Sosyal medya paylaşımları boşanmada delil olabilir mi?

Son güncelleme: 13.03.2014 19:38
  • noimage

    Sosyal medya ve arkadaşlık siteleri artık ciddi ölçüde reel hayata bir alternatif haline geldi. İnsanlar hayatlarının önemli bir kısmını bilgisayar, telefon veya tablet başında geçirerek sosyalleşiyorlar.

    Türkiye'de 36 milyon Facebook kullanıcısı ve 10 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor. Bu paylaşım siteleri öyle bir boyuta ulaştı ki, artık flörtleşmeden önce bu sitelerde bulunan hesaplar kontrol ediliyor, hatta şirketler işe alım süreçlerinde hesap bilgilerini inceliyor. Bu sitelerden önce tanımadığımız bir şahıs hakkında bilgi toplamak neredeyse imkansızdı, ancak paylaşım siteleri ile tanınmayan bir şahsın bütün ilgi alanlarını, fotoğraflarını ve özel hayatını öğrenmek çok kolay bir hale geldi.

    Sanal sosyalleşme boşanmaya zemin hazırlıyor
    İnsanların bu derece zaman geçirdiği ve paylaşım yaptığı bir ortamda paylaşılan donelerin boşanma davalarında delil olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususu ciddi önem taşıyor. Zira bu sosyalleşme, boşanmanın en önemli sebeplerinden olan aldatmaya zemin hazırlıyor.

    Aldatma olayında birçok defa taraflardan biri, rahatlıkla bu sitelerden fotoğraflıyor ve ilişkinin ayrıntılarını paylaşıyor. İşte burada paylaşılan fotoğrafların, durum bilgilerinin ve gönderilen özel mesajların delil durumunu inceleyeceğiz.

    Sosyal medyadaki boşanma delilleri Öncelikle belirtmek istediğimiz husus bu sosyal medya ve arkadaşlık sitelerinde paylaşılan bütün doneler boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir. Ancak vasıflandırmada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Eğer delil olarak değerlendirilmek istenen özel mesaj veya direkt mesaj ise bu mesajların içeriği, ilgili sosyal paylaşım (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn) sitelerinden talep edilmelidir. Ancak özel hayatın gizliliği nedeniyle bu mesajların içeriği siteler tarafından mahkemelerle paylaşılmaz. Bu nedenle özel veya direkt mesajların delil olarak kullanılması problemlidir.

    Herkese açık olarak yapılan paylaşımlar ile fotoğraf ve durum güncellemeleri ise delil olarak kullanılabilir. Bunun için bir bilirkişi tayin edilir ve yapılan paylaşımların durumu incelenir. Delil olarak kullanılabilecek konumda ise mahkeme tarafından dikkate alınır.

    Bilgisayarın incelenmesi özel hayatın gizliliğine aykırı
    Burada başka bir ihtimal de sosyal medya paylaşımlarının yapıldığı bilgisayarın incelenmesidir. Mahkeme kararı ile bu bilgisayarlar incelenerek delil durumu kontrol edilebilir. Ancak bilgisayarda bulunan başka dokümanlarla üçüncü kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlali ihtimali söz konusu olduğu için boşanma davalarında bilgisayar incelemesine pek başvurulmaz. Bunun dışında herkese açık paylaşımlar ve herkese açık mesajlar delil olarak kullanılabilir.

    Bir donenin delil vasfı kazanabilmesinin en önemli şartı, yasal yollarla elde edilmiş olmasıdır. Sosyal paylaşım sitelerinde herkese açık olarak sunulan görsel bilgilerin delil olarak değerlendirilmesinde de bu husus büyük öneme sahip. Kişinin ancak kendi rızası ile Facebook, Twitter veya Instagram vb. sitelerde paylaştığı fotoğraflar delil olarak kullanılabilir. Rızası olmadan veya gizlice çekilen fotoğrafların paylaşılması, özel hayatın gizliliğine müdahaledir ve delil vasfına sahip olmaz.
#13.03.2014 19:38 0 0 0