Brusella Hastalığı

Son güncelleme: 16.09.2013 22:49
  • brusella mikrobu - brusella hastalığı nedenleri - brusella insanlara nasıl bulaşırBrusella mikrobu, insanlarda, sığır, koyun ve keçilerde kısırlık ve meme hastalıklarını yapar. Genelde brusella mikrobu, hasta hayvanların dışkı, süt ve doğumları sırasında etrafa bulaşır. Çok tehlikeli bir mikrop türüdür.

    Mikrobu bir gebe hayvan taşıyorsa, yavrunun içinde bulunan kese ve kanlı akıntılar brusella mikrobu taşımaktadır. Bunun yanı sıra sütleri mikrop ile doludur. Bu hastalığın hayvanlarda tedavisi yoktur direk olarak hayvanlar mezbahaya gönderilir. İhbar edilmeyen hasta hayvanlar tespit edilirse cezası büyüktür.

    Brusella mikrobu kaparsanız, titremeler halinde ateş, terleme halsizlik ve yorgunluk hissedilir. İştah kapanır ve kilo verme süreci başlar. Brusella tedavisinde, tetraksiklinler kullanılır. Genelde tanı, kan testleri ile yapılır. Genelde vücutta tüm organlara bulaşabilir.kalp ve beyine bulaşırsa ölüm riski vardır. Tedavi hemen uygulanmaya başlanmazsa beyin, kas ve iskelet sisteminde kalıcı hasar yaratabilir.

    Brusella mikrobundan korunmak için, pastörize süt kullanılmalıdır. Açık süt alınıyorsa mutlaka kaynatılmalıdır. Çiğ sütten yapılmış peynir yenilmemelidir. Evcil tüm hayvanlar veteriner kontrolünde aşıları yapılmalıdır.

    Enfeksiyon geçmişi olan yerlerde üretilen kaşar ve tulum peyniri tüketilmemelidir. Mezbahane çalışanları, veteriner ve hayvan bakıcıları, hayvan besleyenler atıklar ile temas ettiklerinden eldiven, gözlük ve maske takmalıdır.

    alıntı
#16.09.2013 22:49 0 0 0