Bebek Ve Köpek Davası

Son güncelleme: 22.05.2007 18:19
  • Tarih 31 Ekim 1960... Dönemin en çok satan gazetelerin birinde yapılan bir inceleme haber.. İsterseniz şöyle eskilere doğru uzanalım ve o dönemde yer alan bu haberin ayrıntıyarını aktaralım sizlere.

    "Onu kurtaracak ben mi kaldım?"
    "Bebek Davası" eski Başbakan Adnan Menderes'i halkın gözünde küçük düşürmek amacıyla açılmış bir davaydı. Bu dava Menderes'in ilişkide bulunduğu öne sürülen, Ayhan Aydan'ı halkın gözünde kahramanlaştıracaktı. Güzel sanatcı Adalet Divanı'nda şu ifadelerde bulunuyordu: "Ondan (Adnan Menderes'ten) çocuğum olsun istemiştim.

    "Bebek Davası, geri tepiyor"
    "Köpek Davası", "Bebek Davası" ve "Barbara Davası" ihtilalle düşürülmüş DP liderini halkın gözünde küçültmek amacıyla düzenlenmiş davalardandı.

    Bu üç dava içinde en çekici olan ise hiç şüphesiz ki eski Başbakan Adnan Menderes aleyhinde açılmış "Bebek Davasıydı". Yassıada Duruşmaları içerisinde "tersine tepen dava" olarak nitelendirilen bu davada bir kadın halkın gözünde yüceltiliyor bir başbakan ise ayaklan altına alınıyordu. Bu kadın ünlü opera sanatçısı Ayhan Aydan'dı.

    SANIKLAR: Adnan Menderes (Başbakan), Dr. Fahri Atalay (İstanbul Zeynep Kamil Hastanesi Baştabibi)

    SUÇLAMALAR: Yüksek Soruşturma Kurulu kararnamesinde,Adnan Menderes'in opera sanatçısı Ayhan Aydan'dan yeni doğmuş gayrimeşru çocuğunu, Dr. Fahri Atabey'e (Ankara'ya çağırarak öldürmeye azmettirmekle) öldürttüğü iddia ediliyordu.

    31 Ekim 1960 tarihinde başlayan sözkonusu davanın yargılanması sırasında iddia makamını Fahrettin Öztürk işgal ediyordu. Savcı Öztürk bu arada Başbakanlık kasasından çıktığını iddia ettiiği kadın iç çamaşırlarını ve bazı açık fotoğrafları sergiliyor, siyasi nitelikli mahkeme bir anda amacından uzaklaşıyordu.

    Savcı Öztürk, bir zarf içerisinde çıkardığı sözkonusu suçlama malzemelerini eliyle sallaya sallaya gösteriyor ve bununla da yetinmeyerek yine Başbakanlık kasasında bulunduğunu iddia ettiği bir kutu çıplak kadın fotoğraflarını sergiliyordu.

    İSTENİLEN CEZA: Sanık Adnan Menderes ve Dr. Fahri Atabey, haklarında 5 ila 10 yıl arasında ağır hapis cezası isteniyordu.

    SAVUNMALAR: 31 Ekim 1960 Pazartesi günü başlayan Bebek Davası'nın ilk celsesinde elektrikli bir hava yaşandı. Yargılanma sırasında savcının tavrına cevap veren Menderes'in avukatı Burhan Apaydın,

    Yere düşmekle cevher,
    Sakıt olmaz kadr-ü kıymetten

    mısrasını okuyor, bu sırada seyirci locasından "yuh" sesleri yükseliyordu. Avukat Apaydın, savunmasının bir yerinde şunları söyledi: "27 Mayıs'ta radyolardan duyulan şudur: Bu harekat, hiçbir şahsa veya zümreye karşı değildir..."

    "Şahıslara ait bu eşyaların burada teşhir edilmesi bu ifadeye uymaz. Burada huzurunuza getirilen insan iddia makamının hakaretine maruz bırakılamaz."

    Gerek Menderes gerekse Adnan Aydan, gönül ilişkilerini gizlemiyor; ancak çocuğun doğum anında öldüğünü ifade ediyorlardı. Opera Sanatçısı Ayhan Aydan ifadesinin bir yerinde, "Adnan Menderes'i 1951 yılında tanıdım. Kendisini çok sevdim. Bütün emelim ondan bir çocuk sahibi olmaktı. Bunda muvaffak olamadım..." diyerek son derece net ve takdir toplayan bir tavır ortaya koyuyordu.

    KARAR: Yedi oturum süren bu dava 22 Kasım 1960'da karara kalıyor; her iki sanık hakkında verilen tutuklama kararı geri alınır.
#22.05.2007 18:19 0 0 0