Versailles - 1661 Sonrası Fransa

Son güncelleme: 29.04.2014 00:12
  • Kral XIII. Louis av etkinliklerinin üssü olacak mütevazı bir şato yapmak için Paris’ten 24 km’den az bir uzaklıkta olan Versailles’in bulunduğu alanı seçmişti. Oğlu XIV. Louis de avcılığa meraklıydı ancak bu arsa için daha başka planları vardı.

    noimage
    Varolan diğer saraylar (Louvre ve Tuileries de buna dahil) ona yetmediği için 1660′da Versailles’i büyük bir kraliyet sarayına dönüştürmeye karar verdi. Her şey tüm saray ahalisinin ağırlanabileceği tarzda çok görkemli olacaktı. 1661′de sarayın yapımına başlandı ve iki yıl içinde Güneş Kralı diye tanınan XIV. Louis hazineden gelen tüm tepkilere karşın buraya inanılmaz miktarda para harcadı. Onlarca yıl sürecek yapım için binlerce işçi çalışacak ve harcamalar giderek artacaktı. Versailles üzerinde 30 yıl çalışan mimar Louis Le Vau’nun yerine Andre Le Notre geçti. Peyzajdan sorumlu Andre Le Notre’nin tasarladığı bahçeler şatoyu geri planda bırakınca saray çok daha ihtişamlı bir yer halini aldı.

    Sayısız çeşmenin heykelin ve mağaranın bulunduğu Versailles bahçeleri Güneş Kralı’nın saltanatının ilk yıllarında Paris asaletinin görülebileceği bir merkezdi. 16641668 ve 1674’te Moliere ve Racine’nin oyunlarını Lully’nin operalarının sergilendiği bir mekana dönüştü. Bu gelenek XIV. Louis’yi takip eden hükümdarlar özellikle de Marie Antoinette tarafından sürdürüldü. Marie Antoinette buraya bir tiyatro yaptırdı. Çobanlar ve alt sınıftan insanlarla dolu küçük bir köy yarattı arkadaşlarıyla köylü rolleri canlandırdı.

    101 hektarlık bir alanı kaplayan Versailles bahçelerinde sayısız gezi alanı ve kendi “Küçük Venedik” iyle bir “Grand Canal” yer alıyor. Sarayın boyutları da olağanüstü: ortasındaki Aynalar Odası’nın (72 metre uzunluğunda 10.6 metre genişliğinde ve 12.8 metre yüksekliğinde bir galeri) yer aldığı bina cephesi 640 metre. Bahçeye bakan ve karşı duvarda ayna seklinde yansımaları olan 17 pencere var. Charles Le Brun’un tabloları XIV. Louis’nin 1661-1678 yılları arasındaki saltanatının tutanağı bir anlamda.

    Sarayın krala sanatsal katkısı XIV. Louis’nin yerleştirmeye çalıştığı kraliyet ruhunu pekiştiriyordu. 1682′de Versailles devamlı evi halini aldı ve tüm kraliyet ailesi buraya yerleşti. Karmaşık ritüeller geliştirildi. Kralın suyuna gidenler ilerleyebildiği için bundan medet umanlar Versailles’e gelip imparatorun ağzına bakıyordu.

    XIV. Louis 1715′te öldü. XV. Louis opera binası ve Petit Trianon sarayı da içinde olmak üzere inşaatın devamında mimar Gabriel’i görevlendirdi. XVI. Louis zamanında iyi bir kütüphane yapıldı; Marie Antoinette ise Petit Trianon’un idaresini eline aldı. Ancak gerçek hayat bu tiyatro sahnesini yıkmak üzereydi. 1789 Ekim’inde Fransız Devrimi Versailles’e ulaştı ve saray ele geçirildi.
#29.04.2014 00:12 0 0 0