Çiçekli Bitkilerde Hayat Döngüsü

Son güncelleme: 18.07.2013 11:48
  • çiçekli bitkilerde üreme - çiçekli bitkilerde döllenme - çiçekli bitkilerde tozlaşmaÇiçekli Bitkilerde tohum ve meyvenin oluşabilmesi için tozlaşma ve döllenme olmak üzere iki olayın gerçekleşmesi gerekmektedir bu iki olaydan birincisi Tozlaşma'dır ikincisi ise Döllenme'dir.

    Döllenme olayından sonra oluşan tohumlar su, yağmur suları, rüzgar ve canlıların etkisiyle çevreye dağılırlar. Çevreye dağılan bu tohumlar, uygun ortam şartlarında su alarak şişer ve kabuğu çatlayarak embriyosu serbest kalır Bu olaya çimlenme denmektedir.

    Öncelikle Çimlenmenin olabilmesi için gerekli şartlar vardır.Belli bir sıcaklık Su yani nem daha sonrakide Oksijen ‘dir Çimlenme sırasında embriyo büyüklüğü, anabolik etkinlik hızı, solunum hızı, su emilimi, hücre sayısı, yeni dokuların oluşumu artarken, çenek büyüklüğü ve bitkinin kuru ağırlığı azalmaktadır.

    Tohum filizlenmeden önce uyku halindedir. Bunu sağlayan ise bağzı bitki hormonlarıdır. Ayrıca tohumların kabuğu gaz alışverişini engelleyecek kadar sık ve sert dokulu olduğundan embriyonun faaliyetlerini engeller ve uyku halinde kalmasına sebep olmaktadır.

    alıntı
#18.07.2013 11:48 0 0 0