nükller kazalardan korunmak - savaş durumlarında sağlık eğitimiNükleer kazalar ve savaş insan sağlığı için çok büyük tehlikelerdir. Bu tür kaza ve savaşlarda yüz binlerce kişi ölmekte milyonlarca insanın sağlığı tehlikeye girmektedir. İkinci dünya savaşında atılan atom bombası 60.000 kişinin ölümüne 60.000 kişinin de yaralanmasına yol açmıştır.
Aynı şekilde nükleer enerji elde etmek amacıyla kurulan tesislerdeki kaza ve patlamalar sonucu insan sağlığı tehlikeye girmektedir. 1985 yılındaki Çernobil kazası olarak bilinen nükleer patlamanın yarattığı sağlık sorunları geniş bir bölgeyi etkilemiştir.
Nükleer serpinti hava ve rüzgarın etkisiyle çok geniş alanlara yayılmakla beraber yayıldığı alanlarda toprak su ve gıda kirliliği yaratarak hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle nükleer tehlikelere karşı kişiler bilinçlendirilmelidir.
A) Nükleer tehlikeye karsı duyarlı toplum oluşturulmalıdır.
· Nükleer savaşa karşı çıkılmalı ve nükleer silahlanmaya tüm insanlar karşı çıkmalıdır.
· Nükleer enerji insanlar için kullanılmakla beraber herhangi bir kaza riski nedeniyle bu tür tesislerin kurulmasına karşı çıkılmalıdır.
B) Nükleer patlamalara karşı alınacak önlemler ve korunma yolları kişilere öğretilmelidir.
· Radyoaktif ışınlar vücudu delerek geçer ve hücrelerde lezyonlara sebebiyet verir. Bu nedenle savaş öncesi radyasyon geçirmeyen kurşun plak döşenmiş sığınaklar hazırlanmalıdır.
· Mümkünse radyasyon geçirmeyen koruyucu elbise ve maskeler giyilmelidir.
· Toprak hendekler taş, kaya, beton bloklar arasında saklanmakta korunmada önemlidir.
· Büyük kentler sanayi şehirleri nükleer savaşın öncelikli hedefidir. Bu nedenle nükleer savaş anında böyle yerleşim yerleri boşaltılmalıdır.
· İlk yardım ve sivil savunma hizmetleri konusunda halk bilinçlendirilmelidir.
C) İnsanlara nükleer serpinti etkilerinden korunma davranışları kazandırılmalıdır.
· Saklanma esnasında sığınaklara yüzükoyun yatılmalı ayaklar serpinti yönüne doğru olmalıdır.
· Radyasyonlu bölgede sık banyo yapılmalı elbiseler değiştirilmelidir.
· Sığınaklarda radyo bulundurulmalı olağanüstü yönetimin radyoda yayınladığı talimatlara göre davranışlarda bulunmalıdır.
· Nükleer patlamadan sonra bölge hemen terk edilmeli ve serpintinin görülmediği yerlere gidilmelidir.
· İlk yardım ve sivil savunma hizmetlerine herkesin katılımı sağlanmalıdır.
· Radyasyona maruz kalmış olan bölgede hizmet yapmış kişiler belli aralıklar ile sağlık kontrollerinden geçirilmeli ve hematolojik tahliller uygulanmalıdır.
· Su güvenliği sağlandıktan sonra tüm besinler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.