenmede ve mutfaktaki yeri her ülkede mutfak alışkanlıklarına göre değişir. Genellikle sıcak bölgelerde daha çok kullanılır, yemeklerin tadını ve sıcaktan azalan iştahı arttırır. Başka yerlerde baharat az ama seçkin yemeklerin vazgeçilmez bir parçası olarak kullanılır.

    Tıp alanında baharatın sindirimi kolaylaştırdığı kabul edilir.

    Yüzyıllar boyu, baharat son derece az bulunduğundan Batı ülkelerinde, altın kadar değerliydi. Birçok büyük gemici baharat bulmak için çıktıkları yolculuklar sonunda yeni topraklar keşfetmişlerdi.

    Eski Yunanlılar zencefili Perslerden öğrenmişlerdi. Romalılar hemen hemen bütün yemeklerinde zencefil kullanırlardı.

    Buzdolaplarının bilinmediği dönemlerde baharatlar etlerin bozulmadan korunmasında yardımcı olurlardı. Baharat üretiminin sanayileştiği, taşıma kolaylıklarının sağlandığı XIX. yüzyıla kadar tarihte önemli yeri olmuş, bazen uluslararasında rekabete, bazanda kanlı savaşlara sebep olmuştu.

    alıntı
#21.06.2013 18:36 0 0 0